Dünden devam

Belediye’nin verdiği hizmetler dışında, bize düşen sorumluluklar vardır.

Şimdi sadede geliyorum.

Belediye’nin evlerimize ulaştırdığı içme suyunun çeşitli nedenlerle kesilmesi nedeniyle bildiğiniz gibi apartmanlarımızda, evlerimizde depolar yapıyoruz.

Çok katlı apartmanlarda tonlarca su depolama özelliğine sahip su depolarımız bulunmaktadır. Şebeke suları herhangi bir nedenle kesildiğinde farkına bile varmıyoruz, çünkü 40-50 ton ve üzeri depoları olan binalar var, oradan besleniyoruz, ihtiyaçlarımızı kesintisiz karşılıyoruz.

Ancak bu depoların temizliği ve hijyeni sorunları bulunmaktadır.

Yazımın esas konusu bu depoların temizliği meselesidir…

Su Depolarımızın temizliği ve hijyeni için ne kadar duyarlıyız, takibini yapıyor muyuz?

**

**

Her konuda olduğu gibi, bu konuda da yönetmelikler var.

İlgili kurumlara da görev düşüyor.

İlgili kurumlar gereğini yapıyorlar mı?

Yıllar yılıdır yerel basınımızda sık sık enfeksiyonların yaşandığı ve içme suyundan kaynaklı rahatsızlıklar nedeniyle çocukların hastanelere akın ettikleri haberleri yayımlanır.

Pek çok doktor salgın ve enfeksiyonların nedeni olarak içme suyuna dikkat çekmiş, hasta yakınlarını bu konuda uyarmıştır.

Bunu da hepimiz duymuşuz.

Bu üzücü duruma hepimiz seyirci kalır, bunun nedenleri ve niçinlerine kafa yormayız.

Neden?

Çocuklarımızın ve bizlerin sağlığından daha önemli bir mesele olabilir mi?

**

**

Bütün bu gelişmelerde belediye şehir şebekesini suçlamamız doğru değil.

Bir arıza veya elektrik kesintilerine bağlı su kesintilerinden sonra gelen suyu içmiş ve rahatsızlanmışsak, en başta şebekeden kaynaklı problemin aklımıza gelmesi gerekir.

Ancak bunun başka nedenlerinin olduğunu da unutmamalıyız…

Evet, ev, apartman veya işyerlerimizin, hatta okullarımızın su depolarını aklımıza getirmeliyiz…

Belediye, içme suyu ihtiyacımızı sağlayıp, evlerimize ulaştırıyorsa, bizler de depolar ile daha rahat bir yaşamı istiyorsak, görevlerimizi yapacağız.

Her şeyi belediyelerden beklemeyeceğiz.

Apartmanlarımızın, işyerlerimizin, çocuklarımızın eğitim gördüğü okullarımızın su depolarını kontrol edip, standartlara uygun olup olmadığına bakmalıyız.

Depolarda bekletilen suların temizliği, hijyeni, klorlama durumu, depoların pas ve kirlilik durumunu gözlerimizle görmeliyiz…

**

**

DEPO SULARI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ YÖNETMELİK…

İçimizden kaçı bunu yapıyor, yapmış?

Binalarımızın tepesindeki veyahut bodrumlarındaki su depolarını kontrol etmemişsek, görevimizi yapmamışız demektir.

Su depoları konusunda araştırma yaptığımda, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin bir yönetmeliğine ulaştım. Yönetmeliğin amacı ve kapsamı ile ilgili özet bir derleme sunmak istiyorum:

“Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ; ‘İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik’ hükümlerine uygun olarak sağlanan, içme-kullanma suyunun; depoda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik değişime uğramadan şebekedeki sağlıklı ve temiz haliyle tüketiminin devamlılığını sağlamaktır. Bu yönetmelik toplu tüketim alanlarındaki içme suyu depolarının kontrolü ve bakımı ile dezenfeksiyon işlemlerinin kontrolü ve izlenmesini kapsar. Depolara kadar getirilen sağlıklı ve temiz suyun abonelere ulaştırıldığı gibi tüketilebilmesi için depo bakım, onarım, temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve takibinin sorumluluğu, bina/site yöneticilerinin ve işyeri/kamu kurumu yönetiminin sorumluluğundadır. Şebeke basıncının yeterli olduğu hastane, okul, ibadethane ve fabrika gibi toplu tüketim alanlarıyla müstakil ev, apartman veya site gibi oturum alanlarında su deposu bulundurma ve kullanma şartı aranmaz. Şebeke basıncının yetersiz olduğu ve suyun bina depolarına alınarak evlere hidrofor vasıtasıyla verildiği durumlarda, aboneler depo kullanmak zorundadır. Şebeke suyu hiçbir şekilde (basıncın yeterli olduğu durumlar dâhil) depodan geçmeden tüketime verilemez. Şebeke basıncı ne olursa olsun, binalarda su depoları kullanılıyor ise, depoda su bekletilmemelidir. Depoda su bekletildiği veya bekletilen sudan abonelere verildiği tespit edilirse deponun kullanım dışı bırakılması için gerekli işlemler yapılır. Ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı muhtemel ise şebekenin depo ile olan bağlantısı kesilir.”

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yönetmeliği çok önemli sağlık kurallarını içermektedir. Batman’da durum nasıldır, bilmek isterim. Yarınki yazımda da son olarak önemli bilgiler sunmak istiyorum.

Devamı yarın