Bence barış bir başkasının hayatına duyulan sevgidir. Manuel Galan'ın 2002 de söylediği bu sözler, barış temelli olup kaygılardan ve hesaplardan arındırılmış şekildedir.
Türkiye tarihi boyunca geçmişte yaşananlar trajik bir şekilde anlatılmış ve yaşanmıştır. İnsanlar çözümsüzlüğün içinde çatışmayı tercih etmiştir. Tarihe saygının olmadığı, sevginin serpilmediği bir mecrada huzurun varlığı yoksun olur.
Geçtiğimiz günlerde Numan Kurtuluş Batman'da uslüp olarak Başbakan ve Cumhurbaşkanından farklı olarak barışa dair konuşmalar yaptı. Bu konuşma sadece barışa dair olarak kalındı çünkü HDP'siz, Kandil'siz barış mümkün değildir. Batman'da kuru bir şekilde konuşulan barış, neden batı da sert açıklamalar içinde gerçeklişiyor? Böyle bir barış, kağıt üzerinde kalır.
Samimiyet, saygı ve sevgi temelli olmayan hiçbir yol, barış yolunu vermez. İdare edercesine yapılan açıklamalar günü kurtarmaktır. Kobani'de ki olay örgüsü Ak Partinin barış çizgilerini göstermiş oldu. Kobani olaylarının patlak verdiği o günden bugüne Ak Parti aynı Ak Parti değil, hesaplı yolları tercih etmelerinden kaynaklı geç attıkları adımlar ile bugün barış rotasını çok daha geriye çektiler.
Türk'ün Kürd'e, Kürd'ün Türk'e;
Saygısı...
Sevgisi...
Gerçekleri kabul edişi...
Samimiyeti...
Olmadığı sürece barış türkülerde kalır.
Hükümetin tercih ettiği yol ile yaptıklarının bir tutması gerekir. Barış yolu için barış ortamını sağlamak, dün ne isen bugün o olmak hükümettin girdiği bu yolda ana şarteller olmalıdır.
Ölümün olduğu yerde, barış tezgahını açmaz. Ölümün normal bir şeymiş gibi lanse edildiği ve ölüme dair derslerin çıkarılmadığı bir ülke de kalkıp da kağıt üzerinden barış konuşmak, boşa kürek vurmaktır.
Ariel Dorfman'ın Şili'de;
“Zayıf olan taraf onurunda ve direnişinde, korkularını yenmekte ısrar ettiği sürece, bariz şekilde güçlü olan taraf ise zaten sahip olduğu üstünlüğüyle kasılmaktan vazgeçtiği ve kendisine karşı çıkılmasına izin verecek cürete sahip olduğu sürece savaşın önüne geçilebilir.” Yaptığı bu konuşmabarışı saygı ve kabul temelli kılmıştır. Peki Türkiye bu temelde midir?
Karanlıkların içinde çıkış noktası, olaylar karşısında herkesin 'Sadece bir insan' olduğunu, saygı ve sevginin olmadığı bir dünyanın olmayacağını hatırlatmaktır.
Barış kutsal bir olgudur. Barışı barışcasına konuşmalı...
Yarınınızın, bugününüzden daha iyi olması dileğiyle, hoşçakalın...