Dünden devam

Batman’ın bir semtinde, iki ayrı yerde yaşanan zemin çöküntüleri semt sakinlerini endişelendirirken, bu konuda gereken çalışmaların yapılmamasına itirazımı sürdürmeye devam edeceğim.

Sanki basit bir meseleden söz ediyormuşum gibi ilgililerin, muhatapların suskunluğunu da kabullenmiyorum…

Yıllardır her zaman zemin çöküntülerine dikkat çekip duruyor, önemli belgeler sunuyor, geçmişte yapılan bir Çalıştay’ın Sonuç Bildirgesini kamuoyu ile paylaşıp duruyorum…

Bu bilgilendirmeleri yapmamın ardından hiçbir dönemin Vali ve Belediye Başkanları yazılarımı ve yaşanan zemin çöküntülerini ihbar kabul edip, toplantılar düzenlemediler…

Oysa bana göre Valiler, Belediye Başkanları, Afad yöneticileri bu mesele üzerinde önemle durup, kamuoyunu bilgilendirmeli ve etkin tedbirler için harekete geçmeliydiler…

Kentimizin bir semtinde son günlerde yaşanan zemin çöküntüleri ile ilgili olarak ‘Tehlike geliyorum diyor’ başlıklı iki günlük yazımın ihbar kabul edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hem Sayın valimizin, hem belediye eş başkanlarımızın ve hem de AFAD il Müdürlüğü’nün bu değerlendirmem üzerine bir çalışma başlatmaları gerektiğine inanıyorum.

**

**

Dünkü yazımda ifade etmiştim, dört jeologu bilgilendirip, görüşlerine başvurdum.

İl yöneticisi konumunda mıyım? Hayır.

Ne valiyim, ne belediye başkanı, ne de Afad Müdürü. Sorumluluk bilinciyle hareket eden bir Yazar, bir aktivist olarak meseleye seyirci kalamıyorum.

Bu meseleyi gündeme taşırken bir çıkar ve menfaatim olmuyor. Meseleye duyarsız kalan il yöneticilerine eleştiri getiriyorum.

Tabiri caizse yağcılık ve yalakalık yaparak övgülerini kazanma cihetine gitmiyorum.

Kendilerine düşünceme göre görevlerini hatırlatıyorum…

Evet, Batman’da aklıma gelen dört jeolog dostumu önceki gün bilgilendirmiştim. Batmanlı Jeoloji Yüksek Mühendisleri Mehmet Şat, Ümit Işık, Medine Eren ve Nevaf Taş’ın zemin çöküntüleri ile ilgili görüşleri paraleldi.

Sayın jeologlarımız bütün zemin çöküntülerinin, kent merkezindeki yer altı boşluklarının jeolojik, hidrojeolojik, jeofizik ve jeoteknik olarak araştırılması gerektiği konusunda hemfikirdiler.

İyi de bu araştırmayı kimler, ne zaman yapacaklar?

**

**

BİLİM İNSANLARI UYARIYOR…

Batman’daki son zemin çöküntüleri üzerine bilim insanlarından duyduklarımı şöyle özetleyebilirim:

“-Sorunun kaynağını tetkik etmeye yönelik metotlarla araştırma yapmak lâzım. Alanda sıkıntı var, bariz bir oturma olmuş. Ki nitekim geçmişte de olmuş. Yan binalara da zarar verebilir. Çünkü bahçe içinde oturma izlerini gördüm. Kısa zamanda araştırma yapmak lâzım.

-Sorun lokal değil. Tamamen formasyona bağlı ve tüm şehri İlgilendiriyor. Ciddi bilimsel bir çalışma lazım. Üniversite, Valilik, Belediye, Jeoloji Mühendisleri Odası birlikte çalışmalı. Bugün az para ile olası bir felaket önlenebilir. Yarın felaket kapımızı çalacak olur, örneğin büyük bir apartman obruka düşer, canlar yitirilirse, sonra dizimizi dövmenin bir anlamı olmayacaktır. Batman gerçekten bu konuda sahipsizdir. Yer altı sularının çekilmesi ve kuyuların ruhsatsızlığı ve çekilen sular da bunu tetikliyor. Yani yapısal, hem fiziksel etkenler olabilir.

-Zeminde bir oturma/çökme olduğu belli. Obruk çöküntüleri çok daha derin olması lazım. Görmek lazım. En doğrusu Belediyeden ve Afad’tan teknik personelin gelmesi.”

**

**

Değerli Okurlar, bu önemli görüşler ilk kez dillendirilmiyor. 2012 yılında Batman Üniversitesinde önemli bir çalıştay düzenlenmişti. Jeoloji’nin alanına giren depremler, fay hatları, kırıklar, çukurlar, çöküntüler, obruklar, yeraltındaki su hareketleri vs konularının tartışıldığı Çalıştaya dönemin Belediye Başkan Vekili, Rektör Vekili, Belediye yöneticileri, Üniversite’nin Jeoloji alanındaki uzman bilim insanları, Batman Jeoloji Odası, başka bazı odalar, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik, DSİ ve basın mensupları katılmış, bir sonuç bildirgesi ilan edilmişti…

Bu köşede kaç kez, ‘Boşuna mı o toplantı yapılmış, boşuna mı Sonuç Bildirgesi hazırlanıp, kamuoyuna ilan edilmişti?’ diye sorular sordum. Kimse dikkate almadı. Şimdi zemin çöküntüleri yaşanıyor ve geliyorum diyen bir tehlike var. Yarınlarda bir facia yaşanırsa, olası bir depremde felaketle karşılaşırsak, bu uyarılarımı dikkate almayan yöneticiler vebal altında olacaklardır…

O bildirgenin sonuç bildirgesi ile yazımı bitirmek istiyorum “1- Batman Belediyesi’ndeki Jeoloji Mühendisi sayısının arttırılarak zemin, jeoteknik vb. incelemelerin video kaydına alınması,

2- Sondaj sayısı, sondaj derinliği, deney türü ve sayısı vb belirlenmesinde Batman Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, AFAD İl Müdürlüğü ve JMO’nun ortaklaşa alacağı kararların uygulanması,

3- Batman ilinin jeoteknik araştırma deney ihtiyacını giderecek bir laboratuarın kurulması,

4- Mühendislerin jeoteknik incelemeler konusunda bilgi ve gelişimine katkı sağlayacak kursların düzenlenmesi,

4- Batman ilinin jeolojik-jeoteknik-hidrojeolojik raporunun hazırlanması, (yeraltı su seviyesi, hidrojeolojik durumu, zemin durumu, olası yeraltı boşluklarının belirlenmesi vb.)

6- Mevcut su kuyularının ruhsatlandırılması (koordinatlarının, derinliklerinin ve yeraltı su seviyelerinin belirlenmesi),

7- İçme-kullanma suyu iletim hattındaki boruların bir bölümü asbestli borulardan oluşmaktadır. Bu boruların acilen insan sağlığına uygun borularla değiştirilmesi,

8- Kentimizin su ihtiyacını sağlayan kuyuların bölgedeki petrol endüstrisinin yeraltı suyunu kirletme potansiyele sahip olması nedeniyle, Zilek su kaynaklarından Batman’ın su ihtiyacı için yararlanılması,

9- Jeolojik, Jeoteknik vb. raporların incelenmesinde JMO’nun kamu kurumlarındaki meslektaşlardan destek alması, hususlarında görüş birliğine varılmıştır.”