Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte ne yazık ki yerlere tüküren insanlarımızın sayısı da arttı.

Bu konuda geçmiş yıllarda kentte önemli çalışmalara imza atan biri olarak hala yerlere tükürme ayıbının yaşanmasından duyduğum üzüntüyü ifade etmek isterim.

Soğuk alan, gribe, enfeksiyonlara yakalanan insanlarımızın çevre ve toplum sağlığına dikkat etmeleri gerekir.

O nedenle kimse kesinlikle yerlere tükürmemelidir…

Sadece Batman’da yerlere tükürülmüyor.

Dünyadaki pek çok ülkede hala o çirkinlik devam ediyor.

Toplumumuzun duyarlılığını sağlamak için bu konuda değerlendirmeler yapmak lazım.

Kent merkezinde yaşam sürdürenlerin çevre duyarlılığı gelişmiş olmasına karşın yerlere tükürme konusunda arzuladığımız olumlu mesafeyi kaydedemediğimizi görüyor ve bundan rahatsızlık duyuyorum.

**

**

Bu konuda bakınız yıllar önce nasıl bir değerlendirme yapmışım, kısa derleme şeklinde bilgilerinize sunuyorum:

Hala pek çok kişinin cadde ortasında yerlere tükürmeleri, hele balgam atmalarını bu kent adına büyük bir talihsizlik olarak değerlendiriyorum…

Bu konuda mensubu bulunduğum Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’ne de tepkiler geliyor. Yerlere tükürülmemesi konusunda neden bir çalışma yapılmadığı konusunda tarafıma da eleştiriler yöneltilmektedir.

Biliyorum utanç verici bir durum var. Ancak bu meseleye yoğunlaştığımızda başka tepkilerle karşılaştığımızı bilmenizi isterim.

Ülkemizde ve bölgemizde çok vahim gelişmeler yaşanırken, benim köşemde tükürük meselesinin yer almasını yanlış değerlendirenler şimdi de çıkacaktır.

İnsan hakları konusunda duyarlı olduğum gibi, kentimin değişimine de duyarlıyım.

**

**

Eğer kentimde yerlere tükürme ve balgam atma meselesi varsa, buna da değinmek zorunluluğunu hissediyorum.

Yıllar önce de yerlere tükürülmesi meselesi ile ilgili olarak bir çalışma yaptığımızda yine eleştirilmiştik.

Meselelere basit yaklaşanları ciddiye almamakla birlikte, ‘yerlere tükürme ayıbına ne zaman son verilecek’ diye bir kez daha yazı yazmaktan hicap duyduğumu da ifade etmek isterim.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, altı yıl önce yerlere tükürme meselesi ile ilgili olarak önemli bir etkinlik düzenlemişti.

Derneğin gönüllü üyelerinden duyarlı bir diş hekimi vardı, kamuoyunun onu hatırlayacağını sanıyorum.

Uzman Doktor Sayın Hüseyin Yusufoğlu, pek çok çevre sorunlarına duyarlı olduğu gibi, yerlere tükürme ayıbına da açıkça karşı çıkan bir isimdi.

Belediye konferans salonunda konu ile ilgili bir etkinlik düzenlemesi önerisine sıcak bakan söz konusu çevre örgütümüz, önemli bir sunuma imza atmıştı.

Tükürük meselesi konusunda topluma bilinç vermeyi amaçlayan 6 yıl önceki etkinliğe Batman Kent Konseyi, İl Müftüsü, bir Belediye Başkan Yardımcısı, Batman Çevre ve Orman İl Müdürü, Kültür ve Turizm İl Müdürü, Baro Başkanı, Kültür Sanat Derneği Başkanı, bir Milli Eğitim Şube Müdürü, İl İnsan Hakları Kurulundan bir yetkili, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkan ve temsilcileri katılmıştı.

Ayrıca aralarında tarihçi, Psikolog, Sosyolog, Psikyatri, İntaniye ve Göğüs Hastalıkları Uzmanlarının da bulunduğu uzmanlar da toplantıya katılarak görüş belirtmişlerdi.

Batman gibi özellikle son 23 yıldaki çatışmalı ortamdan en çok olumsuz etkilenen bir kentte eğer ‘yere tükürme’ meselesi üzerine tartışma platformları açabiliyorsak iyi yoldayız demektir…

Evet, ‘tükürükle’ ilgili sunumu basite indirgeyenler olabilir. Zaten bu kafaları değiştirmek için böyle etkinlikler düzenleniyor.

Şuna inanıyorum: ‘Başka sorun mu kalmadı’ diyenler en çok yere tükürüyorlar… Ana caddede yürürken etrafına balgam atan birileri varsa, hiç şüpheniz olmasın ki ‘başka sorun mu kalmadı’ diyenlerdir.

Çünkü öyleleri, ‘Yola tükürsek, balgam atsak ne olacak ki?’ diye düşünüyorlardır… Bu kafayı değiştirmeliyiz…

Bu kafayı değiştirmek zorundayız…

Değerli Okurlar, Etkinliğimizdeki sunumun içeriğini bilenlerin etrafa asla tüküremeyeceklerine inanıyorum. Yere balgam atılmasının çirkinliği, medeniyetsizliği bir yana, halk sağlığına ne olumsuz etkiler yaptığından haberdar mıyız acaba?

Söz konusu toplantıda ben de söz almıştım. Çatışmalı süreçten en çok olumsuz etkilenen Batman gerçeğine değinirken, şöyle bir değerlendirmede bulunmuştum: ‘Nereden nereye gelmişiz. Yıllar önce Batman’da çevrenin ‘Ç’sinden bile söz edilmezdi. Ama şimdi tükürük üzerine sunumlar yapabiliyoruz. Yere tükürme ayıbı Batmanlılara özgü değildir. Batman’da yere tükürme meselesini tartışıyor ve halkımıza bunun çirkinliği konusunda bilinç veriyorsak, iyi yoldayız demektir.’