Dünden devam

Batman Ziraat Odası Başkanı Sayın Nizamettin Aydiş’in, Batman Çağdaş’ta yer alan vahşi sulamanın yanlışlığına dikkat çeken açıklaması üzerine dünkü yazımda kısa bir değerlendirme yapmış, eleştirilerde de bulunmuştum.

Batman ve yöresindeki tarım alanlarında özellikle mısır ekiminde çok fazla su tüketilmesi vahim sonuçlar doğurabilir.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, 2001 yılından beri bu kentte çiftçilere yönelik önemli çalışmalarıyla dikkat çeken bir sivil toplum örgütüdür.

Bu kuruluş yıllarca sayısız okulda öğrencilere çevre konferansları verirken, vahşi sulamaya da dikkat çekti.

Vahşi sulama, hele dikine sulama yapıldığında ilaçlamadan, gübrelemeden kaynaklı kimyasal kirliliğe dikkat çektiler ve bu açıklamaları her zaman yerel basında haber oldu.

Ziraat Odası’nı Sayın Aydiş’in şahsında eleştirirken bu gerçeğe vurgu yapmayı unutmuştum.

Ziraat Odası yetkilileri bir gün olsun Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’ni ziyaret edip, istişarelerde bulunmadılar.

Çiftçilerin eğitilmesi hususunda derneğin yaptığı uyarıların dikkate alınarak, çalışmalar yürütülmesi gerektiğine inanıyorum.

**

**

Evet, Sayın Nizamettin Aydiş, vahşi sulama konusunda doğruları dillendirmiş, verimli toprakların ziyanına dikkat çekmiş.

Bu konuda tek eksiklik Ziraat Odası’na ait değildir. Batman Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de yıllardır bu konuda ihmalinin olduğunu düşünüyorum.

Şu anki Müdürü sorumlu tutmuyorum, çünkü yeni göreve geldiler. Ancak bu resmi kurum ne zaman çiftçilere vahşi sulamanın yanlışlığı konusunda eğitimler vermiş?

Ne zaman konferanslar, paneller, forumlar düzenlemiş?

Ne zaman muhtarlarla toplantılar yaparak konunun ehemmiyeti üzerine bilgilendirmelerde bulunmuşlar?

Damlama sistemi için destek verilmiş mi, kredi sağlanmış mı? Bunun gibi sorular cevap bekliyor.

Bu gerçeğe yıllardır dikkat çekmemize rağmen, çiftçilerimiz bol su bulduğundan hoyratça bir sulama ile en verimli topraklarını Batman Çayına gönderiyor…

Şu değerlendirmemi hatırlatmak isterim; mısır tarlalarında fıskiyeli sulama sistemi yerine cazibeli su ile ‘vahşi sulama’ yoluyla çok vahim bir su israfı yapılıyor…

Kuyubaşı Toplu konutları dibindeki pamuk tarlaları dikkatimi çekti, gözlerime inanamadım!..

Yatay sulama yerine, ‘dikey sulama’ yapılıyordu…

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına geçmişte bu konuda çalışmalar yapmıştık. Liselerde öğrencilere gönüllü olarak verdiğimiz çevre konferanslarında dikine sulamanın zararlarını anlatıp durmuştuk. Hatta bu konuda görsellerimiz de var.

Tarlada Kürdçe ‘Mışar’ denilen küçük su tutma kanallarının yatay olması önemlidir. Dikey olduğunda bırakılan su hızlı bir şekilde akıp giderken, arazilerin yüzeyindeki verimli toprakları beraberinde götürüyor.

Diyelim ki gübre döktünüz, vahşi ve dikey sulama anında onları süpürüp götürüyor…

Bu yöntemin araziler için ne kadar zararlı olduğunu uzun uzun anlatabilirim.

**

**

Tarım ve ziraat yetkilileri, ilgili kurum ve kuruluşlar bu gerçeği hiç gözlemlemiyorlar mı?

Bu konuda çiftçilere hiç eğitim verilmiyor mu?

Batman Sol Sahil Sulama Kanalı’nda akıp giden çamurlu sular aslında çoğunlukla çiftçilerimizin ne kadar hoyratça bir vahşi sulama yaptıklarının göstergesidir.

Evet, bol suyumuz var…

Malabadi’den, Batman Barajından gelen cazibeli sular ile tarlalarımız sulanıyor, bol verim alıyoruz. Ancak bu vahşi sulamanın artık tarihe karışması gerekiyor…

Çiftçilerimizi geleceği hazırlamalıyız…

Kireçlenen, tuzlanan, verim kaybına neden olan vahşi sulama yerine, fıskiyeli ve damlama sistemli sulamaya geçiş yapmalıyız…

İlgili kurum ve kuruluşları göreve çağırıyorum.

Köy Muhtarları ve çiftçilerimizle toplantılar düzenlenmeli, görsel sunumlar yapılarak sağlıklı bir eğitim verilmelidir.

Damlama sistemi olmadığından ‘Vahşi Sulama’ denilen yönteme başvuruluyor. Tarlalarda akan sular birinci sınıf toprağa zarar veriyor.

İlaçlama ve gübrelemeden kaynaklı kimyasal kirlilik söz konusu olup, sularımız kirleniyor.

Ancak en önemli sorun aşırı su tüketimidir…

Vahşi sulamaya devam edildiğinden yer altı su kaynaklarımız çekiliyor ve obruk tehlikelerine davetiye çıkarılıyor…

Yer altındaki boşluklar yakın zamanda büyük tehlike olarak karşımıza çıkacaktır.

Acilen vahşi sulamaya son verilmeli ve çiftçilerimiz damlama, yağmurlama sistemli sulama konusunda bilinçlendirilmelidir…

Yağmurlama sistemi ile mısır ekiminde büyük su tasarrufu sağlanacaktır.

Batman Ziraat Odası Başkanı Sayın Aydiş’in son açıklaması önemlidir. Ziraat Odası yönetimi ivedilikle çiftçilere yönelik bilinçlendirme etkinlikleri için hamle yapmalıdır. Zira büyük kayıplar yaşayan çiftçilerimiz gerçeği ortadadır.

Üreten, alın teri dökerek ülke ve kent ekonomisine katkı sunan, tüketiciler olarak kendilerine muhtaç ve minnettar olduğumuz çiftçilerimizin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi için Tarım ve Orman Müdürlüğü gibi kamu kurumlarını da duyarlı olmaya davet ediyorum.

Çiftçilerimizin eğitimsizliğinin ağır faturasının görülmesi dileğiyle.