*Dünyayı etkileyen korona virüs salgını Türkiye’de görüldükten sonra alınan ilk tedbirlerden biri 65 yaş üstü vatandaşlarım ile kronik hastalığı olanlara getirilen sokağa çıkma yasağıydı…

*Batman’daki kahve ve kıraathaneciler, çay severleri dün konuk etti. 80 Gün aradan sonra mekanlarını açan kahve ve kıraathane işletmecileri, salgına karşı alınan önlemleri de almıştı…

ONLAR DA SOKAĞA ÇIKABİLMELİ

Yasağın son döneminde 65 yaş üstü vatandaşlara da Pazar günleri saatlik sokak izni veriliyor. Türkiye’de korona virüsü salgınında, ölümlerin az olmasında yaşlılarımıza uygulanan bu yasağın etkili olduğu söyleniyor.

Ama artık korona virüsün yayılım hızı azaldı.

Hastanelerde korana vakaları azaldı.

Yoğun bakım servisleri boşaldı.

Ve alınan kararlarla yeni bir normalleşme süreci başlatıldı.

Alışveriş merkezleri açıldı.

İller arası seyahat kısıtlaması kaldırıldı.

Kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, kurslar ve kreşler açıldı.

21 Mart’tan bu yana sokağa çıkma yasağı olan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın yasağı devam ediyor.

PSİKOLOJİLERİ BOZULDU

Haftalardır evlerine kapanan 65 yaş üstü büyüklerimiz, hareketsiz kalınca sağlık problemleri yaşamaya başladılar. Tabiri caizse psikolojileri bozuldu.

65 yaş üstü yasağın Haziran sonuna kadar devam edeceği söyleniyor.

Konuştuğumuz bazı 65 yaş üstündeki vatandaşlar, artık sokağa çıkma yasağının sonlandırılmasını istiyorlar.

Pazar günleri her yer kapalıyla sokağa çıkmanın bir anlamı olmadığını ifade ederek, özgürce sokağa çıkma yasağı izni verilmesi gerektiğini söylüyorlar yaşlılarımız.

Bugüne kadar kamu sağlığının korunması için yaşlılara uygulanan sokağa çıkma yasağının doğru olduğunu dillendirdik.

Ancak normalleşme sürecinde her yer açılırken sadece yaşlılarımız ile 18 yaş altı çocukları eve hapsetmek ne kadar doğru olduğunu çok da kestiremiyoruz.

Bu konu etraflıca bir kez daha düşünülüp en kısa zamanda yaşlılar ile çocuklar da özgürlüğüne kavuşturulmalıdır.

NORMALLEŞME...

Dün sosyal hayatımızın üç kuralarına uyulmasının gerektiğinin ilk günüydü ve normalleşmenin adımlarından olan kahve, kıraathane ve cafeler kepenk açtı.

80 Gün aradan sonra kepenk açan kahve ve kıraathane işletmecileri birikmiş kira, elektrik-doğalgaz ve su faturalarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünüyordu.

Turgut Özal Bulvarındaki Koçerler Kahvesi, Palmiye Cafe ve Mekan Kıraathanesi işletmecileri, müşterilerine pet şişe bardakla çay ikram ediyordu artık.

Kahveciler sosyal mesafe kuralları konusunda da müşterilerini uyarmayı ihmal etmiyordu.

Kahvelerde maskeden dezenfektana, kolonyadan diğer hijyenik ortama kadar her şey yerli yerindeydi.

Uzun bir aradan sonra kahvelerde sohbet eden bazı vatandaşlar koronaya karşı önlem alan kahve işletmecilerinin uyarılarına da kulak veriyordu:

“Kahve Çay’ı uzun süre özlemiştik. Gerek sokak kısıtlamaları gerekse de kahvelerin kapalı olmasından ötürü özellikle demli çaya hasret kalmıştık. Şimdi de kahve işletmecilerinin uyarılarına harfiyen uyuyoruz.”

Kahvelerde iskambil, okey ve tavla oyunları yoktu. Sadece sohbet için biraya gelenler, o eski kahve atmosferine olan özlemini gidermişti.

Evet 80 gündür gördüğümüz Pandemi rüyasından uyanmak üzereyiz.

Normale döneceğiz.

Elbette çekincelerimiz var.

Çünkü virüs yok olmadı, hala bizimle.

Çok bir şey değişmedi.

Kurallara uymak zorundayız.

Lütfen uyalım...