Dünden devam

 

Dünkü yazımda Valilik tarafından oluşturulan İl Tütün Kontrol Kurulu’na dikkat çekmiş, düzenlenen ilk toplantı üzerinde durmuş ve bu hayırlı çalışmayı destekleyeceğimi ifade etmiştim. Bugünkü yazımı da sigara konusunda duyarlılık oluşturmaya matuf somut bir katkı ve destek olarak görmenizi istiyorum.

Hangi mesele ile ilgili olursa olsun ilk adım, ilk hamle her zaman çok önemlidir. Hele bu adım, kentin bütün kurum ve kuruluşlarını yöneten, dinamiklerini harekete geçirebilen il mülki idareden geliyorsa daha çok önem arz eder. 

İlk adım ve hamleden sonra devamı getirilir ve gündeme alınan bir sorunun üzerine kararlılıkla gidilirse, emin olunuz başarı kaçınılmazdır…

Valimiz Sayın Ahmet Deniz, geçtiğimiz günlerde sigara ile ilgili olarak bir haberle yerel basına konu olmuştu. Kararlılığını İl Tütün Kontrol Kurulu’nu oluşturarak gösterdi.

Vali Vekilimiz Sayın Serap Özmen Çetin’in, Valilik olarak sigara ile mücadelede halk sağlığı, özellikle öğrenci sağlığı ve güvenliğini esas alarak asla taviz vermeyecekleri ve mücadelede herkesin, özellikle de STK’ların desteğinin önemi ile ilgili beyanını çok önemsedim. Bu gelişmeler, toplumu tehdit eden en kötü yaygın alışkanlık olan sigaraya karşı bir farkındalık oluşturmak amacıyla önümüzdeki günlerde bazı etkinlikler gerçekleştirileceğine kesin gözüyle bakabilirsiniz.

Sigara konusunda bir farkındalık oluşturulursa bundan kazançlı çıkacak olan toplumumuz olacaktır. Bu konuda herkes sorumluluk bilinciyle hareket edecek olursa, hem maddi, hem manevi açıdan kazanan kesinlikle bizler olacağız. İl Tütün Kontrol Kurulu’nun alacağı tüm kararlara tam destek verilmesi için herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum.

Bu satırların yazarı olarak Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına, bir gönüllü olarak, Valilik oluruyla geçmişte Batman kent merkezinde, aralarında Fen Lisesi ve Anadolu liselerinin de bulunduğu ilköğretim okulları dahil 40’ı aşkın eğitim yuvasında çevre konferansları verirken, öğrencilere sigaranın da zararlarını anlatıyordum. Dernek olarak 2009 yılında Valilik ve diğer kurumlarla birlikte sigaraya karşı bir kitlesel yürüyüş gerçekleştirmiş, ardından yazılı basın açıklamasıyla desteğimizi şöyle (özetle) deklere etmiştik: “4207 Sayılı Kanunda yapılan değişiklikle kapalı alanlarda sigara içilemeyecek. Kanun maddesi 19 Temmuz 2009 günü yürürlüğe giriyor. Toplumu tehdit eden en yaygın kötü alışkanlık olan sigara nedeniyle her yıl binlerce insanımız yaşamını yitirmekte, sigara nedeniyle hastalanan insanların tedavisi için trilyonlar harcanmaktadır. Özenti ile başlayan sigara konusunda toplumun bilinçlendirilmesinde yarar görüyoruz. Toplum sağlığını savunan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak, sağlığımızı tehdit eden sigaraya karşı 4207 Sayılı Kanunda yapılan değişikliği önemsiyor ve sigaraya karşı duyarlılığın geliştirilmesini amaçlayan halk yürüyüşünü destekliyoruz. Başta gönüllü üyelerimiz olmak üzere tüm halkımızı bu anlamlı yürüyüşe katılmaya davet ediyor, sigara ile ilgili yasağa herkesin uymasını diliyoruz.”

Dün olduğu gibi bugün de toplum yararına her türlü hayırlı çalışmayı destekliyoruz. Zaten her konuda risk alıyoruz. Hangi toplumsal sorunun üzerine gidersek, çıkar ve menfaatlerine dokunduğumuz çevrelerin tepkileriyle karşılaşıyoruz.

