İlçemizde Tekel’in milyarlık tesisleri çürümeye terk edildi
Tekelin ilçemizde yaptırdığı tesisler hizmete açılamıyor. Batman ve Kurtalan Tütün İşletmeleri açılış beklerken Beşiri ve Bekirhan tesislerinin durumu da ilgi bekliyor. Bölgenin tütününü işleyerek sigara fabrikalarına yarı mamul halde gönderen işletmelerden ikisi Sason ve Kozluk’ta faal durumda bulunuyor. Her birinde 300’ü aşkın işçinin çalıştığı tütün işletmecileri böylece işsizliği önleyici rol oynuyor. Yıllar önce tamamlanan Batman ve Beşiri işletmesi halen tütün alım merkezi ve amber olarak kullanılıyor. Batman ve Kurtalan’daki işletme tesislerinin de hizmete açılması için Siirt ANAP Milletvekili Aydın Baran’ın Bakanlığa başvurduğu bildiriliyor. (27 Haziran 1986)
*****
Doludan zarar gören çiftçilerin borçları ertelendi
Ziraat Bankası, bir müddet önce yağan yağmur ve doludan zarar gören köylerdeki çiftçilerin borçlarını erteledi. Edinilen bilgiye göre borç ertelenmesine ürünleri zarar gören çiftçiler yararlanacak. Zarar gören çiftçilerin acil kredi talepleri de banka şubelerince hemen karşılanacak. Bu konuda banka şubelerine talimat gönderildi. (27 Haziran 1986)
İlçemizde telefon sorunu bitiyor
Telefon çalışmaları bakımından oldukça başarılı bir yıl geçiren İlçemiz PTT teşkilatı son zamanlarda abone bağlanması ve nakil konularında bir hayli sıkıntısı olan Batman’a bu sorunu çözümlemek için çaba sarf ediyor. Yetkililer oldukça yoğun bir nüfusun oluşmaya başladığı Batman konutlarında doğal olarak telefon ihtiyaçlarının da devam ettiğini belirttiler. Bu arada daha önce oturdukları evlerde telefon olup da yeni konutlara taşınanların da nakil işlemlerinin olduğunu, bu nedenle taleplerin arttığını ifade ettiler. (30 Haziran 1986)
********
Zabıta göz açtırmıyor
Kentimiz Belediye Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekiplerinin sabah 08.00 –17.30 saatleri arasında yapmış olduğu suç unsurundan caydırıcı denetimler aralıksız ve etkin bir biçimde sürdürülüyor. Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler geçtiğimiz ay ve Haziran ayı içerisinde yasalara riayet etmeyen 200 esnaf ile bazı araç sürücüleri hakkında yasal işlem yapılmasını sağlayan yoğun denetim yaptılar. Yapılan bu kontroller arasında 5 işyerine encümenlik tarafından 35’er günlük kapama cezası verildi. (30 Haziran 1986)
******
“Üretici buğdayı TMO yerine tüccara satıyor”
İlçemizdeki buğday üreticileri, ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi yerine tüccara satmaya tercih ediyor. Bu yıl ilçemizde havaların iyi geçtiğini ve verimin iyi olduğunu belirten Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu üyesi ve Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, bir hafta önce başlayan hasatta dekardan 300-350 kilo buğday aldığını belirtti. Buğday ekiminden sonra ilçemizde havaların kurak ve serin geçtiğini sıcakların birden bastırması sonucu üretimde geçen yıllara oranla bir değişikliğin olmadığını belirten Aydiş şunları söyledi: “Ekimde verimi yüksek yeni bir tür tohum kullanıldı. Şayet havalar yağışlı gitmiş olsaydı, bu yıl ki üretim çok daha fazla olurdu. Toprak Mahsulleri Ofisi mercimeğin kilosunu daha önce 200 lira olarak ilan etmişti. Ancak hasadın başlamasıyla Batman’daki tüccarlar bu tür mercimeğin kilosu için üreticiye 270 lira buğday ve mercimekte kiloda 70 lira fazla fiyatla almaktadır” dedi. (4 Temmuz 1986 )
*****
İlçemizde ürün ortada kaldı biçer-döver bulunamıyor
Güneydoğu’nun önemli tahıl potansiyeline sahip Batman’da çiftçiler ürünlerini tarlada kaldırmak için biçer-döver bulamıyor. Bazı üreticilerde TMO’ya teslim ettikleri ürünlerinin bedelini almamaktan yakınıyor. Yöre çiftçileri TMO ürünün bedellerini geç ödemeye başlayınca ürünlerini tüccara vermeye tercih ediyor. Her yıl bu zamanlar TMO Şube Müdürlüğünün önü kilometrelerce kamyon kuyruğu olurken şimdi bu uzunluk 100 metreyi aşmıyor. (4 Temmuz 1986)