Son günlerde kentimizin kanayan yaralarının gündemde olduğunu görmek sevindirici gelişme.

İluh Deresi,

Atıksu Arıtma Tesisi,

Atatürk Parkı’nın genişletilmesi,

Bulvar’da 4. Etap Vizyon Projesi…

Dikkatinizi çekiyorum; bu önemli sorunlarımız da, Batman kamuoyunun ısrarla gündemde tutmaya çalıştığı, bunun için kampanya yürüttüğü sorunlar değildir.

Bu dört önemli sorunu da ilgili kamu kurumu olan Belediye gündeme taşıyor.

Gönül isterdi ki güçlü bir kamuoyumuz bulunsa ve kentin dinamik güçleri olan STK’lar yekvücut olarak bu sorunları gündemde tutup, halkın avukatlığını yapsalardı.

Olsun, varsın STK’ların çabaları ile değil, kentin yerel yönetimi adımlar atsın. Kentimizin geleceğine yönelik güzel ve hayırlı çalışmalar için kim adım atarsa, desteklemeyi görev biliyorum.

**

**

Belediye’nin Kayyum yönetimi son günlerde (Benim yıllardır sürekli olarak her zeminde mücadelesini verdiğim) önemli sorunlara neşter vuruyor, gündeme taşıyor.

Atıksu Arıtma Sistemi için Biyolojik ve Kimyasal Arıtma için ısrarlı yazılar yazan biriyim. Atatürk Parkı’nın genişletilmesi için sadece yazılar yazmamış, gerekli girişimlerde bulunmuş, değişik zeminlere sorunu taşımıştım.

4. Etap Vizyon Projesi farklı, o konuda çok yazılarım yok, ancak ilgili biri olduğumdan bir dönemin Belediye Projeler Sorumlusu Sayın Cengiz Canpolat, iki yıl önce bana görsel sunumları özel mekanda izletmişti.

İluh Deresi, hiç şüphesiz bu kentin kanayan yarasıdır, en önemli sorunudur…

Bu sorunla çok ilgili biriyim. Bu konudaki son olumlu gelişme ile ilgili olarak gazetemizin önceki günkü haberinden bir spot ve ara başlık sunuyorum: “50 Yıldır hastalık saçan İluh deresinin ıslahına dönük Batman Belediyesi’nin hazırladığı proje hayata geçiriliyor. Çevre-Şehircilik Bakanlığı Kentsel dönüşüm Altyapı Genel Müdürlüğü’nden proje için destek isteyen Batman Belediyesi ekibine, Bakanlık yetkilileri ‘yeşil ışık’ yaktı. İluh deresinin ıslahına yönelik proje, Başkent’e taşındı. Batman Belediyesi’nin, şehri ikiye bölen ve yıllardır saçtığı hastalıkla eski yerleşim biriminde oturan yaklaşık 80 bin kişinin sağlığını tehdit eden İluh Deresi’nin Islahına yönelik proje hazırlayan Belediye’de gözler şimdi de başkente çevrildi. Başkan Yardımcısı Muzaffer Özkan başkanlığındaki heyet, Ankara’da bazı bakanlıklarla görüşmelere başladı. Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, İluh deresi ile çevresine nefes aldıracak projeye başlamak istediklerini söyledi.”

**

**

HAYIRLI BİR ADIM…

Değerli Okurlar, bu haber ve yerel basında yer alan son gelişmeleri olumlu buluyorum.

Her ne kadar Çevrecilerle, STK’larla istişare yapılmıyor ve projelerin tanıtımı için adım atılmıyorsa bile, önemli bir hamle olarak değerlendiriyorum.

Teoride kalmaması ve pratik bulması dileğimle hayırlı çalışmalara destek veriyorum.

Biliyorum bazıları Kayyumlu yönetimle ilgili olumlu yazılarıma tepki gösteriyor. Oysa bu köşede eleştirilerden de asla çekinmedim…

Önceki Kayyumlu yönetime bu kentin çözüm bekleyen sorunlarını rapor halinde sunmuş ve takipçisi olmuştum.

Bu yönetime de her türlü yapıcı eleştirilerde bulunuyorum. Kentin nice sorunlarıyla ilgili eleştirilerim ortadadır. Bir gün bu eleştirileri neden yapıyorsun diye Vali bey tarafından tepkiyle karşılanmadım. Herkes biliyor ki bütün eleştirilerim yapıcıdır, yol göstericidir. Amacım kentimin güzel yarınlarıdır.

**

**

Evet, bir süre önce ‘Atatürk Parkı Nihayet Genişletiliyor’ başlıklı yazımla da olumlu çalışmalara dikkat çekmiştim.

İluh Deresi için çokça sözler verildi, teoride güzel mesajlarla karşılaştık. Bir dönemin

Batman’a gelen Başbakanı Binali Yıldırım, İluh Deresi’nin ıslahı için müjde bile vermişti. Sayın Başbakanın ilgili sözlerini bir kere daha hatırlatayım: “İluh Deresini ıslah edeceğiz, etrafını da Batman’ın en güzel mesire alanı haline getireceğiz. Kentsel dönüşüm çalışmasıyla çok güzel bir şehir ve mahalle ortaya çıkacak.”

Ancak o dereden çokça sular aktı, somut adımını görmedik. Şimdi somut gelişme var.

Hazırlanan bir proje Bakanlıkta masaya yatırılmış. İlgili Bakanlık desteğini açıklıyor.

Bu hayırlı gelişmenin, hayırla sonuçlanması için gerçekten dua ediyorum. İluh Deresi ıslah olsun, kentimi bu ayıptan kurtulsun artık.

Haydi hayırlısı diyor ve inşallah sorunun takipçisi olacağımı da ifade ediyorum.