Dünden devam

Batman Üniversitesi’ni çıkmaz sokaktan kurtarmak için yıllarca yeni bir köprü ve Mardin bağlantı yolunun yapılması görüşünü savunan biriyim. Zamanla bu konuda bir duyarlılık oluştu.

Vali Sayın Hulusi Şahin ile eski Rektör Prof. Dr. Aydın Durmuş’un da bu konuda açıklamaları olmuştu.

Dünkü yazımda bir boyutu ile vurgu yaptım. Üniversitemize atanan yeni Rektörümüz Sayın Prof. Dr. İdris Demir’den herkesin bir beklentisinin olduğunu biliyorsunuz.

Herkes gibi benim de Sayın Demir’den, üniversitemizi daha iyi yere taşıma konusunda beklentim vardır.

Ancak o genel beklentinin dışında üniversitemizi çıkmaz sokaktan kurtaracak yeni bir köprü ve ulaşım ağı için Rektör Demir’in duyarlılığını isterim.

Bu konudaki düşüncelerimi içeren bu yazımı umarım üniversiteden bazı hocalarımız kendilerine iletirler. Bakış açımı dillendirdiğim eski yazılarımdan bir derlemeyi sunarken, güçlü bir kamuoyunun oluşmasına da katkıyı hedefliyorum:

**

**

BATMAN-MARDİN ULAŞIMI…

‘Sadece günümüzü düşünecek olursak, yarınlarda sıkıntılarla karşılaşacağız.

Vizyon sahipleri bu kentin 50 ve 100 yıl sonrasını da düşünmelidirler…

Üniversitemizin öğrenci kapasitesinin 30 bine dayandığı süreçte sadece Üniversiteye gidip gelen öğrencilerin ulaşımı üzerinden meseleye bakmamalıyız.

Bakınız, günümüzde bile Üniversite öğrencilerinin ulaşımları büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor.

Üniversitede rahatsızlanan öğrencilerin kente getirilmeleri bir sorundur.

Neden?

Çünkü Üniversite bir çıkmaz sokak konumundadır!..

Bu yazımı Sayın Valimizin ve Karayolları yetkililerinin özellikle okumalarını dilerim. Kentimizin yarınları için önerilerimi sunmak istiyorum.

Eğer Batman Üniversitesi bitişiğinde Dicle üzerinde yeni bir köprü inşa edilecek olursa, hem çevredeki onlarca köy rahatlayacak, hem de sürekli ulaşım araçları olacağından öğrencilerin sayısı 30 bini bulsa bile bir sorun yaşanmayacaktır…

Batman Üniversitesi bitişiğinde kurulacak bir köprü Batman-Mardin arasındaki yolu hayli kısaltacaktır.

Şu anda Batman-Mardin arasındaki ulaşım Batman-Bismil-Çınar-Mardin hattı üzerinden sağlanmaktadır.

**

**

Diğer alternatif yol ise Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat hattıdır.

Her iki hat için çok uzun ve dolambaçlı yol kat edilmektedir.

Oysa üniversite hattı üzerinden bir köprü inşa edilirse, Batman-Mardin arası yol hayli kısalacak, güzergahtaki köyler rahatlayacak, ciddi bir ekonomik kazanç sağlanacaktır…

Diyecekler ki Kantar Köprüsü var.

Doğrudur, Batman Üniversitesi’nin Hasankeyf cihetine düşen alanda Kantar Köprüsü hizmete açıldı.

Kantar Köprüsü onlarca köyümüz için büyük bir ihtiyaç idi.

Evet, Kantar Köprüsü var. Ancak Üniversite yanındaki köprü çok önemli hizmetlere vesile olacak.

Şu değerlendirmeyi yaparken google haritasından çevreye baktığımda, yakınlarda ulaşım ağını göremedim. Dediğim gibi yeni bir köprü yapılırsa, hem üniversite öğrencileri rahatlayacak, hem ekonomik olarak köylülerimiz kazanacaktır. Önerimin dikkate alınması dileğiyle.

Bu yazımın arkasındayım. Kentimizin 50 yıl veyahut 100 yıl sonrasını düşünüyorsak, bu köprüyü sahiplenmeliyiz diye düşünüyorum.

Üniversite bir çıkmaz sokak konumundadır. Çevredeki illerle ulaşım ve kentimizin yarınları için bir köprü elzemdir. Bu mesele sadece üniversite rektörümüzün ve öğrencilerimizin problemi değildir. Kentimizin geleceği için önemlidir.

Kentimiz adına bu önemli gelişmenin takipçisi olacağım inşallah.

Bugün de düşüncem aynıdır. Sayın Rektörümüzün her zeminde yeni köprü ve karayolu ulaşımını gündeme getirmesini diliyorum.