Batman Çağdaş Gazetesi bugün 36. yılını doldurarak 37. Yaşına ‘merhaba’ dedi.

Dile kolay tam 37 yıldır aralıksız süren bir yayın ve bu kentin tarihine ışık tutan bir gazete.

“Batman’ın gözü, kulağı, dili” sloganı ile yayın hayatına başladı Batman Çağdaş Gazetesi. Yayına başladığı andan itibaren adına yakışan bir çizgide gücü ve olanakları çerçevesinde yayınlar yaptı.

Askeri bir darbenin ayak izlerinin tüm çıplaklığı ile hüküm sürdüğü bir dönemde yani 2 Mart 1984 tarihinde okurlarına merhaba derken ince ve uzun bir yola girdiğinin farkında olarak.

Batman Çağdaş Gazetesi bugüne gelinceye kadar az badireler atlatmadı. Lakin bütün sıkıntılara rağmen yayınını sürdürmeyi başaran bir gazete oldu.

Hem kendini ayakta tutmaya çabaladı hem de teknolojinin olanaklarını kullanıp yenilenmeyi başardı. Bugün bürosuna girdiğinizde göğsünüz kabararak “işte bizim gazete” diyorsanız bu yıllardır süren bir mücadelenin sonucunda verilen emeklerin ürünü olarak algılanmalı.

Batman Çağdaş rahmetle andığımız merhum ağabeyimiz Enver Arslan tarafından kuruldu.

1975–1980 tarihleri arasında Enver Arslan tarafından çıkarılan gazeteler Batmanda ilgi görür. Sürekli gelişen bu güzel ilçede olup bitenlerden halkın haberdar olması adına girişimler 1975 tarihinde başlar.

İlk çıkarılan gazete Yeni Zaman Gazetesidir.

1975–78 tarihleri arasında yayımlanan gazete 1978 tarihinde yerini Batman Doğuş Gazetesine bırakır. Bu gazete 1980 tarihine kadar yayın hayatını sürdürür.

Yıl 1980 olunca darbe ile birlikte gazete de yayına ara verir.

O günlerde gidişatına ara veren tek şey Batman Doğuş gazetesi değil elbet. Türkiye'nin demokrasisi, normal yaşam biçimi, özgürlükler, çok partili düzen de yaşamına ara verir. Gerçekleşen askeri darbe başarılı olur ve silahların gölgesinde yeni bir dünyaya doğru yol alınır.

Gazeteler kapanmıştır ama yayıncılık hevesi devam etmektedir. Tarihler 2 Mart 1984 tarihini gösterdiğinde Batmanlılar yeni bir gazeteye merhaba diyorlar. Batman Çağdaş Gazetesi ara verilen sürecin devamı olarak okuyucularına merhaba demiştir.

Batman Çağdaş yerel bir gazete olmanın yanı sıra aynı zamanda bir gazetecilik okulu gibi de çalışan bir kuruluş oldu. Batman’da tanına birçok sima bu gazetemizle haşir neşir olmuş birçok insan gazetenin köşelerinde yazma fırsatı yakalamıştır.

Harflerle başlayan baskı süreci bugün modern teknolojinin imkânlarından faydalanan bir aşamaya geldi.

Matbaa sesinden insanların birbirlerini duyamadıkları gazete bürosundan modern bir çalışma ofisine gelindi. Bu arada bu mesleğe ilgi duyan onlarca meslektaşımız da bu süreçlerdeki rolünü oynadı.

Batman Çağdaş Gazetesi ile tanışmamız da 1987 yılının Mart ayında gerçekleşti.

O günlerde bu günlere kadar gelmek hiç kolay olmadı. Nice emekler nice bedeller ödendi. Ama hepsi halkın özgür haber alması, demokrasinin gelişmesi ve özgürlüklerin sağlanmasını amaçlıyordu. Nice tehditler, saldırılar, engellemeler yaşandı ama Batman Çağdaş halkın yanında yer alarak yazıları ve haberleri ile kentin tarihçesini tutmaya devam etti.

Basında yorum ve habercilik alanında Batman’ın ve bölgenin sesi olma konusunda önemli mesafeler kat etti ve marka haline gelen bir gazete oldu. Haber ve yorumları ile yüzlerce ödülün altına imzasını attı. Sadece bununla yetinmedi aynı zamanda doğru haber kaynağı haline geldi ve ülke çapında yayın yapan kurum ve kuruluşlar nezdinde de itibar sahibi bir yayın organı oldu.

Batman Çağdaş ve yazar kadrosu çalışmaları ile bir köyden kocaman bir kente dönüşen Batmanın tarihine tanıklık yapmış ve kentin tarihçesini gelecek nesillere aktarmak için çaba göstermiştir.

Bütün bunlar aynı zamanda döneme tanıklık anlamına geliyor. Bir ilçeden bir il’e dönüşen Batman’ın bütün gelişmelerinin tanıklığı…

Batman Çağdaş aynı zamanda kendi imkânları ile kadrosunu oluşturmayı da başarmış bir gazetemizdir. Kendi muhabirini yetiştiren, matbaacısını yetiştiren, ülke bazında başarılı çalışmalara imza atan ve ödüller kazanan bir ekip çalışması var bu gazetede. Tabi bütün bu emeklerin ve piramidin başında hala ilk günkü aşkla habercilik yapan Arif Arslan bulunuyor.

Elbette yaptığımız işin tanığı olan siz okurlarımız en iyi kararı verensiniz. Sizin desteğiniz olmasaydı bizler de gazetemiz de bugünkü gücüne ve seviyesine gelemezdi.

Gazete 33. Yılına başarı ile giriyorsa bu okurlarımızın verdiği destek sayesindedir.

İyi ki varsınız ve bizi desteklediniz. Batman Çağdaşın 37. Yılına girişini kutluyor ve nice senelere diyoruz.