Değerli Okurlar, Koronavirüs üzerine çok şey yazıldı, söylendi. Bu virüsün dünyayı nasıl küresel olarak etkilediğini artık ilkokula giden çocuklar da anlamaya başladı…

Küresel bir sorun olarak dünyayı etkileyen Koronavirüs üzerine düşünürken, aklıma pek çok şey geldi…

Devletler,

insanlar,

toplumlar genel olarak bozulduğundan,

zalimlikte sınır tanınmadığından,

doğa, çevre ve ekolojiye verilen büyük zarardan,

dünyada güç sahibi olma adına atmosfere salınan gazlardan,

yaşanan ahlaki erozyondan,

tokların genel olarak açların haline duyarsız kalmasından,

milyonlarca insan açlıkla boğuşurken aşırı şekilde yapılan israftan,

eğlencelere katrilyonlar harcanmasından,

dünya genelinde sektörleşen fuhuştan…

Örnekleri çoğaltabilirim, çoğaltabilirsiniz, bütün bu nedenlerden dolayı insanlık çok kötü bir süreçten geçiyordu…

**

**

DİNİ BAKIŞLA DEĞERLENDİRME…

İşte böyle bir zaman diliminde bütün insanlık, Koronavirüs gerçeğiyle yüzleşti…

Gözle görülmeyen, ancak ileri teknolojiyle gözlemlenebilen bir virüs, bütün dünyayı, ırk, renk, dil, din farkı gözetmeksizin bütün insanlık ailesini tehdit etmeye başladı…

Yazımın girişinde değindiğim gerçekler nedeniyle bu virüsü Allah’ın bir gazabı olarak değerlendirebilir ve dini boyutuyla Kur’ani Kerim’den iki ayeti delil gösterebilirim.

“Medyen’e de kardeşleri Şuayb’ı (gönderdik). Dedi ki: Ey kavmim! Allah’a kulluk edin, sizin O’ndan başka tanrınız yoktur. Size Rabbinizden açık bir delil gelmiştir. Artık ölçüyü, tartıyı tam yapın, insanların eşyalarını eksik vermeyin. Düzeltilmesinden sonra yeryüzünde fesat çıkarmayın! Eğer inananlar iseniz bunlar sizin için daha hayırlıdır.” (Araf Suresi 85. ayet).

Biz çevrecilerin dayanaklarından biri olan bir ayet daha: “İnsanların kendi işledikleri (kötülükler) sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı (kötü) sonuçlarını (dünyada) onlara tattıracaktır. “ (Rum Suresi 41. Ayet)

Evet, insanlık tarihinde eski toplumlara peygamberler birer uyarıcı gibi gelirken, azgınlığın bazı dünyevi faturalarının, yani cezalarının da verildiğini öğreniyoruz.

Rum suresi 41. Ayet ise insanlardan kaynaklı olarak yaşanan hava, toprak kirliliğinin olumsuz sonuçlarına açıkça işaret etmektedir.

**

**

Yazımın başlığına dönersem, Koronavirüs’ün azap, ceza olabileceği gibi, insanlık için önemli bir uyarı da olabilir.

Ancak büyük pencereden hadiseye baktığımda, azap boyutundan çok rahmet boyutu ile bir ‘Şefkat Tokatı’ olarak da düşünüyorum…

İlk bölümü savaş ile ilgili olsa bile, devamındaki hitap bütün zamanlar için geçerli olan ayeti bilgilerinize sunmak istiyorum: “Bir şey hoşunuza gitmediği halde sizin için hayırlı olabilir. Bir şey de hoşunuza gittiği halde sizin için kötü olabilir. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (Bakara Suresi 216)

Evet, Allah bilir biz bilmeyiz…

Görünürde bu Koronavirüs insanlık ailesi için bir büyük felaket.

Oysa sadece şu üç aylık süreçte bana bir kitap yazdıracak kadar ilham olan o kadar önemli rahmet boyutlarını görüyorum ki bana hak vereceğinizden de eminim…

Bu virüsten ölenlerin sayısı cihetiyle bakalım. Sadece şu üç ayda zorunlu olarak duruşa geçen fabrika kirliliklerinden kaynaklı olarak atmosfere salınan gazların oranı çok büyük ölçüde düşmüş, dünyadaki hava genel olarak temizlenmiş, hava kirliliğinden kaynaklı ölümlerin sayısı hayli düşmüştür.

İşte sadece Çin ile ilgili belgesi: “Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) dünyada 6 binden fazla kişinin ölümüne yol açarken Amerikan'ın prestijli okullarından Stanford Üniversitesi'ndan Dr Marshall Burke virüsün çevre üzerindeki etkisi konusunda çarpıcı bir araştırma yayınladı. Dr. Marshall Burke, koronavirüsün Çin’de yol açtığı ölüm sayısının 20 katı kadar insan hayatının kurtulmasını sağladığını ileri sürdü. Bunun sebebi ise Çin’in sanayileşmiş şehirlerinde ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasından dolayı hava kirliliğinin ciddi oranda azalması ve hava kirliliğinin yol açtığı erken ölüm sayısının düşmesi.”

https://tr.euronews.com/2020/03/15/cin-de-koronavirusun-etkisiyle-hava-kirliligi-azaldi-on-binlerce-insanin-hayati-kurtuldu

Hava kirliliği 20 kat daha fazla ölümlere neden oluyor. Yarın inşallah ahlak, israf, yardımlaşma ve dayanışma, insanların acizliği vs boyutları ile bütün insanlığa nasıl bir ders verdiğini yazmaya çalışacağım.

Devamı yarın