RÖPORTAJ: MELEK BARIŞ
VEKİL, VEKÂLET ALINCA NE Mİ OLACAK?
VEKİL, VEKÂLET ALINCA NE Mİ OLACAK?
Pazar Günü aylardır süren seçim propagandasının sandığa yansıyan sonuçlarını göreceğiz. Bugün Cuma ve artık Milletvekilleri susacak ve sandıkta sözün gerçek sahibi Millet konuşacak. Milletin konuşması demokrasinin işaretidir ve milletin iradesinin sandığa yansımasıdır.
Partiler ve Milletvekili adayları aylardır sokaklarda, ev ev gezerek propagandalarını yapıyorlar. Medyanın aylardır bir tek gündemi var, o da seçim ve artık seçime sayılı saatler var. Batman Milletvekili adayları AK Partili Ziver Özdemir, CHP Milletvekili adayı Faris Özdemir ve Bağımsız Milletvekili adayı Ayla Akat Ata Milletvekili seçildiklerinde gündemlerinde ne olacağına dair ipuçları verdiler.
İşte o son 2 gün kala vekillerin düşünceleri ve vekil seçildikleri takdirde gündemleri:
Faris Özdemir: Şiddetin sona ermesi için bedenimi feda etmeye hazırım
CHP Batman Milletvekili Adayı Faris Özdemir, Bölgemizde ve Batman’da yıllarca süren şiddetin sebep olduğu genç bedenlerin toprağa verilmesi, bomba, mayın ve kurşun seslerinin kesilmesi ve bu sorunların giderilmesi için bedenini vermeye hazır olduğunu söyledi.
“Önceliğim ve vazgeçilmezim olan Kürt Sorununun çözümü konusunda, akan kanların ve gözyaşlarının akmaması, dindirilmesi için gerekirse bedenimi bile vermeye hazırım.”
Özdemir, yeni ve sivil bir Anayasa düzenleme konusunda katkı sunacağını belirterek seçildiği takdirde Batman için yapacaklarını sıraladı.
-Hava ve Toprak kirliliği,
-İluh deresinin köklü ıslahı,
-İşsizlik için istihdam alanları,
-Yeşil alanlar ve çocuk parkları
-Kadın koruma evleri,
-Yaşlılar ve kimsesizler yurdu,
-Engelliler için verilen hakların işlenebilmesi için gerekli çalışmaların yapılması,
-Gençler için el becerilerini geliştirme ve müzik evlerinin açılması,
-Down Sendromu olan çocuklarımız için Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinin oluşturulması,
-Trafik sorunlarına çözüm için alt geçit ve üst geçit yolları,
-Batman’da tarımsal araştırma ve uygulama merkezi kurarak, organik tarım ve tarımsal alanların yaygınlaştırılması, tütün, pamuk yetiştiriciliğinin geliştirilmesi,
-Güneş enerjisiyle sulama sistemini devreye koymak,
-Batmanımızda üretilen petrolün yan sanayinin kurulması konusunda gerekli girişimlerin yapılarak konuşlandırmasını sağlamak,
-Sektörel sorunların giderilmesi için geniş katılımlı toplantılar yaparak sorunların giderilmesini sağlamak,
-Eğitim ve Araştırma Hastanesinin açılması,
-Ücretli Öğretmen ve taşeron firma elemanlarının alımından vazgeçilmesi ve derhal kadroya alınmalarını sağlamak.
Ziver Özdemir: Batman Çevre Yolu şehrin damarları olacak
Batman’ın ekonomisinden eğitimine, turizmden altyapısına, tarımından sağlığa kadar her problemini yakinen bildiğini söyleyen AK Parti Milletvekili Ziver Özdemir, “Milletvekili olursam, oyunu aldığımız ve almadığımız bütün milletimizin vekili olarak Mecliste bulunacağım” dedi
Özdemir ana başlıklarla neler yapacağını sıraladı:
-Bizler güvenlik için özgürlüğü feda eden bir anlayışta değiliz. Temsili demokrasinin, katılımcı demokrasiye doğru gelişiminden yanayız. Çoğulcu ve katılımcı demokrasinin daha iyi noktalara gelebilmesi için elimden gelen tüm gayreti sarf edeceğim.
