Dünden devam

Ülkemizin değişik kentlerindeki üniversitelerinde öğrenim gören ve büyük maddi sıkıntılar yaşayan Batmanlı tüm öğrencilere burs sağlanması için yaklaşık 15 yıldır yazılar yazıyor, il yöneticilerini bilgilendirip, kamuoyu duyarlılığı oluşturmaya çalışıyorum.

Şu gerçeği övünçle belirteyim; Batman’da hiç kimse benim kadar, yoksul üniversite öğrencilerine burs sağlanması için çalışmamış, çabalamamıştır.

Dünkü yazımda ifade etmiş, geçmişte kaleme aldığım yazılardan derlemelerle bugün de devam edeyim; pandemi nedeniyle üniversiteler kapalı iken, normal hayata geçişte karşılaşacağımız burs sorunu için Malatya Burs Platformu örneği gibi bir platform kuralım ve yoksul tüm öğrencilerimizin ellerinden tutalım…

90’lı yılların başında kentlerine üniversite kazandırmak için çabalayan Nevşehirli patates öğrencilerine dikkat çeken yazılar yazarak Batman’a üniversite talep ederdim.

Israrlı üniversite talep yazılarıyla yetinmeyip o zorlu koşullarda ilk sivil toplum örgütü, kısa adı ‘PÜKGEV’ olan ‘Petrol Üniversitesi Kurma Geliştirme Vakfı’na üye olmuştum.

‘Eski Hal’ diye bilinen çarşı merkezindeki polis karakolunun yan sokağında imza standı açarak, üniversite için imza topladığımızda herkes şaşkınlıkla bize bakıyordu…

Çünkü o dönemlerde imza stantları topluma yabancıydı. Toplanan binlerce imza ile Batman’a üniversite talebimizi dile getirmiştik.

**

**

BATMAN BURS PLATFORMUNU OLUŞTURALIM…

Batman Üniversitesi’nde öğrenim gören başka kentten gelen öğrencilerin ne sıkıntılar yaşadıklarını az çok biliyoruz. Bizim öğrencilerimiz de başka kentlerde benzer sıkıntılar yaşıyorlar. Başbakanlık Bursu ihtiyaçlar için asla yeterli olmamaktadır.

Batmanlı olup da başka kentlerde öğrenim gören üniversite öğrenci sayımızın artması, yüzlercesinin birer hukukçu, doktor, mühendis, öğretmen vs olarak topluma katılmaları kentimizin gelişimine çok olumlu katkılar sunacaktır. O nedenle ellerinden tutmalı, hayatı onlar için kolaylaştırmanın yollarını aramalıyız.

Malatya örneğinden söz ettim. Yaklaşık on yıl önce şöyle dikkat çekmiştim: “Malatya Valiliği, belediye ve Malatyalı iş adamları tarafından 15 bin ihtiyaç sahibi üniversite öğrencisine burs sağlayacak 'Malatya Eğitim Bursu Platformu' oluşturuldu. Platformun ilk çalıştayı Malatya Anemon Otel'de yapıldı. Vali Ulvi Saran, çalıştayın açılışında, platformun devlet, yerel yönetim ve iş adamlarının işbirliği ile kurulan örnek bir girişim olduğunu söyledi. Malatya'nın, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik yapısında üstlenmiş olduğu ağırlığa paralel olarak sosyal sorumluluk alanında da oldukça ciddi hizmetler yürüten bir il olduğunu anlatan Saran, Malatyalı iş adamlarının pek çok yerde yardıma muhtaç insanlara destek verdiğini dile getirdi. Vali Saran, şöyle konuştu: 'Malatya, sivil toplum kuruluşları adına önemli bir zenginliğe sahip. Malatya'nın önemli sorunlarından biri gerek Malatya merkezinde gerekse büyük şehirlerde ya da Türkiye'nin muhtelif yerlerindeki şehirlerde üniversitelerde okumakta olan öğrencilerimizin burs ihtiyaçlarının karşılanması sorunudur. İş adamlarımız, Malatyalı üniversite öğrencilerinin ihtiyaç duyduğu maddi kaynakları sağlama konusunda ciddi çabalar harcıyorlar.' Malatyalıların, Türkiye'nin dört bir yanına dağıldığını ve bu anlamda dağınık bir yerleşim bulunduğunu belirten Ulvi Saran, 'Malatya'da da yoksul kişilere yardım etmek isteyen pek çok iş adamı var. Öğrencilerimiz de dağınık halde öğrenim görüyor. 'Malatyalı burs almayan öğrenci kalmasın' sloganı ile yola çıktık. Burs ihtiyaçlarını yerinde ve zamanında tespit ederek hayırsever iş adamlarımızın, dernek ve vakıfların bir platformda buluşmalarını sağlamayı hedefliyoruz' dedi. Platformun Malatya Valiliğinin gözetim ve denetiminde oluşturulduğuna dikkati çeken Saran, 'Burs almak isteyen öğrenciler 'www.malatyaegitim.com

