1990'da Batman ‘İl’ olmuştu. Günümüzün modern semtlerinden Kültür Mahallesi'nde iki elin parmağından daha az sayıda modern yapı vardı. Aydişler'e ait malikane tipi modern konut, ‘Valilik konağı’ olarak satın alınmıştı. O konağın yanı başındaki alana; 1993’te dönemin Valisi Zeki Şanal, Batman Valiliği yerleşkesinin temelini atmıştı.
Petrolün başkentinin yeni meydanı olarak planlanan alana ‘modern ve estetik bir görünüme’ kavuşturmak amacıyla proje hazırlandı. Valilik yerleşkesinin olduğu alan; şehrin yeni meydanıyla birlikte fuar-festival alanı da olacak aynı zamanda. 20 Dönümlük yeni meydan için Belediye, yeni projede sona doğru geldi. 2 Ay gibi sürede mevcut Valilik yerleşkesi de ortadan kaldırılmış olacak.
BİR ŞEHRİN GELİŞMİŞLİĞİ…
Bir şehir, ekonomik dinamiklerin artışıyla orantılı şekilde fiziksel olarak büyür.
Bu büyüme genellikle gelişme ile karşılaştırılır.
Bir şehrin büyümesi fiziksel genişleme ve gelişmesidir.
Bir şehrin gelişmişlik faktörleri çok farklıdır.
Eğer ki, bir şehrin yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu gelişme olsaydı, bazı Asya ve Afrika ülkelerinde büyük ama ilkel yaşam koşulları görmezdik.
Genelde ülkeler, özelde şehirler, sosyal yaşam alanlarının en rahat şekilde yaşanılır hale gelmesi ve kültürel faktörlerin insanlara ulaşılabilir olması; o ülkenin ve şehrin gelişmiş olduğunun en büyük göstergesidir.
Uzun yıllardır Batman için ‘fuar ve festival’ alanlarının olmayışını dile getirdik.
Gündemde tutmaya çalıştık.
Bu çabamız, bu eksikliğin giderilmesiyle ilgiliydi.
Öyle ki yönetici ve politikacılarla görüştüğümüzde mutlaka ‘fuar ve festival alanı’ ile ilgili birkaç söz etmişizdir.
Tabii yetkililerden bu konuda, müjdeli açıklamaların gelmiş olması bizi fazlasıyla mutlu etti.
DEĞERLİ BİR PROJE
Fuar ve festivallerin yapılacağı, hep insanların kolaylıkla ulaşabileceği bir proje ve bu projenin uygulanacağı mekanın seçilmesinin çok sevindirici olduğunu belirtelim.
Mevcut Valilik binasının Esentepe yerleşkesine taşınmasıyla boşalacak Valilik binasının ‘fuar ve festival alanına’ tahsis edilmesinin çok yerinde bir karar olduğunu hatırlatalım.
Bu konuda naçizane birkaç öneride bulunmak isteriz; 20 dönümlük alanın sadece ‘fuar ve festival’ zamanlarında kullanılmasının yanı sıra 365 gün aktivitelerin, sosyalleşmenin yoğun olacağı şekilde tasarlanması bu projeyi çok değerli kılacaktır.
O alanda yapılacak cafe, sinema,tiyatro ve seyir alanları modüler olacak şekilde tasarlanıp ‘fuar ve festival’ zamanları o alanın geçici olarak boşaltılmasını sağlayabilir.
Çünkü şehrin ortasında koca bir alanın uzun süre boş kalması mantığa da aykırı olacaktır.
Eminiz, yetkililer en ince detayı düşünerek adımlarını atmışlardır.
Bir şehrin gelişmişliği; spor, sanat, kültür ve yaşam alanlarının kaliteli tasarlanmasıyla ölçülür.
O yüzden şehrin ortasında bu projeyi düşünenlere, tasarlayanlara, emeği geçenlere ve geçecek herkese teşekkürler.