-Batman’la ilgili en büyük hayalim huzur ve güvene kavuşmuş bir Batman’dır. Gelişmiş kentlerde olduğu gibi köylerinde yazlık evlerin inşa edildiği ve insanlarımızın hafta sonlarında güvenle yazlık evlerinde yaşayabilecekleri Batman hayalim var.
-Batman’la ilgili projelerimizde sadece bölgemiz için değil ülkenin demokrasi ve insan hakları konusundaki eksikliklerinin en büyük nedeni olan Anayasa… Her ne kadar birçok kez değişiklik yapılsa da 1980 askeri darbesi ürünü olan mevcut Anayasa yerine sivil ve demokratik bir Anayasa için bütün gücümüzle çalışacağız.
-Şehrimizin en önemli sorunlarından biri olan hastalık yuvası haline gelen, aşırı yağışlarda can ve mal kaybına yol açan İluh Deresinin ıslahının yapılması konusunda çalışacağız. İluh deresi kentsel dönüşüm kapsamında ıslah edilerek yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bu konuda asıl sorumluluk yerel yönetimdedir ancak bu konuda bize gelecek destek taleplerine hiçbir şekilde kayıtsız kalmayacağız ve bu kentsel dönüşümün yapılabilmesi için elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz.
-Batman Çayı ıslah edilerek, Batman’a değer ve güzellik katacak bir duruma gelmesi için değerlendirilecektir. Yapılacak yeşillendirilme ve düzenleme ile Batman’a yakışır bir mesireye dönüşmesi özlemimizdir.
-Batman Çevre Yolunun bitirilmesi için yoğun çabamız olacaktır. Çevre yolunun bitirilmesiyle Batman çayı üzerinde ikiz köprü, üç adet de köprülü kavşak yapılacak. Bu Batman’ın trafiğini büyük oranda rahatlatacak ve modern bir hava katacaktır.
-Batman Üniversitesi’nde yeni bölümlerin açılması ve kampusunun daha hızlı şekilde tamamlanması için çalışmalarımız olacak. Batman’a bir Tıp Fakültesinin kazandırılması için girişimlerde bulunacağız.
-Batman’a modern eğitim yuvalarının kazandırılması, sınıflarda öğrenci sayısını düşürerek daha sağlıklı ortamlarda ders görmelerini sağlamak amacıyla yeni derslik ve okulların inşa edilmesi ayrıca öğrencilerin barınabilecekleri modern yurtların inşası için de çalışmalarda bulunacağız.
Ayla Akat Ata: 30 yıllık çatışmalı sürecin ağır yansımaları oldu
Bağımsız Milletvekili Adayı Ayla Akat Ata, 30 yıllık çatışmalı sürecin siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda ağır yansımalarının olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi,
“Parlamentoya girdiğimiz 2007 tarihinden bu yana Kürt Sorunun çözümü noktasında yeterli ve güçlü adımların atılmaması ne yazık ki sorundan kaynaklı siyasal, ekonomik ve sosyal sorunları bir kez daha önümüze çıkarmaktadır. Mecliste bulunduğumuz 4 yıllık süreçte Kürt Sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı yaşanan hak ihlalleri başta olmak üzere eşitsizlik, adaletsizlik, yoksulluk, işsizlik, çevre sorunları, eğitim-sağlık sorunları, kadına yönelik şiddete ilişkin Batman’da yaşanan sorunları gerek meclis kürsüsünü gerekse de yasama denetimi yolunu kullanarak meclis gündemine taşımaya çalıştık. Son 30 yıllık çatışmalı sürecin insan kaybı dışında siyasal, sosyal ve ekonomik alana farklı ve ağır yansımaları da olmuştur. Boşaltılan binlerce köy, topraklarından sürülen milyonlarca insan; bu insanların temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın çökertilmesi için bilinçli olarak uygulanan ekonomik ve siyasi politikalar Batman’da yaşanan işsizlik ve yoksullukta etkili bir faktör olmuştur. Batman’da çatışmalı sürecin yol açtığı en çarpıcı sonucu mera ve yayla yasakları ile birlikte kente göç etmek zorunda bırakılan Koçer vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlarda görmekteyiz. Koçerlerin doğal geçim alanlarından koparılmaları gerek ekonomik alanda gerekse sosyal alanda ciddi sorunlarla karşılaşmalarına yol açmıştır.”
