Yazıma başlarken nereden başlasam veya hiç başlamasam mı diye düşündüm. Çünkü büyük hayal kırıklığı yaşadım. Türkiye'de yaklaşık 40 kitap fuarına katıldım ve böyle bir fuar hiç görmedim. Fuarla ilgili izlenimlerimi konu konu ele alacağım.

1. Batman Kitap Fuarı için açılan internet sitesi

Fuara iki gün kalmasına rağmen fuar için açılan internet sitesinde ''coming soon'' yazılıydı ve fuara kalan saat durmuştu; 16 gün 23 dakika 3 saniyede takılı kalmıştı.

Benim bildiğim, gördüğüm fuar programlarında 1 hafta önceden hazır durumda olur. Ve bu halka arz edilir. Maalesef ki 1. Batman Kitap Fuarı başlamasına rağmen, fuar için açılan internet sitesi hala tam hazır değil. Yazar ve yayınevleri duyuruları kitap fuarına iki gün kala Twitter üzerinden yapıldı.

Yayınevleri

Çok şaşırdım. Ve en önemlisi üzüldüm. Türkiye'de çok kaliteli yayınevleri var. Peki, bunların kaçta kaçı Batman'a geldi dersiniz? Yüzde 20'si.

Çeviri dediğiniz şey hayli zorlu bir iştir. Bir kitabı başka bir dile çevirmek yeni bir kitap yazmak gibidir. Ve bu zorlu işi her yayınevi yapmaz. Çünkü çoğu yayınevi ticari düşünür; çeviri iyi mi kötü mü yapıldı diye bakmaz, kitabı kaça satarım diye düşünür.Örneğin, Tolstoy'u her yayınevinden okuyamazsınız. Öncelikle çoğu yayınevinin çevirdiği Tolstoy eserlerinin Tolstoyluğu yoktur. Tolstoy'u Türkiye'de en fazla 3 yayınevinden okuyabilirsiniz. Hemen bağdaştırayım: Tolstoy eserlerini en iyi çeviren yayınevi 1.Batman Kitap Fuarı'nda yok.

-Çeviri fazlasıyla önemli bir konudur. Çevirinin önemini anlatan detaylı bir yazı yazmayı düşünüyorum. Çünkü ülkemizde çevirmenlere çok önem verilmemekle birlikte birçok eser, yayınevlerinin ticari kaygılarından dolayı çevrilmiyor. Bu hayli uzun bir konu...

Evet, Batman okumalı. Batman'daki insanlar okuduklarını tartışmalı. Tartışma kültürünü öğrenmeli...

Ama...

Buna kapı açacak olan bir fuar yapısıyla bu zor.

Niçin zor?

İyi yayınevlerinin çoğu yok.

Ursula K. Le Guin, Samuel Beckett, John Berger ve daha birçok iyi yazarın kitaplarının olmadığı bir fuar eksik bir fuardır.

Yayınevlerinin İndirimi:

Kitap fuarları niçin yapılır? Fuar mantığı nedir?

Yazımın başında belirttim: Yaklaşık 40 kitap fuarına katıldım. Katıldığım fuarların hepsinde indirimler hayli yüksekti. 1. Batman Kitap Fuarı'nda en şaşırdığım konulardan biri de bu oldu. Birkaç iyi yayınevinin standına gidip, ''İndirimleriniz ne kadar'' diye sorduğumda genellikle ''Maksimum yüzde 25'' cevabını aldım.

Yapı Kredi Yayınları en tercih ettiğim yayınevlerindendir. Çevirileri çok iyi olmakla birlikte nitelikli kitaplar basarlar. 1. Batman Kitap Fuarı'nın girişinde stantları bulunmakta. Yapı Kredi Yayınlarının kitap indirimlerini stant görevlisine sordum, cevabı şu oldu: ''Yüzde 25 genellikle ama her kitaba değil''. Peki, internet üzerinden kitap satışı yapan sitelerde indirim ne kadar biliyor musunuz? 5 satış yapan siteye baktım. En az yüzde 30 indirim yapıyorlar ve her kitaba.

Everest'in standına gittim. Hasan Ali Toptaş'ın kitaplarını sordum. Yüzde 20 indirim cevabını aldım. Fakat internet üzerinde en az yüzde 30 indirim var.

Fazlasıyla can sıkıcı durum.

Siz olsanız nereden alışverişinizi yaparsınız?

Hata kimde bilmiyorum. Ortada bir yanlış var ve geç olmadan düzeltilmeli.

Yazarlar

Yayınevleri ve yazarlar konuları paralel konulardır. Malum iyi yayınevi eğer fuarınızda yoksa iyi yazarda bulmanız zordur. Elbette ki iyi yayınevleri var. Fakat yetersiz. Fuarda İş Bankası, Yapı Kredi, Everest gibi yayınevlerini gördüğüme sevindim. Hatta 28 Ekim günü Hasan Ali Toptaş'ın fuara katılacağını gördüm. Bence fuarın en güzel tarafı bu. Türkiye'nin en iyi yaşayan yazarlarındandır Toptaş. Gölgesizler ve Uykuların Doğusu kitapları ise kuvvetli eserlerdir. Fuara katılan diğer kuvvetli yazar ise Rasim Özdenören'dir. Hastalar ve Işıklar adlı kitabı birbirinden has öyküler barındırır.

Bir kitap fuarına birkaç iyi yazar yeterli olur mu sizce?

Bence yeterli değil. Benim yazarım dediğim hemen hemen hiçbir yazar yok.

Son

Bunları yazarken birilerini karalamak gibi bir derdim yok. Daha iyi bir kitap fuarı için eksiklikleri belirttim. Bu izlenimlerim kitap fuarının birinci ve ikinci günlerinden meydana gelmiştir. Belki daha birçok eksiklik vardır veya birçok iyi yanı atlamışımdır. Fakat derdim şahıslar değildir. Derdim sadece nitelikli bir memleket içindir.

Gelecek hafta izlenimlerimin ikinci bölümü yer alacak.

1. Batman Kitap Fuarı'na gidelim.

Eksikleri yetkililere sunalım. Ev bizim evimiz. Evimizi güzelleştirmekte bizim elimizde.