BATMAN’IN BULUŞMA NOKTASI
1957 Yılında Batman'ın ilk Kaymakamı Altay Kancaal, Ulu Cami’ye yakın mesafedeki ara caddenin kesiştiği iki katlı kerpiç konakta görev yapmıştı.
69 Yıl önce ‘İlçe’ statüsünü alan Batman’da o dönemlerde bina sıkıntısı vardı.
O dönemler Süvari Birliği de Kaymakamlık binasının zemin katındaydı.
60’lı Yılların başında Cumhuriyet Caddesi'nde şimdiki Meydan Ortaokulunun olduğu yerleşke; ‘Hükümet Konağı’ ve ‘Kaymakamlık’ binasına tahsis edildi.
O eski bina; hem Kaymakamlık hem de Valilik olarak hizmet vermişti.
Batman’ın o güzelim eski yapılarını koruyamadık.
Eski konağa komşu ‘Belediye hizmet binası’ yıktırıldı.
Aradan yıllar geçtikten sonra çok şey değişti.
Batman’ın fotoğrafı hızla değişti.
Şimdi de yeni bir meydan projesi gündemde.
Mevcut Valilik yerleşkesinin temelini 1993’te Batman’ın üçüncü Valisi Zeki Şanal atmıştı.
Bina 2000'li yılların başında tamamlandı.
O dönemler Batman Valisi İsa Parlak'tı.
Eski Vali Parlak, eski Kaymakamlık-Valilik Konağı’nın olduğu Meydan Mahallesi’ndeki ‘Valilik yerleşkesini’ şimdiki konağa taşımıştı.
Adalet Sarayı da bu yerleşkedeydi.
Bir de Defterdarlık ile diğer birimler de şimdiki Valilik yerleşkesine taşındı.
Yeni Vilayet konağı Esentepe’deki okullar bölgesine yapıldı.
Yeni yılın ilk aylarında Batman'ın yeni Valilik yerleşkesi de hizmete açılacak.
Vali ve Belediye Başkanvekili Ekrem Canalp, o bölgeye ‘Devlet Mahallesi’ statüsünü vermeyi düşünüyor.
YENİ MEYDAN PROJESİNE DOĞRU
Vali ve Belediye Başkanvekili Ekrem Canalp, tekstil fuarının açılışında konuştu.
Batman Valiliği yerleşkesinin 2 ay gibi bir sürede yıkılacağını söylüyordu ve ekliyordu Vali Canalp:
“Burada modern bir kent meydanı yapacağız. Altı geniş bir otopark alanı olacak. Üstü ise modern kent meydanı alacak. Artık festival ve fuarların adresi burası olacak.”
20 Dönümlük alanı kapsayan Batman’ın yeni kent meydanı-fuar alanı; şehrin kalbinin nabzının tutulduğu yer olacak.
Bu meydana modern dokunuşlar yapılacak.
Estetik ve kullanışlı bir meydana dönüşecek.
Yukarıda da değindik.
Valilik konağı, 1990'lı yıllarda Aydişler’e ait bir malikane idi.
O malikane daha sonra Valilik Konağı’na dönüştürülmüştü.
Valilik yerleşkesi buradan kalkacağına göre… Yeni Valilik konağı için de mutlaka yeni bir yer yapılacak. Belki de böyle bir proje hazırlığı da var.
Önerimiz, dün de haberimizde belirttiğimiz gibi mevcut Valilik Konağı’nın olduğu yer; dokunuşlar yaparak modern bir cafeye dönüştürülmeli.
Batman Valiliği konağı; peyzaj ve çevre düzenlemesiyle mükemmel bir yeri var.
Önümüzdeki süreçte meydan-fuar alanı tamamlandığında; ziyaretçiler hem meydanda hem de Valilik konağının çevresinde estetik ve konforlu bir buluşma noktasıyla buluşmuş olacaklar.
Sağlıkla kalın, Batman Çağdaş'la kalın…
Next