—ILISU BARAJI SORUNUNUMUZ VAR-
Ata, Yeşil kart nüfusunsun Batman nüfusunun yarısını oluşturduğuna vurgu yaparak, “İnsanlarımızın çalışabilecekleri nadir kuruşlardan biri olan TPAO’ya, son yıllarda alınan istihdamın tamamı KPSS ile yapılmıştır. Türkiye petrolünün yüzde altmışı Batman’dan çıkarılıyor olmasına karşın bunun bölge halkına ekonomi ve istihdam boyutuyla yansıması ne yazık ki yeterli düzeyde değildir. Yakın tarihte Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı maden ocaklarına eleman alımında, Bakanlar Kurulu Kararıyla, Kurum Yönetim Kurulu’na yetki verilmiş ve alımlarda Zonguldak ve çevre iller olan Bartın ve Karabük’te yaşayan insanlarımıza öncelik verilmiştir. Keza bizlerde, TPAO’ya işçi alımında aynı usulün uygulanmasını talep etiğimizi her platformda dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Yine yoksulluğun önemli göstergelerinden biri olan yeşil kartlı nüfus oranı Batman nüfusunun yarısını oluşturmaktadır. Batman denildiğinde akla gelen diğer bir konuda ekonomik ve sosyal faaliyetlerin çevreye uygunluğunun gerekli olduğu düşüncesi ile hareket edemeyen, mevcut hükümetin yatırım yapıyorum iddiasıyla binlerce yıllık tarihe sahip olan Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı sorunudur” dedi.
—SİLAHLANMA VE SAVUNMA HARCAMALARI AZALTILMALI-
Bağımsız Milletvekili adayı Akat Ata, sözlerini şöyle sürdürdü, “Ekonomide demokratik, adil ve ekolojik yaklaşımla sürdürülebilir bir kalkınmayı, kamunun, temel ekonomik ve altyapı çalışmaları için kalkınma planları hazırlayıp uygulamasını, sosyal ve ekonomik işleyişte toplumsal örgütlenmelerin geliştirici ve denetleyici rol oynayacak katılımcı bir yaklaşımı esas alınması için, silahlanma ve savunma harcamalarına ayrılan pay azaltılarak eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi yaşamsal alanlara daha fazla pay ayrılması için, Temel gıda, eğitim ve sağlık alanında vergi uygulaması kaldırılacak, kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilecek, asgari ücret vergi dışı bırakılarak diğer tüm kazançlar vergilendirilmesi, gelir dağılımındaki eşitsizliğe son verilmesi için Tüm eşitsizliklerin, dönüştürücü sosyal politikalar, demokratik kurumlar ve özgürleştirici yasalar yoluyla ortadan kaldırılması için çalışma yaşamında her türlü ayrımcılığa son verilmesi için, eğitimin her kademesi ücretsiz bir kamu hizmeti haline getirilmesi için, tüm etnik grupların anadilde eğitim görmesi için, Herkese eşit parasız sosyal güvence sağlanabilmesi için, Kadına yönelik haklarda eşitsizlik, kaynaklarda eşitsizlik, ekonomik faaliyet alanında eşitsizlik, sağlık-eğitim ve bağlantılı hizmetlere erişebilmede eşitsizlik, şiddet, taciz ve istismarla, kamusal yaşam ve siyasal alanda yaşanan eşitsizliklerle mücadele için meclis bünyesinde gerekli adımların atılması çaba sarf edilecektir.”
Next