Dünden devam

Batman’ın çevresindeki tüm akarsularda balık popülasyonunun artmasının tüm toplumun lehine olacağına dair görüşlerimi her zaman dile getiriyorum.

Ancak ne acıdır ki yöremizdeki akarsularda(Batman, Garzan, Botan çaylarında, Dicle nehrinde) balık avlama adına katliamlara hep başvurulmuştur.

Elektrikle/jeneratörlerle, amonyum nitrat içeren suni gübrelerden elde edilen patlayıcılarla, dinamitler vs yöntemlerle yapılan sözde avcılık nedeniyle akarsularımızda tam bir katliam yaşanmaktadır.

Bu katliamlar eskisi gibi yaşanmasa bile, hala bir bilinçlenme olmadığı gerçeği açıktır.

Av yasaklarının başladığı 1 Nisan’dan 1 Temmuz’a kadar olta ile avlanma da yasaktır. Zira balıkların üreme-yumurtlama dönemleridir.

Bıraksalar her bir balık on binlerce yavru dünyaya getirecektir.

Heyhat bu bilinç olmadığından geçen yıllar zarfında bazılarınca tehdit bile edilmiş biriyim…

**

**

TEHDİTLERE RAĞMEN TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK…

Yıllar önce Dünya Su Günü’nde Batman Çayı ve Dicle Nehrinin-iki suyun birleştiği yerde kitlesel basın açıklaması eylemine gitmiştik.

Yerel ve ulusal basın mensuplarının karşısına geçip konuşma yaptığım sırada basın mensupları arkadaşlarım beni ikaz ettiler…

Meğer tam o sırada bir bot üzerinde suya jeneratörle elektrik verenler geçmekteydi.

Hemen dönüp fotoğraflarını çektim ve uyardım…

Beyefendileri fotoğraflarının çekilmesinden rahatsızlık duyuyor, tepki gösteriyorlardı…

Ertesi gün o kareyi tüm basın haber yaptı.

Yine iki binli yılların başında Batman Çayı’na giderek suya yem ve karanfil atarak av yasaklarına dikkat çekmiştik. Dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Sayın Mecit Korkut’u da ziyaret ederek destek istemiştik.

Sayın Korkut, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına gösterdiğimiz duyarlılığı takdirle karşılamış, bizi tebrik etmiş ve tüm karakolları uyarmıştı.

İşte tam da o günlerde Batman Cumhuriyet Meydanında karşıma çıkarak beni tehdit etmeye çalışan bir vatandaş, “Tezgahımda balık yok, jeneratrörle avlanmak yasaklandı. Çocuklarımın rızkıyla oynuyorsun” diyerek bağırdı…

Ona durumu izah etmeye çalıştım, avlanma yapmadığı takdirde balıkların çoğalacağını, elektriğin zaten yasak olduğunu söyleyip makul karşılıklar verdim. O üzerime gelmeye devam etti.

İnsan hakları savunucusu ve şiddete karşı biri olduğumu belirterek, “Madem iyilikten, güzellikten, laftan anlamıyorsun, elinden geleni yap. Yakın döğüş ustasıyım gel de beni dövmeye çalış” dedim. Adam tehditler savurarak ulaştı ve geçen zaman sürecinde de onu hiçbir zaman görmedim. Sanırım bu işin ticaretini yapan biriydi. Tehditlere rağmen toplumu bilinçlendirmeye bir gönüllü olarak devam ettim.

**

**

Evet, geçtiğimiz günlerde Tarım Müdürlüğü yetkililerini göreve çağırarak, balıkçıların eğitilmesi, aakarsularımızdaki balıkların satılmaması için ne tür çalışmalar yaptıklarını sormuş ve eleştirilerde bulunmuştum.

İl Tarım Müdürü Sayın Mehmet Gün’ün tarafıma gönderdiği yazıya dün burada yer vermiştim. Geçmişte balıkçılara seminer verilmesini sağlamıştık. Balıkçıların eğitilmesi için yaptıkları bir çalışmadan söz etmediler. ‘İlimiz sınırları dahilindeki tüm iç sularımız ve balık satış noktalarında gerek kaçak balık avcılığı, satışı, nakli vb. durumlarla karşılaşılması ihtimaline karşı birimlerinizce konuya gerekli hasasasiyetin gösterilmesi hususunda’ diye başlayan resmi yazılara ilave olarak şu bilgileri de bana ulaştırdılar:

“İl Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalarda 2020 yılında 563 denetim, mevzuata uymayan 14 kişiye 14,300 TL idari para cezası uygulanmıştır. 2021 yılında 231 denetim, mevzuatlara uymayan 3 kişiye 32,733 TL idari para cezası uygulanmış 1 adet jeneretor ve avda kullanılan çeşitli malzemelere el konulmuştur. İlimizin sosyal ve ekonomik yönden gelişmesine önemli katkısı olan su ürünlerinin korunması ve geliştirilmesi yönünden alınan bu tedbirlerin başarılı olması için av yasağı döneminde balıkların avlanması, nakli ve satışını yapan şahısları gören vatandaşlarımızın en yakın Belediye Zabıta Amirliğine, İl Emniyet Müdürlüğüne, İl Jandarma Komutanlığına, İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirmeleri hususunda gerekli hassasiyeti göstermelerin beklemekteyiz. İl Jandarma-156, İl Emniyet -155, İl Tarım ve Orman Müd.-(0488) 2211313, Batman Belediyesi Zabıta- 153. Bildirimde bulunan kişilerin kimlikleri gizli tutulacaktır. Vatandaşlarımızın su ürünleri av yasağın uymaları, cezai müeyyidelere maruz kalmamaları en içten dileğimizdir.”

Bu bilgileri Batman kamuoyunun takdirine sunuyorum. Gerçekten de amacımız doğayı korumak, dünyanın hiçbir uygar-medeni ülkesinde göremeyeceğimiz katliam diyebileceğimiz yöntemlerden sakındırmak, halkımızı bilinçlendirmektir. El birliği, güç birliği ile bunu sağlayabiliriz. Kurumlar ve vatandaşlar görevlerini sorumluluk bilinciyle yapacak olursa, emin olunuz daha güzel bir gelecek olacaktır. Sağlıkla kalınız.