Geçtiğimiz Cumartesi günü doğadaki hayvan haklarına dikkat çekmek için Raman Dağı’na çıkmıştık.

Kar yağdığında, etraf buz tuttuğunda fırsatçılık yaparak yaşama mücadelesi veren hayvanları ‘avcılık’ adına öldürmeye çalışanlara inat, doğadaki hayvanları yaşatmak için Raman Dağı’na çıkmış, etrafa yem ve yiyecekler bırakmıştık.

Dönüşte iki değerli dostumla birlikte Batman çöplerinin vahşice depolandığı alanı gezmiştik. Ancak artık vahşi depolamanın yapılmadığını, kurulan dev tesisle çöplerden enerji üretildiğine şahit olduk…

Geçmişte bir kilometre öteden insanın burun direklerini kıran pis kokuların yayıldığı Raman Dağı eteğindeki çöp alanında büyük balona benzer devasa beyaz bir depo dikkatimi çekti.

Önceki Belediye yönetimi zamanında bir firma ile 29 yıllığına bir anlaşma yapılarak çöplerin ıslahı için bir tesisin kurulduğunu duymuştum.

Belediye ile ortaklık yapan firma geçen zaman sürecinde önemli adımlar atarak katı atıkların bertarafı için çok önemli çalışmalar yapmıştı.

Bu güzel gelişmeye tanık olmak benim için oldukça sevindirici bir gelişmeydi. Zira katı atıkların bertarafı için yıllarca mücadele vermiş, emek sarf etmiş, yazılar yazmış biriyim.

**

**

Değerli Okurlar, Batman’ın merkez nüfusu tahminimce 500 bini aşmıştır.

Tüketen bir toplum olarak her gün tonlarca ‘evsel atık-çöp’ denilen katı atık üretiyoruz.

Belediye çöp kamyonları her gün bütün semtlerde, konteynırlarda veya evlerin önüne bırakılan katı atıkları toplayıp gözümüzün önünden götürüyorlar.

İyi de toplumun kaçta kaçı yıllardır bu çöplerin Raman Dağı eteğindeki derelere boca edildiğini ve orada vahşi depolama denilen şekilde atıldığını biliyor?

Okullarda verdiğim konferanslarda lise öğrencilerinin yüzde 95’i bile katı atıkların nereye atıldığını bilmiyordu.

Halkımız da ekseriyetle bunu bilmez.

Oysa biz doğa ve çevre savunucuları bunun takibini yaparız.

Katı atıkların bertaraf edilmesi için önemli tesislerin hayata geçirilerek, çöpten enerji elde edilmesini savunuruz.

**

**

Bu kentin en önemli problemlerinden birisidir katı atıklar..

Geçmiş yıllarda Batman Valiliği, Batman Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün dahil olduğu Batman Belediyesi tarafından hazırlanan katı atıkların bertarafı projesinin tanıtım konferansında konuşmacıydım.

Ne yazık ki girişimler, çabalar akim/sonuçsuz kalmıştı…

Yurtdışı AB destekli krediye zamanın hazine yönetimi ‘hazine garantisi’ vermeyince proje hayata geçirilememişti.

O olumsuz gelişmeden sonra sanki bu kentin çöp sorunu yokmuş gibi gelmiş ve geçmiş tüm belediye yönetimleri hiçbir olumlu çalışmaya imza atmayacaklardı…

Batman gibi nüfusu 500 bini aşmış bir kentin çöplerinin, katı atıklarının hala hoyratça vahşi depolama yöntemiyle Raman Dağı’nda istifleniyor olmasının vahim sonuçlarına dikkat çekip durdum yıllarca…

Yıllar önce Gaziantep ve Kocaeli kentlerine gidip, yerinde gözlemlerde bulunmuştum. Batman Kent Konseyi’ni temsilen Türkiye Kent Konseyleri Çevre çalıştaylarına katılırken, çöp alanlarını gezmiştim

**

**

Her iki kentin çöpleri ıslah edilmişti.

Çöplerden elektrik enerjisi elde ediliyordu.

Ayrıca her iki kentin atık suları fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtmadan geçirilmişti.

O zaman gözlemlerimi burada sizlerle paylaşmıştım.

Aradan yıllar geçtikten sonra Batman’ın atıksuları için fiziksel arıtma tesisi kuruldu.

İleri biyolojik arıtma için de geçtiğimiz günlerde ÇED bilgilendirme toplantısı yapıldı.

O olumlu gelişme ile ilgili burada desteğimi ifade eden iki üç yazı yazdım.

Yine katı atıkların bertarafı için de kurulan tesisin hayata geçirildiğini, çöplerin tehlike olmaktan çıkarıldığını memnuniyetle gözlemledim.

Raman Dağı eteğinde çevreyi tehdit eden, yeraltı su kaynaklarımızı kirleten bir çöp sahası gitmiş, yerine modern bir tesis kurulmuştu.

Bu konuyu da inşallah iki yazıyla değerlendireceğimden, yarın ki yazımda ilçelerimizin çöplerinin, katı atıklarının da bertarafı üzerinde durmak istiyorum.

Devamı yarın