İlimizin ağalar diyarı olarak bilinen Gercüş ilçemiz; köklü tarihi geçmişi, geniş tarım ovası, Kırkta Baraj Gölü ve Şiire Üzümü ile meşhurdur. Yapılan araştırmalara göre Gercüş’ün tarihi bundan yaklaşık 7000 yıl öncesine kadar gitmektedir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu misafirperver ilçemiz daha önceden Mardin ilimize bağlı iken, 1990 yılından sonra ilimize bağlanmıştır.
        Ülkemizde kırsal ilçeler içerisinde okuryazar oranı en fazla olan ilçelerin başında gelen Gercüş, ne yazık ki çok az gelişmiş bir durumdadır. Ülkemizin çok önemli kurumlarının başında bulunan adamları yetiştiren ilçemiz, gelişmişlik bakımından bir kasabadan farklı değildir. İş imkânlarının azlığı, sosyal tesislerin yetersizliği ve eğitim olanaklarının sınırlılığı ilçenin gelişmesinin önündeki en büyük engellerdir. Cumhuriyet döneminin ilk ilçeleri içerisinde bulunan Gercüş’te halen bir fabrikanın ve bir fakültenin dahi olmaması manidardır. Gercüş’ün suyundan içenler, havasını solanlar ve de toprağından beslenenler nerede? Bugün Amerika’ya dahi giderseniz muhakkak bir okumuş Gercüşlüye rastlarsınız. Türkiye’nin ekonomisine yön veren maliye bakanın Gercüşlü olması, ilçe için şans olarak görülüyordu. Her seçim döneminde ilimizden seçilen vekillerden en az bir tanesinin de Gercüşlü olması aynı şekilde ilçede büyük umutlar doğurmaktaydı.  Bugün o umutların büyük bir çoğunluğu sönmüştür.  İlçe, her geçen gün başta Batman merkez olmak üzere ülkemizin dört bir tarafına göç vermektedir. Geçim derdi ve hayat koşulları ilçe halkını zor durumda bırakmaktadır. İlçenin ekonomisini, ilçedeki memurların harcamaları ve köylerden gelen az sayıdaki insanların ihtiyaçları oluşturmaktadır. Ekonominin en önemli ayağı olan üretim olmazsa, ilçe bir süre sonra yok olacaktır. Batıdaki birçok ilçemiz gibi Gercüş ilçemiz de birçok fabrikayı ve de fakülteyi hak etmektedir. Gercüş için gerekli ve hayat kurtarıcı birkaç öneride bulunmak istiyorum.
 Gercüş’ün köylerinin tamamında üzümün yetiştirilmesi ve hayvancılığın yapılması 
Sanayi için yeterlidir. Şarap, deri ve ayakkabı fabrikaları çok rahatlıkla kurulabilir.
 Tarihi ipek yolu genişletilerek ulaşımı daha cazip bir güzergâh haline getirilebilir.
Eski tarihi yerler restore edilerek turizme açılabilir.(yakın köyler de dâhil)
 Geniş Gercüş Ovasına su sağlanarak tarımsal sanayi ürünlerin üretimi sağlanabilir.
 Modern bir yüksekokul kurularak eğitimin seviyesi yükseltilebilir, kalitesi arttırılabilir.
        Biz bugün bunları yapmazsak Gercüş de Hasankeyf de ve diğer ilçelerimiz de yok olacaktır. Ülkemizde merkez nüfusu 400 bin olup da büyükşehir olmayan tek il Batman’dır. Şu seçim arifesinde bir Gercüşlü olarak özelde Gercüş ve genelde tüm ilçelerimiz için fabrika, okul ve yol istiyorum. Bu durum bu ilçelerin kaderi değildir. Çok rahatlıkla çözümler üretilebilir ve biz bunları istiyoruz.
      Daha güzel yarın için hepimiz var olan gücümüzle elimizi taşın altına koyalım. Sorunlarımızı çözelim. Ülke, şehir, ilçe ve de köylerimizi geliştirelim. Vesselam…