Türkiye Eğitim Platformu

Türkiye Eğitim Platformu

www.malatyaegitim.com

' internet adresine bilgilerini girecek. Burs vermek isteyenler de bu sistemde kimlerin bulunduğunu görecekler. Muhataplar bir araya getirilecek. Öğrencilerimizin en iyi şekilde öğrenimlerini sürdürecekleri bir ortam hazırlanacak' diye konuştu. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesindeki özel bir hesapta toplanacak bursların öğrencilerin hesaplarına aktarılacağını ifade eden Saran, platformun örgütsel çerçevesi, iş birliği, içindeki kurumların yapısı ve işleyiş itibariyle Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydetti. Saran, platformda Malatya Belediyesi, Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD), MEV ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı temsilcilerinin yer alacağını, böylelikle ihtiyaç sahibi 15 bin öğrenciye burs verileceğini sözlerine ekledi.”

**

**

YENİDEN ÇAĞRI YAPIYORUM…

Yıllar öncesine ait bir haberi kentimiz için uyarlayalım ve Batman Burs Platformu’nu oluşturalım diyorum.

Bu kentin Milletvekilleri var…

Bu kentin güçlü STK’ları var…

Bu kentin paraya para demeyen, trilyonla ifade edilen sermayedarları var. ..

Bu kentin güçlü bir basını var…

Bu kentin milyonlar harcayan kamu kurumları var…

Yani, darbı meselde ifade edildiği gibi helva için unumuz, şekerimiz, yağımız var. Sadece helva yapma irademiz eksik…

Sayın Valimize, Batman Kent Konseyi’ne ve duyarlı çevrelere önerimdir; Bir toplantı düzenleyerek başta kentimizin varlıklı zengin insanlarını, iş adamlarını, STK temsilcilerini, basın mensuplarını, kısacası ilgili herkesi davet edip, önerilerini dinlesinler. Bir Çalıştay ile başlayabiliriz. Eminim burs için güzel öneriler duyacaklar…

Batman Eğitim Bursu Platformu’nu neden oluşturmayalım? Böylesi bir platforma bu kentin su ve temiz hava gibi ihtiyacı bulunmaktadır.

Şu yazımı okuyacak Sayın Valimizden beklentim; acilen bir toplantı düzenlemesidir. Basın mensupları ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile varlıklı kimi Batmanlıların davet edileceği toplantıda çok önemli çözüm önerileri de gelebilir. Batmanlı üniversite öğrencilerine burs getirisi sağlayacak kalemler tespit edilebilir. Sayın Valimizin bu konuda atacağı bir adımda, Batman’daki bütün sivil toplum örgütlerinden destek göreceğinden eminim. Valimiz bu konuda bir adım atacak olursa, binlerce ailenin hayır dualarını da alacaktır. Batman’da sıkıntı yaşayan nice ailenin ellerinden tutan bazı hayırseverlerin olduğunu biliyorum. Çıkarın, menfaatin kol gezdiği, mana yerine maddenin esas alındığı bir dünya gerçeğini öğrencilerimizin de görmesi gerekiyor…

Hiçbir karşılık beklemeksizin, sırf Allah rızası için, gizlice sıkıntılı dönemden geçenlerin öğrencilerine burs katkısı sunanlar ayrıca bazı evlerdeki sosyal patlamaları da önlemiş oluyorlar. Sadece bir gencin bile elinden tutup, gurbet elde arkadaşlarının arasında boynunun bükük kalmamasına katkı sunmanın çok büyük hayır olduğuna inanıyorum. O nedenle hayırseverlerimizin sayısının artmasını diliyorum. Batman Burs Platformu’nun oluşturularak tüm öğrencilerimizin ellerinden tutulması dileğimle.