Batman ve çevresindeki akarsularda (dere, çay ve nehirlerde) başlayan av yasakları üzerine değerlendirmelerde bulunmuştum.

Üreme dönemleri olması hasebiyle bir Nisan’da başlayan avlanma yasağının bir Temmuz’da sona ereceğine dikkat çekerken, akarsularımızdaki balıkların piyasada satılmaması başta olmak üzere birçok mevzuya dikkat çekmiştim.

Piyasada akarsu balıklarının satılması nedeniyle ilgili kurumu (Tarım İl Müdürlüğünü) eleştirmiştim.

İki günlük yazım üzerine İl Tarım Müdürlüğü, konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalar hakkında tarafıma bazı resmi yazıları ulaştırdı.

Yapıcı ve yol gösterici eleştirilerime teşekkür etme inceliğini gösteren Sayın Mehmet Gün ile kası süreli de olsa sohbet etme olanağım oldu.

Müdür Gün, “Eleştiriler olmalı ki doğrular bulunsun. Yazınızdaki yapıcı eleştiriler için size teşekkür ediyorum. İl Tarım Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmalar var” diyerek kurumlarının yaptığı açıklamaları bana gönderdi.

Eleştirdiklerimin cevap hakkına çok dikkat eden biriyim.

Bu köşede yaptığım eleştirilerin tek bir amacı var; sorunların çözümüne katkı sunmak…

Bağcı dövmek değil, üzüm yemektir amacım…

CEVAP HAKKINA SAYGI…

**

**

Müdür Mehmet Gün, İl Tarım Müdürlüğü olarak av yasakları ile ilgili olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını bilgilendirdiklerini, av yasaklarına uymayanlara cezalar kestiklerini belirtti.

Batman Valiliğinin balıkların üreme dönemlerinde av yasaklarına uyulması konusunda hassasiyetinin olduğunu belirten Sayın Gün’den öğreniyorum ki bu konuda duyarlılık gösterilmesi için gerekenler yapılmış.

Balıkçıların da lehine olan üreme dönemlerindeki av yasağı ile ilgili olarak Batman İl Jandarma Komutanlığı, Batman İl Emniyet Müdürlüğü, Batman Belediyesi, Kozluk, Sason, Beşiri, Hasankeyf ve Gercüş ilçe ile İkiköprü, Bekirhan, Yanıkkaya, Beşpınar, Garzan, Acar ve Suçeken Jandarma Karakol Komutanlıklarına resmi yazı yazılmış. Batman kamuoyu bu gerçeği ilk kez buradan duyacaktır.

Cevap hakkına saygı gereği tarafıma gönderilen ilgili yazıyı birlikte okuyalım:

“Su ürünleri kaynaklarının korunmasına ve sürdürülebilir su ürünleri avcılığının sağlanmasına yönelik su ürünleri avcılığına ilişkin yükümlülük, sınırlama ve yasaklar 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve bu kanuna tadil getiren mevzuatlarla düzenlenmektedir. Bakanlığımızın Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 5/2 numaralı Tebliğin, İçsularda avlanabilecek türler ve zamanlar başlıklı 11 inci maddesi 7 inci fıkrasında belirtilen zaman yasakları çizelgesi ve Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 5/1 numaralı Tebliğin, Sazangiller zaman yasakları başlıklı 36 ıncı maddesinin 1 inci fıkrası ile sazangiller avcılığı İlimiz tüm iç sularında 1 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında yasaklanmış olup, 5/1 numaralı Tebliğin 48 inci maddesi 21/a fıkrasında Avlanma yasağı süresince istihsali yasaklanan su ürünlerinin her ne suretle olursa olsun satışı, nakli ve imalatta kullanılması yasaktır denilmiştir. 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununun 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir. ‘MADDE 33 - Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatında ve Bakanlığa bağlı su ürünleri ile ilgili teşeküllerde su ürünlerinin, deniz ve içsuların koruma ve kontrolü ile görevlendirilen personel ile emniyet, jandarma, sahil güvenlik, gümrük ve orman muhafaza teşkilatları mensupları, belediye zabıtası amir ve mensupları, kamu tüzel kişilerine bağlı muhafız, bekçi ve korucular ile emniyet ve jandarma teşkilatının bulunmadığı yerlerde köy muhtarı ve ihtiyar heyeti üyeleri bu Kanunla ve bu kanuna istinaden konulan yasaklardan dolayı, bu kanun kapsamına giren kabahatler ve suçlar hakkında zabıt varakası tutmak, kabahatin ve suçun işlenmesinde kullanılan istihsal vasıtalarına ve elde edilen su ürünlerine el koymak ve bu Kanunun ek 3 üncü maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde idari para cezalarını kesmekle vazifeli ve yetkilidirler.’ Bu kapsamda İlimiz sınırları dahilindeki tüm iç sularımız ve balık satış noktalarında gerek kaçak balık avcılığı, satışı, nakli vb. durumlarla karşılaşılması ihtimaline karşı birimlerinizce konuya gerekli hasasasiyetin gösterilmesi hususunda ; Gereğini bilgilerinize arz/rica ederim.” (İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün)

**

**

Görüldüğü gibi ilgili tüm birimler bu konuda bilgilendirilmiş ve konunun hassasiyeti hakkında bilgi sunulmuş.

Ayrıca halkın uyarıldığını gözlemledim.

‘Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Gün, konu ile ilgili yaptığı açıklamada;’ diye başlayan duyurunun şu cümleleri önemli: “Değerli halkımızın av yasağına riayet etmesi hususunda daha duyarlı olmaları, balıkların üremesi ve çoğalmasına imkan veren bu dönemde, olta avcılığı dahil her türlü avlanmanın yasak olduğunun bilinmesi ve gelecek nesillere sağlıklı, zengin protein kaynağı olan balık popülasyonları bırakmamızın milli ve insani bir görev olduğunun şuuru ile avlanılmayıp çevremizdekileri uyaralım. Bu hususta değerli Batman halkının gerekli hassasiyeti göstereceğine inanmaktayım.”

Bu bilgiden sonra inşallah yarınki yazım da yapılan denetimler ve kesilen cezalar hakkında bilgi sunarak, avlanma yasağını ihlal edecekleri bekleyen yaptırımlar üzerinde durmak istiyorum.

Devamı yarın