Dünden devam


Değerli Okurlar, söyleyecek çok söz vardır. Ancak yıllarca aynı mesele çözümsüz kaldığından ifadeler hep tekrar olacaktır. Soruna çözüm bulununcaya kadar bıkmadan ve usanmadan tekrar da olsa, derleme de olsa, sorunu yazacak, gündemde tutacak ve eleştireceğiz…

Bazı felaketler vardır ki, bir daha tekerrür etmemesi için tedbirler alınması gerekir. Gerekli tedbirler alınmadığında, tarih tekerrür eder, yani o felaket yeniden yaşanır. O zaman ah vah etmenin bir manası yoktur.

Allah rahmet etsin, Mehmet Akif ne güzel izah etmiş, sözlerine bakalım;

“Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar,
hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi.”

İluh Deresi sel felaketinin üzerinden dün itibariyle 14 yıl geçti. Aradan geçen zaman sürecinde yıllardır yaptığımız/yapılan uyarılara rağmen olası bir sel felaketi için hiçbir etkin tedbir alınmamıştır.

Batman, çukur bir alanda ve dere boyunda yapılaşmasıyla sel felaketlerine müsait bir yer.

Rabbim muhafaza etsin ama 2006 yılı gibi ciddi bir yağış sonrasında yeni bir sel felaketi yaşanırsa, tarihin boşuna tekerrür etmediğini bilmemiz gerekir…

Evet, yaşadığımız büyük felaketten dersler çıkarmalıydık, çıkarmıyoruz. Her yıl ifade ettiğim gibi yine “O felaketi unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” diyorum…

**

**

12 MAHALLE SAKİNLERİ DEHŞETİ YAŞAMIŞTI…
Dün gibi hatırlıyorum. Bazı meslektaşlarımla (Her zaman sorumluluk bilinciyle görevlerini yapan gazeteciler Narin Erol ve Murat Malgir ile)sel felaketinin boyutlarını görüntülemeye gittiğimizde aracımızla, hem de Şafak mahallesindeki çevre yolunda mahsur kalmış, kepçe ile kurtarılmıştık…
Evet, zaman hepimiz için çabuk geçiyor. Makam, mevki hiç önemli değil. Zaman değirmeni hepimizi un ufak ederek öğütecek…
31 Ekim’i 1 Kasım’a bağlayan gece Batman’da görülmemiş bir sel felaketi yaşanırken, 12 mahalle çok olumsuz etkilenecek ve bunlardan 8 mahallede ise binlerce ev, sel suları, çamur ve balçıkla dolacak, İluh Deresi’nin iki yakasındaki çok sayıda semtimiz, yer yer yüksekliği dört metreyi bulan sel sularına ve çamur tabakasına gark olacaktı…
1 Kasım gecesi İluh deresinin taşkın suları altında kalan binlerce evde can pazarı yaşanmıştı…

Tek katlı evlerde yaşam süren Batmanlılar, çoluk-çocuklarıyla, elektrikler de kesildiğinden gece karanlığında damlarda, yoğun yağış altında sırılsıklam şekilde kurtarılmayı beklemişlerdi…
Binlerce çocuğun o gece psikolojisi bozulmuştu…

Evet, büyük bir felaketin ve kentimiz için büyük bir yıkımın yıldönümündeyiz. O felaketi unutturmama adına gündemde tutacağım..

Korku ve endişe ile sabahlayan binlerce Batmanlı, bir gece içerisinde tüm ev eşyalarını kaybetmişti. O gece çoğu çocuk 11 kişi yaşamından oldu…

Evleri başlarına yıkılanlar, sevdiklerini kaybedenler yas tutmaya bile vakit bulamadılar. Çünkü günün aydınlanmasıyla birlikte acı gerçeklerle yüzleştiler…
Evleri tavana kadar çamurla dolmuş insanlar, üzerlerindeki ıslak elbiseleriyle kalakaldılar…
Zaten köylerinden göç etmiş, yoksullukla boğuşan, günübirlik yaşayan Batmanlılar, bir gece içerisinde yardıma muhtaç hale geldiler…
Sel sularının çekilmesiyle birlikte gerçekten korkunç bir manzara ortaya çıkacaktı. Batman’ın selden etkilenen semtleri çamurdan geçilmiyordu. Bir gece içerisinde açlık sınırının altına düşecek kadar yoksullaşan ve yardıma muhtaç hale düşen binlerce Batmanlı, bir sıcak tas çorba, bir pet şişe temiz içme suyu için yardım yolunu gözetleyecekti…

**

**

“BATMAN’A NE GEREKİYORSA YAP VEYSEL HOCA”

Değerli Okurlar, İluh Deresi sel felaketinin üzerinden 14 yıl geçti dedik. Geçen zaman sürecinde Batman Belediyesi tarafından İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlandı.

O zaman aktif olan Batman Kent Konseyi de müdahil olarak proje, dönemin Maliye Bakanı olan Milletvekilimiz Sayın Mehmet Şimşek’e sunuldu. Sonradan projenin Başbakanlığa ulaştığı bilgisini aldık.

İluh Deresi sorunu bu kentin kanayan yarası. Sayın Mehmet Emin Ekmen, Milletvekili olduğu dönemde İluh Deresi projesi ile çok ilgilenmişti. Siyasi görüşleri kendisine hiç de uygun olmadığı halde Milletvekili sorumluluğu ile hareket ederek, kent ve insanlarımız yararına belediye dönemin belediye yönetimine yardımcı olmuştu. Onun girişimleriyle İluh Deresi Projesi Ankara’ya kadar taşınmıştı.

Sel felaketinden sonra Batman’a dönemin Başbakanı olarak gelen Sayın Recep Tayyip Erdoğan, derenin ıslahı için bir proje hazırlanmasını istemişti. Bununla ilgili bilgileri hatırlayalım:

Bir dönemlerin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da İluh Deresi ile ilgili açıklamalarından söz ediyorum. Daha önce de açıkça ‘Köşeme de taşıdığım ve takipçisi olacağımı söylediğim o ifadeleri’ diyerek yaptığı konuşmaya atıf yapmıştım.

Veysel Eroğlu, Batman için her türlü yetkiyi Sayın Cumhurbaşkanının Başbakan iken kendisine verdiğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başbakan iken kendisine ‘Batman’a ne gerekiyorsa yap Veysel Hoca’ sözü Eroğlu’na aittir. İşte o cümleleri:

“Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanken bana şu talimatı verdi; ‘Batman’a ne gerekiyorsa yap Veysel hoca’ dedi. Ben de kendimi burada buldum. İlk önce Batman Barajını tamamladık, daha sonra sağ ve sol sahili tamamladık. Bu müjdelerden öncelik verdiğimiz Batman’ın için büyük önem arz eden İluh deresi ve Batman Çayı ıslahı projeleri. Bu projeleri belediyemizle birlikte gerçekleştireceğiz.”

Bu ifadeler önemli. Madem Sayın Cumhurbaşkanı samimi bir hitapla, ‘Veysel Hoca’ diyerek bu talimatı vermiş, İluh Deresi için beklentilerimize de cevap olmalıdır.

Devamı yarın