Bir yıl aradan sonra geçtiğimiz hafta içerisinde Vali Hulusi Şahin, anız yangınları ile ilgili olarak yine Bismil’de bir programa katıldı. O programa davet edildiğim için katılım gösterdim.

Bismil Kaymakamlığı konferans salonunda Bismil Kaymakamı, ilçe yöneticileri ve çok geniş tarım arazilerine sahip çiftçilerin katılım sağladığı toplantıda konuşan Vali Şahin, anız yangınları konusunda duyarlılığını bir kere daha gösterdi.

Bildiğiniz gibi geçen yıl da Sayın Valimiz, Eylül ayı başında Bismil’de anız yangınları ile ilgili daha geniş katılımlı bir toplantıya katılmış, Bismilli çiftçileri sert şekilde uyarmış, önemli değerlendirmelerde bulunmuş, izlenimlerimi burada bilgilerinize sunmuştum. O yazılarımın linki:

https://www.batmancagdas.com/vali-sahin-curum-isliyorsunuz-1-makale,13635.html

https://www.batmancagdas.com/vali-sahin-curum-isliyorsunuz-2-makale,13637.html

Sayın Şahin’in anız yangınları konusundaki duyarlılığı olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Nitekim geçen yıldan beri Bismil’deki tarım alanlarında, özellikle kentimizi olumsuz etkileyebilecek arazilerde neredeyse kimse anızlarını yakmadı.

Yüzde 10’dan az bir kesim belki yakmıştır. Ancak Silvanlı bazı çiftçiler büyük bir sorumsuzluk örneği göstererek anız yakmaya ve Batman’a zarar vermeye devam ediyorlar. Silvan köylerine anız baskısı yapmak şart olmuştur…

**

**

Bismil Kaymakamı, çok kısa bir konuşma yaptı. Ardından söz alan Vali Şahin, bu kez Bismilli çiftçilere ve ilçe yöneticilerine teşekkür için geldiklerini ifade ettiler.

Diyarbakır Valisi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Bismil’deki etkinliğe katılmadı. Valimizin bu konuda inisiyatif alması takdire şayandır. Diyarbakır Valisi duyarlılık gösterip katılım sağlasaydı, halkın takdirini kazanacaktı. Bu takdir herkese nasip olmuyor…

Vali Şahin’in geçen yıl yaptığı konuşmadaki bazı cümlelerini hatırlatmak isterim, zira ifade ettiği etkiyi gösterdi. İşte o sözleri: “Bu toplantının, hem Batman, hem de Bismil için bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Burada eğer biz kararlılık gösterirsek, köylerimize ve çiftçilerimize dalga dalga yayılır. Hadisi şerifte, ‘Müslüman, dilinden ve elinden başkalarının zarar görmediği kimsedir’ diyor. Komşunun nefes almasını engelleyerek, ona zarar vererek iyi bir Müslümanlık ve iyi bir insanlık örneği sergilemiyoruz. Komşumuz zaten bizden bizar, hiç dili ve savunması olmayan kurdun ve kuşun hesabını nasıl vereceğiz? Anız yangınlarının zararlarını köyünüzde, çarşıda ve pazarda kısacası her yerde vatandaşlara anlatın. İnsanlarımızı irşat edelim, İnsanlarımızı aydınlatalım. Elbirliği ile bu meseleyi çözelim. Farkında olarak veya olmayarak toprağa büyük zarar veriyoruz. Bir taraftan vahşi bir sulamayla verimsizleştiriyor, bir taraftan da üzerinde ne kadar mineral varsa yakıyoruz. Biz topraktan geldik, toprak sayesinde yaşıyoruz ve dönüşümüz de yine toprağadır. Toprak bizden başka birçok canlıya da büyük faydalar sağlıyor. Biz, onlara da hiç umursamaz bir şekilde zarar veriyoruz. Böyle bir hakkımız yok. Anız yakmanın haklı bir gerekçesi yok. Mısır tarımını dünyada en fazla Amerika Birleşik Devletleri yapıyor. Amerika ve Avrupa’da anız yangınları diye bir kavram yok.”

Sayın Şahin’in dediği oldu, o etkinlik bir dönüm noktası olarak tarihe geçti.

**

**

HERKESİN HAKKINI VERMEK GEREK!..

Bismil Kaymakamlığı Konferans salonunda düzenlenen ‘Anız Yangınlarının Önlenmesi Bilgilendirme Toplantısı’na sadece Batman Çevre Gönüllüleri Derneği davet edilmişti.

Sayın Hulusi Şahin’in, sadece bu derneğin yöneticilerini Bismil’deki programına davet etmesi, yıllardır alanda çevre mücadelesi veren ve anız yangınlarına karşı ciddi kampanyalar ve çalışmalar düzenleyen Batman Çevre Gönüllüleri Derneği gerçeğinin göstergesidir…

Bu çevreci sivil toplum kuruluşundan başka hiçbir sivil oluşum alanda etkili çalışmalar yapmamış ve yıllarca özveriyle mücadele etmemiştir.

Bismil’deki programda Tarım ve Orman Müdürü Sayın Mehmet Gün, anız yangınları ile ilgili bir sunum yaptılar.

Ancak sunumda anız yangınları için emekleri olmuş olanlara haklarını teslim etmediler…

Sivil toplum örgütlerini haydi bir yana bırakalım, Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gibi alanda olan ve etkili çalışmalara imza atan kurumun adı bile geçmedi.

Buna çok üzüldüm…

Bismil programına katılan ve kendilerini oturduğu yerden pür dikkat dinleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Sayın Muzaffer Özkan’ın anız yangınlarına karşı yıllardır gösterdiği çabaların tanığıyım.

Cezai yaptırımlar dışında da her etkinliğe şube müdürleri ve elemanlarını gönderen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Özkan’dan, söz konusu programdan sonraki gün Balpınar yakınlarında çıkan anız yangını için bile destek istemiş, O da hemen ekipleri göndererek yangını söndürtmüştü.

Herkese haklarının teslim edilmesi gerektiğine inanıyorum.

Anız yangınları için yıllardır alanda olan, kentte kamuoyu bilincini geliştirmek ve farkındalıklar oluşturmak için sayısız kitlesel eylem ve etkinlikler düzenleyerek Batman halkının takdirini kazanan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nden de tek cümle ile söz etmeyen Tarım ve Orman İl Müdürümüz gerçeğine tanık oldum.

Bu hareketin gönüllüleri övgüler almak, takdir kazanmak için alanda değiller. “Balık bilmezse, Halık Bilir” şiarı ve düşüncesiyle, insanlığa, doğaya, çevreye hizmeti bir ibadet gibi telakki ederler…

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına program sonrasında bir basın açıklaması yapıldı. O açıklamayı da inşallah yarın ki yazımda köşeme taşıyarak sivil oluşuma hakkını vererek, ayrıca Silvan için uyarıda bulunmak istiyorum.

Devamı yarın