Herkes aşırı sıcaklardan yakınıyor değil mi?
Gazetelerde, “Yanıyoruz, kavruluyoruz, pişiyoruz, kuruyoruz” vs başlıklı haberler…
Hava sıcaklıkları tavan yapmış durumda…
Allah en iyisini bilir ama bu bizim güzel günlerimiz olabilir!..
Yarınlarda, yakın gelecekte sıcaklıklar daha da artacak, kavrulacak ve pişeceğiz!..
Çünkü dünyanın akciğeri ormanlar hızla tükeniyor…
Hoyratça talan etmemiz, kesmemiz yetmiyormuş gibi, her gün ormanları yakıyoruz…
Dikkatsizlik, ihmali bir yana bırakın bilinçlice yakma yoluyla ormanlarımızı talan ediyor ve geleceğimizle oynuyoruz…
**
**
ORMANLARIMIZI UZAYLILAR MI YAKIYOR?..
Bilinçli yakma,
güvenlik gerekçesiyle yakma,
misilleme amacıyla yakma,
devlete zarar vermek amacıyla yakma,
keyfi yakma,
çıkar/rant amacıyla yakma…
Her türlü şekilde ormanlarımız yakılıyor…
Kimlerin yaktığı çok önemli değil!..
Ormanlarımız yanıyor mu, yanıyor…
Hiç düşündük mü; ormanlarımızı uzaylılar mı yakıyor?
Hayır, hayır, hayır...
**
**
Geçtiğimiz aylarda batı bölgelerimizde güzelim ormanlar cayır cayır yanarken, ben de bilgisayar başında adeta yanıyordum.
Sonra örgüt üstlendi. Türeme örgütler ormanları kendilerinin yaktıklarını açıkladılar.
Bu konuda asla korkuya kapılmadım ve örgütü radikal şekilde eleştirdim, orman yakanların Kürd davasıyla ilgilerinin olamayacağını yazdım. Yine yazıyorum; her ne gerekçe ile olursa olsun orman yakanların insanlıkla da ilgileri yoktur...
Bakış açımı yüz kere okumuşsunuz; sadece ülkemin değil, dünyanın bütün ormanlarını savunurum…
İsrail’de orman yakanları lanetlerim…
Ormanlar dünyanın akciğerleridirler…
Bu pencereden hadiseye bakarım.
Ne yazık ki benimle aynı pencereden bakmayan niceleri ülkemizde ormanları yakıyor.
Sözde güvenlik, misilleme, ticaret, çıkar için ormanları yakanlar aslında aynı zihniyeti paylaşanlardır…
**
**
BAKAN EKREM PAKDEMİRLİ'NİN AÇIKLAMASI
Ormanlarımız gözlerimizin önünde yanarken yeterince müdahale edilmediği gerçeğini gözlemliyorum. Günler süren orman yangınları gerçeğine rağmen ilgili bakanlarımız hep pembe tablolar çizmiş, orman yangınlarının söndürülmesinde çok iyi olduğumuz iddiasında bulunmuşlardır…
Orman yangınlarıyla mücadelede dünya ülkeleri arasında birinciymişiz…
Hem de açık arayla!..
Bunu söyleyen sıradan biri değil.
Bu ülkenin ormanlarından sorumlu sayın Bakanımız bunu ifade ediyor ve etmiştir…
İlgili haberden bir alıntı: "Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin ormancılıkta ve yangınlarla mücadelede çok başarılı olduğunu belirterek, 'Türkiye bu konuda dünyada açık ara birinci' dedi. 'Bugün itibarıyla Sibirya'da bir yangın devam ediyor, 3 milyon hektar alan yanıyor. Yani Ankara'dan daha büyük bir şehir yanıyor. Bunu Rusya hala söndürebilmiş değil. Söndüremeyen kim? Yangın uçaklarını üreten Rusya. Biz ormancılık faaliyetlerinde, başta da yangınlarla mücadelede çok başarılıyız. Türkiye bu konuda dünyada açık ara birinci."
Bakan böyle konuşuyor ama Ege'de, Marmara'da ormanlarımız cayır cayır yanıyor. Uçakların müdahale etmediği nice yangınlar gerçeğini de görüyoruz...
**
**
Bakan Pakdemirli'den önceki Bakan da benzer açıklamalar yapmıştı. Bir dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Güneydoğu'nun bir bölümü, Akdeniz Bölgesi ile Ege ve Marmara'nın büyük bir kısmı yangına karşı hassas bölgelerdir. Buralarda gerekli tedbirleri aldık" demiş, ardından şu çarpıcı ifadeleri dillendirmişti: "'Orman yangınlarına müdahalede büyük konuşmak doğru değil ama en hızlı hareket eden ekip bizim ekibimiz. Bırakın komşu ülkeleri bu konuda (orman yangınlarına müdahale) Amerika'ya teknolojik destek vermek için kolları sıvadık. Biz Avustralya, Yeni Zellanda, İsrail, Rusya, komşu ülkeler Gürcistan'dan Suriye'ye kadar Yunanistan, Makedonya bu bölgelerin hepsine destek veriyoruz. 49 tane havadan yangınla mücadele uçağı hem de yangınla mücadele helikopterimiz var. Bunun dışında kara ekiplerimiz var. 5 bin tane kara ekibimiz hazır. 11 bin tane yetişmiş elemanla yangına karşı mücadele ediyoruz."
İnsanın göğsü kabarır değil mi bu açıklamalar için? Ancak gözler önündeki gerçekliği ne yapacağız? Batıda ve bölgemizde sayısız orman yangınları oluyor ve günlerce sürüyor.
Ormanlar ülkemizin ve hepimizin geleceğidir. Lütfen daha etkin tedbirler alınsın. Lütfen ormanlar konusunda hassasiyetimizi artıralım. Geleceğimiz için duyarlı olunması dileğimle.