Tüm dünyayı olduğu gibi, ülke, bölge ve kentimizi de olumsuz yönde etkileyen bir salgın(Koronavirüs pandemi) gerçeğini biliyorsunuz.

Pandemi ile mücadelede herkesi sorumluluk bilinciyle hareket etmeye davet eden il yöneticileri ve pandemiden sorumlu yetkililer gerçeğine lakayt kalan toplumumuz gerçeğine de hep dikkat çekmişimdir.

Bir süredir koronavirüs salgını ile mücadele için halkımızı duyarlı olmaya davet ettiğim gibi, evlerde yapılan taziyeler, nişanlar, düğün salonlarında gerçekleştirilen düğünler, oluşturulan düğün konvoyları, kalabalık ortamlarda kurallara uyulmaması vs için eleştiriler de yapmaktayım. Halkı eleştirirken, yetkililerden de resmi açıklama ile verileri talep etmekteydim.

Dedikodular yerine resmi verilere itibar ettiğimi her vesile ile açıklıyordum. Bir süre önce koronavirüs sorularının cevap beklediğine dair de yazı yazmıştım. 23 Temmuz 2020 tarihi itibariyle Batman’daki Koronavirüs durumu, tablosu ile ilgili tarafıma pandemi ile mücadele eden yetkililer tarafından bir yazılı açıklama ulaştı. Batman’da yoğun bakım, solunum destek cihazı vs konularında dedikodu merkezlerinde üretilen korku tablosundan şahsen endişe duymuştum. Tarafıma ulaşan bilgi ile rahatladım ve olduğu gibi kamuoyunun dikkatine yorumsuz olarak sunuyorum:

“Öncelikle konuya olan duyarlılığınız ve ilginiz için çok teşekkür ederiz. İlimizde ilk vakanın görüldüğü 17 Mart 2020 tarihi itibariyle kriz masası oluşturularak bugüne kadar yoğun bir tempoyla çalışmaya devam edilmektedir.

17 Mart-7 Nisan 2020 tarihine kadar ilimizde görülen vaka sayısı 20 iken, özellikle İstanbul başta olmak üzere Büyükşehirlerden ilimize dönüşlerin olmasıyla vaka sayımızda artışa neden oldu. Bir süre sonra lokal yayılımın başlamasıyla vaka sayımız günlük 10 civarında seyretmeye başladı. Vaka sayılarında stabil seyir devam ederken, 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle yeni normal hayat, eski normal yoğunluğunda yaşanması da vaka sayısının artışına sebep oldu.

Vaka sayıların artışının öngörülen nedenlerine baktığımızda ise; Özellikle vatandaşların çarşı pazar vb. yerlerde yoğun kalabalık oluşturması ve maskesiz dolaşarak sosyal mesafe kurallarına uymaması, düğün ve taziyelerde oluşan kalabalıklar, Ramazan Bayramında sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen vatandaşların yakın ev ve apartman içi ziyaretlerine devam etmesi gibi bayram sonrası vaka sayısının artmasında etkili oldu.

İlimizde alınan tedbirler sonucu, son günlerde vaka sayısı 100’ün altına düşmüş olup, yoğun tedbirler alınmaya devam edilmektedir. Bunun yanı sıra, Salgınının Batman ilinde yayılımının önüne geçilmesi amacıyla birçok alanda tedbirler alınmakla birlikte, gerek hasta ve hasta yakınları gerek ise sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun en aza indirilmesi ve sağlık personelimiz üzerindeki yükün azaltılması amacıyla tüm sağlık hizmet kurumlarımızda özverili bir şekilde hizmet verilmeye devam edilmektedir.

“YOĞUN BAKIM YATAK SAYISINDA TÜRKİYE GENELİNDE İLK 5. SIRADAYIZ”

İlimizde kamu hastanelerinde 697, özel hastanelerde 640 olmak üzere hastanelerin toplam 1.337 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Yoğun Bakım kapasitesi olarak ise; toplamda 414 yoğun bakım yatağı bulunmaktadır. İlimiz on bin kişiye düşen toplam yoğun bakım yatak sayısı bakımından Türkiye genelinde ilk 5. Sırada yer almaktadır. Türkiye genelinde on bin kişiye düşen toplam yoğun bakım yatak sayısı 4.7 yatak düşerken, ilimizde 6,8 yatak düşmektedir. Yoğun bakım kapasitesi bakımından İlimizin Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olduğu görülmektedir. (yaklaşık 2 katı fazla). İl geneli yoğun bakım yatak doluluk oranı ise %85 civarındadır. Toplam Ventilatör(solunum cihazı) sayısı il geneli 239 olup ventilatör doluk oranı %46 dır(boş 125). İl geneli kamu ve özel hastanelerde toplam sağlık personel sayımız 5.751 olup sağlık hizmet sunumunda ihtiyaca cevap vermektedir. Ayrıca yüz bin kişiye düşen sağlık personeli sayısı bakımından da ilimiz Türkiye ortalaması seviyesinde olduğu görülmektedir.

İlimizde pandemi sürecinde yoğun tedbirler alınmaktadır. Pozitif vaka sayısının da her geçen gün düşüş eğiliminde olduğu gözlenmektedir. Ancak 60 yaş üstü yaşlılarımızın risk altında olduğu, özellikle yaşlılarda ve kronik bir hastalığı bulunanlarda hastalığın kritik düzeyde seyrettiğini görmekteyiz. Bu etkilerden dolayı da yaşlı bireylerimizin hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğümüzce risk grubunda olan yaşlılarımız için başta olmak üzere bir takım tedbirler devreye alınmıştır. Bu konuda tarama ekipleri oluşturulmuş, bu ekipler risk grubunda yer alanlara ev ziyaretleri gerçekleştirip; PCR testi alma, ilaç temini sağlama, hastaneye sevk işlemi gibi bütüncül bir hizmet yaklaşımı uygulanmaktadır.

Özellikle ilimizde hane başına düşen nüfusun fazla olmasından dolayı pozitif vakaların ev temasını engellemek için hastanelerde en az 1 hafta yatışı yapılıp, 14 günlük karantina süresini tamamlamak adına yurtlara yerleştirilmektedir. Durumu iyi olup eve gönderilen vatandaşlardan topluma yayılımı engellemek için oturdukları aile apartmanları ve iş yerleri 14 günlük karantinaya alınmaktadır.

“HASTALARIN YÜZDE 90’INA YAKINI İYİLEŞTİ”

Covid-19 pandemi mücadelesi kapsamında İlimizde ölüm oranı %0,9 olup(toplam 67 vefat) Türkiye ortalamasının altındadır. Türkiye ölüm oranı ise 2.5 tir. İlimizde şuana kadar tespit edilen vakaların %90’ı (4000 civarı)iyileşmiş bulunmaktadır. Hastanede tedavisi sürmekte olan toplam vaka sayısı 145 tir. Yoğun bakım’da olan vaka sayısı ise 34 olup entübeli hasta sayısı 9 dur. Toplu alanlarda bulaşı önlemek amacıyla güvenlik ve zabıta görevlileri tarafından denetimler yoğun bir şekilde devam etmektedir.”