2010 yılında açılışı yapılarak hizmete açılan Batman hava limanında,  tadilat yapılacağı için uzun bir süreliğine uçakların iniş ve kalkışına ara verildi.  Batman hava limanı, yapıldığı günden bu yana başta Batman halkı olmak üzere Batman’a yakın tüm şehirlerde yaşayan ve bu şehirlere yolu düşen insanlara hizmet etti. Batman hava limanı, özellikle Diyarbakır hava limanın tadilatı yapıldığı dönemlerde daha çok işlevsel bir hale gelmişti. 5 yıl gibi kısa bir önce uçuşa açılan bir hava limanın 6 ay gibi uzun bir süreliğine tadilata girmesi tartışmaları devam ederken, Batman’ın gündemine hava limanına bağlı olarak ortaya çıkan mânia kodu tartışmaları girdi.

           16 Şubat 2015 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından revize edilerek uygulanması için Batman Belediyesine gönderilen hava mania kriterleri, şehirde büyük tartışmalar yarattı. Bu kriterlere göre sivil havacılık kanunun  47. Maddesi gereği olarak  hava limanın 6 km’lik dairesi içerisinde kalan  sabit ve hareketli her cismin yüksekliğinin belirlenmesi ve ona göre de  düzenlenmesi gerekir. Bu uygulama yalnızca bizim ilimize has olmayıp ülkemizin her köşesinde uygulanmaktadır; Ancak bizim ilimizde olduğu gibi hava limanı şehir merkezine yakın olan Adana, Ankara ve İstanbul gibi yerlerde şehrin imarı üzerindeki etkisi daha fazla olmaktadır.   Ülkemizde bu daire içerisinde kalan alanlara fazla kat ruhsatı verilmemekte; hatta kimi alanlar imara dahi kapatılmaktadır.  İlimizde hava mânia kodu bu şekilde revize edilmeden önce  imara açılan ve ilimizin son 10 yılının parlayan bölgesi olan Gültepe Mahallesi başta olmak üzere Belde, GAP,  Fatih, Çamlıtepe ve Şafak mahallerimizin tamamı bu kriterlerden olumsuz etkilendi  ve böylece Mânia kriterleri dediğimiz bir kavram gündemimize girdi.  Kısa anlamı engel olan bu mânia kodu, uçakların hareketi esnasında herhangi bir tehlikenin olmaması için belirlenen yükseklik kodudur.  Her ne kadar Batman  il merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği(rakımı) 550 m olsa da özellikle merkezin yüksek noktaları dediğimiz Esentepe, Gültepe, Çamlıtepe GAP, Belde ve Şafak mahalleri bu rakımın çok üstünde kalmakta ve bu durum  imar anlamında sıkıntı oluşturmaktadır. Örneğin şuanda adliye sarayı ve kadın doğum hastanesinin yapıldığı Gültepe’nin doğal yüksekliği dahi mânia kodunun üzerindedir. Bu alanda  yeni bina yapmayı bir tarafa bırakın, tepeyi mâniaya seviyesine getirmek için tepenin birkaç metre tıraşlanması lazım.

            Kentsel dönüşüm kanunu ile ilimizde en popüler yerler haline gelen GAP, Belde ve Şafak mahallerinde oturan, orada iş yapmak isteyenler de bu kriterlerden etkilendi. Mânia kodu uygulaması öncesi anlaşma sağlanan ve yapı ruhsatı alınmayan binaların neredeyse tamamı sorunlu bir hale geldi. Gültepe ve Çamlıtepe mahallelerinde mânia kodunun uygulanmaya başlanmasından sonra bu alanlardaki imarlı arazilerde yeni yapı izni neredeyse hiç alınmadı.  Bu sorunun oluşumu Batman Belediyesi veya Valiliği ile alakalı değildir. Sorunun sebebi  Ulaştırma Habercilik ve Denizcilik Bakanlığının belirlediği  mania kriterlerini revize etmesidir.  Bu sorunun çözümü için  Batman Valiliği,  Batman Belediyesi  ve  konuya ilgili sivil toplum örgütlerinin tamamı çalışma sergilemektedir. Sorunun çözüme ulaşması  için uçak iniş kalkış yönünün de değiştirilmesi  başta olmak üzere çözüm yolları aranmaktadır. Diliyoruz ki elde edilen sonuç hem hava ulaşımımıza hem de şehir imarımıza katkısı çok  olur,  herkes mutlu bir son elde eder. Vesselam.