Dünden devam

Kentimizin ileri biyolojik arıtma sistemi, asbestli içmesuyu şebeke borularının değişimi veya katı atıkların bertarafı konularını işlediğimde mesele yabancı olanlarla karşılaşıyorum.

Yerel basında bu konuları pek işleyen gazeteci ve yazarların olmadığını belirterek, “Siz Çevrecisiniz ondan bu meseleleri yazıyorsunuz değil mi?” diyenler olmaktadır.

Elbette kamuoyu nezdinde ‘Çevreci’ olarak değerlendiriliyorum.

Ancak bu meseleler toplum sağlığını ve tüm kenti ilgilendiren çok önemli temel sorunlarımızdır.

Bu sorunların çözümü gerektiğine inanıyorum.

Gelişmiş dünya ülkelerinin hiçbirinde nüfusu 500 bini aşmış kentin lağım suları arıtmasız nehirlere akıtılmıyor, katı atıkları/çöpleri vahşi depolama ile derelere atılmıyor…

Atıkları çevre mevzuatlarına göre bertaraf etmekle kalmıyor, ondan enerji elde ediyorlar…

Bizim onlardan neyimiz eksik?

Bizde de belediye yönetimlerinin çevre mevzuatlarına uymaları yasal zorunluluktur. Halk sağlığının korunması için gerekenlerin yapılması hususunda amir hükümler vardır.

Evet, basit sorunları yazmıyorum. Batman kent çöplüğü ile ilgili iki günlük yazı yazmamı tuhaf karşılayanlar da oldu.

Böyleleri, problemin ne denli büyük olduğunun farkında ve bilincinde olmayanlardır…

**

**

KATI ATIK YÖNETİMİ PROJESİNİN GEREKÇELERİ…

Herkesin ne büyük problemle ilgili uzun yorumlar yaptığımı bilmesini, anlamasını beklemiyorum. Ancak ısrarla katı atıkların ne denli önemli sorunlara neden olduğunu izah etmeye devam edeceğim…

Bakınız, yıllar önce kentimizin çöplerinin rehabilite edilmesi için çevre derneğimiz adına müdahil olduğumuz çalışmada hangi gerekçelerle kamuoyunun karşısına çıkılmış, katı atıkların önemine nasıl dikkat çekilmiş, birlikte okuyalım:

“Batman İlindeki çöp döküm sahalarında, yağışlar ve atıkların kendi içerisinde bulunan suların açığa çıkmasıyla oluşan sızıntı suları herhangi bir arıtıma tabi tutulmadan doğaya bırakılmaktadır. Bu sızıntı suları, yeraltı ve yüzey suları ile toprak kirliliğine neden olmaktadır. Ayrıca, yönetimi uygun şekilde yapılmayan mevcut çöp döküm sahaları fare, böcek ve sinek gibi rahatsız edici hayvanlara sığınma ortamı sağlayarak, bu hayvanlar taşıdığı hastalıkların yayılma riskini artırmaktadır.

Batman İlinde yasayan halkın maruz kaldığı bir diğer sorun ise mevcut çöp döküm sahalarının oluşturduğu görüntü kirliliğidir. Batman Katı Atık Yönetimi Projesi’nin hayata geçirilmesiyle bu problemlerin engellenmesi amaçlanmaktadır. Düzenli depolama sahası, geçirimsiz taban kaplamaları, sızıntı suyu toplama ve arıtma sistemlerine sahip olması nedeniyle, katı atıklardan kaynaklı yeraltı ve yüzey sularının kirlenme olasılığını en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Depolama tesisi bünyesinde bulunan depo gazı toplama ve yakma sistemleri, gaz emisyonlarını azaltarak sera etkilerinin azalmasını sağlayacaktır. Mevcut çöp dökme sahalarının kapatılıp rehabilite edilmesiyle arazilerdeki toprak kirliliği azaltılacaktır.

Bu alanların rehabilite edilmesiyle, il ve ilçe halkına daha estetik ve temiz bir çevre sağlanacaktır. Düzenli depolama sahasının doğru şekilde yönetilmesi, atık isçilerinin atıklarla doğrudan temas etmesini engelleyecek, hayvanların çöpleri karıştırmasını azaltacak ve hastalık kaynaklarının üreme ihtimalini engelleyecektir. Böylece, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler azaltılmış olacaktır.

Katı atık düzenli depolama projesi hayata geçirildiğinde, kent merkezi ve ilçelerimizde atık kumbaraları oluşturulacak, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Pilot ölçekli kompost tesisi, Geri Dönüşüm Merkezi kazanılacaktır.”

**

**

İLÇELERİN ÇÖPLERİ NEDEN GETİRİLMİYOR?

Görüldüğü gibi kentimizin çöpleri çok önemli sorunlara sebebiyet veriyor. Raman Dağı eteklerinde belediye ve ortaklaştığı firma çok hayırlı bir çalışmayı yürütüyor.

Daha önce çöp sahasına bir kilometre mesafeden pis kokulardan geçilmiyordu. Kurulan tesiste çöpler/katı atıklar bertaraf edildiği gibi, elektrik enerjisi elde ediliyor.

Şu anda bile çöpten iyi para kazanılıyor. Firma 29 yıl içerisinde kurduğu tesisi Belediye’ye bırakıp çekilecek.

Evet, Cumartesi günü doğa etkinliği için gittiğimiz Raman Dağından dönerken ziyaret ettiğim katı atık depolama alanındaki güzel gelişmeye tanık oldum.

İyi niyetli, halkımızın genel çıkarlarını savunan biriyim. Halkımızı bu önemli tesis hakkında bilgilendirmek istedim. Ancak eksikliğini gördüğüm şeyler vardı.

Sadece Batman’ın çöplerinin bertaraf edildiğini gözlemledim.

Oysa yıllar önce Batman Valiliği ve dönemin belediye yönetiminin üzerinde çalıştığı katı atık yönetim projesinde tüm ilçelerin ve iki üç beldenin de çöplerinin bertarafı kapsamdaydı.

Batman’ın beş ilçesi ile beldelerinin de çöplerinin acilen ve düzenli olarak Raman Dağındaki tesise getirilerek bertarafının sağlanması için ilgilileri sorumluluk bilinciyle gereğini yapmaya davet ediyorum.

Anlamakta zorluk çekiyorum; Beşiri birkaç kilometre mesafede, çöpleri buraya taşınmıyor. Neden?

Örnek vereyim; Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına Sason ilçe çöplerinin döküldüğü alanı geçmiş yıllarda dolaşmış ve görüntülemiştik. Dönemin ilçe Kaymakamı ile Belediye Başkanı’nı ziyaret ederek Gundenu/Yeniköy kırsalındaki dereye boşaltılan ve atıkları Sason Çayı ile Batman Barajına ulaşan çöplere seyirci kalmayacağımızı söylemiştik. Bunun kanıtları ve konuyla ilgili yazılarım var. Tüm ilçelerimizin çöpleri de çevre için, doğa için tehdit olmaktan çıkarılmalıdır. İlçe katı atıkları lisanslı araçlarla Batman’a taşınarak bertarafı sağlanmalıdır. Batman Belediyesi’nin maddi geliri de bu yolla hayli artacaktır. Dileğim yazımın dikkate alınması ve ilçelerimize de rahat nefes sağlanmasıdır…