Batman, her ne kadar 80 yıllık geçmişe sahip olsa da ‘il’ statüsüne kavuşmasının üzerinden 34 yıl geçmiş…

‘Genç bir il’ konumundaki petrol şehri, aynı zamanda gelişim yönünden Türkiye’ye örnek bir kent…

Petrolün var ettiği bir zamanların İluh’u, şimdilerde ‘büyükşehir’ olma yolunda…

Bu şehrin tarihini irdelediğinizde petrolün buluşu ve belli başlı yapıtların yanı sıra ‘kentin sembolü’ denilecek sınırlı yapıt sıralayabilirsiniz.

Bu sınırlı yapıtların arasında yayıncılık sektöründe 41 yıla dayanan geçmişiyle ilk günlük gazete Çağdaş oldukça önemli bir yere sahip...

34 Yıllık il’in 41 yıllık gazetesi Çağdaş, hem Batman’ın sembollerinden hem de ‘belleği’ konumundadır.

Teknolojinin sınırlı olduğu ve metal harflerin yan yana getirilerek baskı yapılabildiği (tipo) yıllarda Batmanlıların ‘haber alma’ kaynağı olan Çağdaş, koca bir çınar gibi köklerini sala sala bugünlere ulaştı.

Kurucumuz merhum Enver Arslan’ın tohumunu attığı, duayen gazeteci-yazar Arif Arslan’ın ise yeşerterek bugünlere ulaştırdığı Çağdaş, bir meşale gibi ışık saçmaya devam ediyor.

75-80 Yıllık insan ömrünün yarısı kadar gazetecilik mesleğini sürdürmek elbette kolay değil. Hele hele Güneydoğu gibi bir coğrafyada bırakın gazetecilik mesleğini 40 yıl sürdürmek, 90’lı yılların faili meçhul cinayetleri düşünüldüğünde bir insanın 40 yıl yaşaması mucize sayılır…

Ne saldırılar, ne tehditler, ne davalar…

Meslek büyüklerimiz bunları ne yazık ki en acımasız şekilde yaşadı…

O günlerden bugünlere gazetecilik mesleğinde aşama kaydederek ilerlemek fedakarlıkların ve inancın tezahürüdür kuşkusuz.

Elbette bir gazetenin bunca yıl ayakta kalmasının en büyük payı okurlarına aittir.

Yine uzun yıllar, dünden bugüne bu gazeteye emek veren, harcında kim varsa ve son 20-30 yıldır bu gazetenin kadrosunda yer alan tüm emekçilerimiz bu başarının temel unsurlarındandır.

Çağdaş, aleladede bir gazete değil. Aynı zamanda bir ‘Basın Okulu’dur. Bir İletişim Fakültesi gibi 41 yıllık süreçte bünyesinde nice gazeteciler yetişti, nice yazarlar bu gazetede ilk yazılarını yazdı.

Bu nedenledir ki Batman basın tarihinde büyük bir iz bırakmıştır Çağdaş…

ÇAĞDAŞ DİJİTALDE DE GÜÇLÜ
Geleneksel gazeteciliğin ilklerinden olan Batman Çağdaş, teknolojik gelişmelerin tümüne ayak uydurarak adı gibi ‘Çağdaş’ kalmayı da başarıyor.

41 Yıl önceki zorluklarla büyük başarılara imza atan bu yayın organı, 25 yıldır internet ortamına yaptığı altyapıyla da adından söz ettiriyor. 1999 Yılında Batman’da ilk haber sitesini kurarak dijital dünyaya adım atan, akabinde güçlü yazılımlarla büyük kitlelere ulaşan Çağdaş, son 10 yılda ise birçok sosyal medya platformunda en çok takip edilen haber sitesi olmayı başardı.

Çağdaş’ı şimdilerde sosyal medya hesapları ve www.batmancagdas.com’da günde yaklaşık 300 Bin kişi takip ediyor. Web sitemizdeki aylık görüntüleme sayısı ise 1.5 Milyonu buluyor. Yine Türkiye’den günlük 30 şehir ve 10 ülkeden okurlar www.batmancagdas.com’u takip ederek, anlık gelişmeleri öğrenebiliyor.

‘Batman’ın gözü, kulağı, dili’ ve ‘Batman’ın haber kaynağı’ mottosuyla iddialı bir yayıncılık sergileyen Çağdaş’a neredeyse toplumun her kesiminden ilgi var.

Son 3 yılda ise Çağdaş WebTV adı altında YouTube ve Facebook’tan kentin gündemine dair canlı yayınlar gerçekleştiren bu yayın organı, ruhundaki yenilikçi anlayışla Batman’a gazetecilik bağlamında çok şey kattı…

Bu şehrin ‘il’ statüsüne kavuşmasından birçok yatırımın gerçekleşmesine dek sorumlu gazetecilikle okurlarının teveccühü alan Çağdaş, hem geleneksel gazetecilikte hem de ‘yeni medya’ alanında yoluna devam edecektir.

BATMAN’IN TARİHİ BU SERGİDE
Kuruluş yıldönümünü sade etkinlikle kutluyoruz.

40. Yılda deprem felaketi nedeniyle ertelediğimiz ‘Batman’ın belleği’ sergimizi 41. Yıldönümümüze bırakmıştık.

‘Batman’ın Belleği’ sergisi bugün 19.30’da Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü fuaye salonunda açılacak. Üç gün açık kalacak sergide bir bakıma Batman’ın 41 yıllık tarihi sergilenecek.

Çağdaş’ın unutulmaz manşetleri ve dönemin baskı teknolojilerinin de görülebileceği sergi, Batmanlılara adeta bir ‘zaman yolculuğu’ yaşatacak.

Pazartesi günü açılışı yapılacak bu sergiyi kaçırmamanız gerektiğini ifade ederek, Batman’ın ilk günlük gazetesine ‘41 Kere maşallah’ diyor ve Çağdaş meşalesinin hiç sönmemesini temenni ediyorum.

Son olarak; Batman siyasetine damga vurmuş ve Batman’ın ‘kentsel’ sürecine önemli katkılarda bulunan Ataullah Hamidi’ye Allah’tan rahmet, Hamidi ailesine başsağlığı diliyorum.