Meteoroloji bu hafta uyardı.
Kış kapıya dayandı.
Türkiye 4 mevsim, 7 iklim.
Bazı bölgeler Sibirya, bazı bölgeler Akdeniz-Ege havasında.
Kış mevsimi konusunda yetkililer uyarıyor.
Sıfırın altına düşen dondurucu sıcaklar nedeniyle insanları sıcak ortamda kalmaya ve soğuktan en çok risk altında olan diğer kişilere dikkat etmeye çağırıyor.
Bazı hastalıklar ve yaralanmalar doğrudan kış mevsimi ile bağlantılıdır, diğer riskler arasında karbon monoksit ve kış depresyonu bulunur.
Soğuk havanın oluşturduğu tehlikelerine gelince;
Kışın soğuk havalarda, hastaneler kalp krizi, felç ve grip dahil solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle olağandan daha fazla hasta görüyor.
Ayrıca, uzun süre soğuğa maruz kalmanın vücut sıcaklığının 35 santigrat derecenin altına düşmesine neden olması durumunda hipotermi-vücudun soğuması- riski de daha yüksek ve yollar/sokaklar buzlu olduğunda daha fazla düşme ve ilgili yaralanmalar yaşanıyor.
ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR DİKKAT
Bazı kişi ve gruplar soğuğa karşı savunmasızdır ve yüksek risk altındadırlar.
Çocuklar ve yaşlılar açıkça risk altındadır,
Çocukların, özellikle beş yaşından küçük olanların, vücutları küçüktür, bu da ısıyı çabuk kaybettikleri anlamına gelir.
Yaşlı insanlara gelince, özellikle 75 yaş üstü olanlar, daha zayıf olma eğilimindedir ve sosyal olarak izole edilmişlerse, arayıp soranı yoksa mesela evlerinin yeterince sıcak olup olmadığını kontrol eden insanlar yoksa her zaman risk altında olabilirler.
En çok etkilenenler arasında en yoksun olan insanlardır.
Hele evsizler veya sokakta yatanlar, diğerlerine göre soğuğa çok daha fazla maruz kalıyor ve bazıları da kış soğuklarında sokaklarda ölebilir.
Belediyeler ve yerle yöneticiler
Bu kişilerin imdada yetişiyor hemen…
Bir de evlerini ısıtmak için yeterli yakıtı olmayan veya rutubetli küflü evlerde yaşayan kişiler de daha yüksek risk listesinde.
Başka bir durum da, insanların kendilerine bakmasını engelleyebilen bunama da dahil olmak üzere ruh sağlığı sorunları olanlar da yüksek risk listesinde.
SOĞUK VE HASTALIK
Bazı grupların büyük bir kısmı da savunmasızdır.
Hamile kadınlar, öncelikle soğuğun fetüsleri üzerindeki muhtemel etkisi nedeniyle dikkatli olmalıdır.
Çünkü aşırı soğuk, aşırı sıcak gibi durumlar bebeklerde daha düşük doğum ağırlığı ile ilişkilendirilmiştir.
Kalp hastalığı, felç, astım, kronikobstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve şeker hastalığı gibi altta yatan sağlık sorunları olan kişilerin hepsi soğuk havalarda daha kötü belirtiler yaşayabilir.
Kış aylarında hava sıcaklığı 12 derecenin altında ise risklere karşı dikkatli olmalı.
Yetkililer, ev içi sıcaklığına konusunda; oturma odası ve yatak odası gibi en çok kullanılan odalarda sıcaklığı en az 18 santigrat derece tutulmasını ve geceleri yatak odası pencerelerini kapalı tutmalarını tavsiye ediyor.