Biliyoruz ki toplumu değiştirmek, kötü alışkanlıklarından vazgeçirmek kolay değildir. Çeşitli kurullarda, örneğin Madde Bağımlılığıyla Mücadele İl Koordinasyon Kurulunda, sigara denetiminin yapılmasını her istediğimizde, sonradan kimi esnaflarımızın tepkileriyle karşılaşmıştık. İnternet ortamına giden öğrencilerin veyahut kahvehane, kıraathane, cafelere giden vatandaşlarımızın sağlığını savunduğumuz için kimi esnafların bize tepki göstermesi, onların haklılığına delil olmaz. Toplum sağlığını savunduğumuz için haklı olan biziz. Sorun şundan kaynaklanıyor; tüm esnaflara aynı muamele yapılmaması. Bahse konu bazı esnaflar işyerlerinde sigara içilmesine izin vermedikleri zaman bazı müşteriler eğer; “Burada sigara içmemize izin vermezseniz, biz de izin verenlere gideceğiz” diyebiliyorlarsa, diyebilmişlerse, bu zemin oluşmuşsa, bu önemli bir sorundur. Her yerde sigara içimine kesin yasak getirilirse, esnaflardan bazıları mağduriyetten söz edemeyecektir.

Vallahi esnaflarımızın da iyiliğini istiyoruz. Şahsım adına belirteyim, 27 yıldır bu kentin esnaflarının da hakkını savunmuş biriyim. Ancak toplumun genel çıkarını savunmak bizim için temel ilkedir. Sigara konusunda çok şey istenmiyor. Sadece sigara içmek isteyenler iki dakika açık alana çıkacak, Bu kadar basit.

SİGARA, BİLİME GÖRE ZEHİRDİR…

Sigaranın bilime göre zehir olduğunu kesin olarak ortaya koyan bilgiler var. Tehdidin boyutundan habersiz olası okurlarım için özet bilgi sunmak istiyorum. Hangi bilim adamına sorarsanız sorun, size sigaranın ‘zehir’ olduğunu ifade edeceklerdir. Sigara dumanındaki kimyasal maddeler hakkında acaba ne kadar bilgiliyiz? İşte uzmanların açıklamalarına göre sigara dumanındaki bazı kimyasal zehirler:

Nikotin                       Bağımlılık yapıcı

Karbonmonoksit        Egzos gazı

Arsenik                      Zehir

Metil Alkol                Roket yakıtı, kaçak içkilerdeki öldürücü alkol

DDT                           Böcek zehiri

Kadmiyum                  Araba aküsü

Hidrojen siyanür       Gaz odası zehiri

Bütan                         Ocak gazı

Aseton                                    Tırnak cilası çıkarıcı

Naftalin                     Güve öldürücü

Amonyak                    Temizlik Malzemesi

Toluen                                    Tiner

Bu bilgilerin doğru olmadığını iddia edecek bir bilim adamının çıkabileceğini sanmıyorum. Toplumu tehdit eden en yaygın kötü alışkanlık olan sigara, hem çok büyük maddi kayıplara, hem de can kaybına neden olmaktadır. Bugün dünyanın pek çok ülkesinde milyonlarca kişi sigara yüzünden ölümle pençeleşmektedir…

Oksijen tüpüne bağlı olarak yaşamını sürdüren sayısız insan gerçeğini düşünmeliyiz. Dünya tıp otoriteleri sigara yüzünden yaşanan ölümlere şöyle dikkat çekiyorlar: ‘Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi, dünyada 5.000.000 kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölmektedir. Sigara ve tütün ürünleri başta kanserler, KOAH (süregen tıkayıcı akciğer hastalığı, amfizem, kronik bronşit), kalp krizleri, felçler olmak üzere 20’nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Sigara tüm kanser ölümlerinin üçte birinden sorumludur. Akciğer kanserinden ölen her 10 kişiden 9’nun nedeni sigaradır.’

Bu kadar uzattıktan sonra Valiliğin hayırlı çalışmasına herkesin tam destek vermesi çağrısında bulunuyorum. İl Tütün Kontrol Kurulu boş durmamalı. Kentimizde, eğitim yuvalarımızda, camilerimizde, sokaklarımızda sigara konusunda farkındalık oluşturacak etkinliklerle toplum sağlığımıza sahip çıkalım diyorum.