İnsan oğlunun dünyadaki yaşamının son bulduğu anı ölümüdür. İnançlarına göre, gerekli vecibeler yerine getirilir. Meyit için hazırlanan mezara defin işlemi gerçekleştirilir. Meyit "kıyamet" emri gelene kadar şahsına ait kabrinde bekleyecektir. 

*

Şehrimizin Belediyesine ait Mezarlıklar Müdürlüğü’nün bir çok konudaki hizmetleri takdir edilecek düzeydedir. Cenazenin yıkanmasından kabir gömülmesine kadar bütün hizmetleri kusursuz ve eksiksiz yapmaktadır. Emeği geçen tüm görevliler teşekkürü hak ediyor.

*

Kabir yeri için arazilerini hibe eden değerli hayırseverler de bu hayırlı davranışları nedeni ile duayı hak ediyorlar. Ölü yakanlarının yaptırdıkları hayratlar (çeşmeler) ise mezarlık ziyaretine gelen insanlara yararlı bir uygulamadır. 

*

İnancımız gereği; Perşembe günleri mezarlıklar ziyaret edilerek, mezarları başında Kuran-ı Kerim okunarak dualar ederiz. Ziyaret sırasında mezarlar otlardan temizlenir. Çiçekler ve dikili ağaçları sulayarak,  ölen yakınınız ile hasret giderirsiniz. 

*

Yakınları ölenler mezarlıkta bulunan çocuklara veya yoksul insanlara bu akşamın hayır niyeti ile para, ekmek, bisküvi vererek sevinmelerine neden olunur.

*

Ellerinde yasin cüzü olan çocukların mezar ziyaretine gelenlere bir "yasin okuyayım mı?" sorusu genelde kabul edilir. Ölü yakını da bu hizmeti karşılığında çocuğu sevindirir. Bazı çocuklar ellerinde su doldurulmuş bidonları  mezarlık başında  ölen şahsın yakının izni ile mezarı sulamak için beklerler. O gün akşama kadar böyle devam eder. Mezarlık ziyareti ölenlerin yakınları için bir huzur sağlarken; yöredeki dargelirliler için de bir gelir kaynağı olur. 

*

Tüm bunlar mezarlıktaki güzel sahneler. Dağıtılan bisküvi, şeker yardımlarının attıkları çöpler mezarlık aralarına atılarak, inanılmaz bir kirlilik yaratılır.  

*

Hayrat için yapılan çeşmelerin başaklarının bir kısmı kırık veya sökülmüş durumda. Bazıları ise bozulduğu için sürekli su akıtıyor. Çeşmelere su temini için mezarlık yakınında kazılan bir su kuyusundan elektrik motoru ile çekilen su bir fiber glas tanka depolanarak, çeşmelerdeki su akışı temin edilmektedir. Çekilen suyun çamurlu olması tankın dibine çöken çamur tortusunun görüntüsü ile başka bir kirliliği işaret eder. 

*

Asri Mezarlığın önünde ise her mevsim bahçelerinde yetiştirdikleri sebze ve meyveleri satmak için kadınlar tezgah açmaktadır. Giriş ve çıkış sırasında alış-veriş için kapıda bekleyenler araçların giriş ve çıkışılarında sıkışıklığa neden olmaktadır. 

*

Şehir içi minibüslerin yolcu indirme ve bindirme işlemlerini mezarlık girişinin karşısında yapması sıkışıklığın dakikalarca uzamasına neden olmaktadır

*

Bahsi geçen sorunlar çözümsüz değil. Örnek olarak göstermek gerekirse; getirilen biskivi, şekerlerden arta kalan çöplerin atılabileceği çöp kutuları yapılmalıdır. Görünebilen yerlere mezarlıkların temiz tutulmasını belirten yazıların olduğu tabelalar konmalıdır. Çocukları sevindirmek isteyen vatandaş da bunu yaparken çocukları uyararak, onları yönlendirmelidir. 

 

Olmadı. Her ölü yakını mezarlığın çevresini temizleyerek, örnek bir davranışta bulunmalıdır. O’nun bu davranışı diğer ölü yakınlarına temizlik konusunda mesaj olabilir.  

*

Fiber tankın temizlenmesi konusunda haftada bir itfaiye aracının tazyikli suyu ile su depolamakta kullanılan tankı temizlemesi bu görüntüye son verir.

*

Hayrat için yapılan çeşmelerindeki olumsuz görüntülerin bitirilmesi için mezarlara su taşıyan çocuklara uyarılarda bulunulmalıdır.  Çeşmeleri kıran, bozan veya sökenler uyarılmalıdır.  Eksik çeşmeler de tekrar takılıp, arızalı olanlar  çalışır duruma getirilmelidir. 

Mezarlık girişinde pazar oluşturan kadınların çalışmalarının yasaklanmasını istemiyorum. Onlar için gerekirse mezarlık içinde bir yer belirlenebilir.  Alınan bu tedbir ile kadınlar yetiştirdikleri ürünleri rahatlıkla satabilirler.

*

Şehir içi minibüsleri ve şehir içi otobüslerinin yolcu indirme ve bindirme işlemlerini mezarlık girişine engel olmayacak bir noktaya durak yapılarak sağlanmalıdır. Kurala uymayanlar, uyarılmalı olmazsa ceza kesilmelidir. 

*

Mezarlıklarımız hepimizin son durağı olarak da görülebilir. Ölülerimiz temiz ve huzurlu bir mezarlığı hak ediyor...