Yerel basınımızda yer alan bir haber, beni fazlasıyla düşündürdü. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günüydü ve o önemli günü unutmuştum.

Çocukların haklarını bize hatırlatan Batman Belediyesi ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü. Hem de çocuk işçiliğine karşı bir yürüyüş etkinliği ile…

Bu köşede 27 yılda çocukların hakları ve çalıştırılan çocuklarla ilgili yazılarım kesinlikle bir bir cilt/kitap oluşturur. Bu köşede, ‘Haydi Çocuklar Çalışmaya’, ‘Haydi Öğrenciler Tarlaya’ başlığı altında az yazı yazmadım. Batman’da pek çok iş kolunda köle gibi çalıştırılan çocuklar üzerine az yorum yapmadım…

Çocukların evrensel hakları konusunda her zaman duyarlı oldum. Sadece yazılarımla değil, sivil toplum örgütlerinde gönüllü faaliyetlerle çocukların her türlü haklarını savundum. Savaş, şiddet mağduru, yetim ve öksüz çocukların dramlarını yazdım, çocuk çalıştayı bile düzenledik…

Yerel basındaki haberin metnini bilginize sunarak çocuk hakları ile ilgili değerlendirmeme devam edeyim:

“ÇOCUKLAR, ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE KARŞI YÜRÜDÜ”
“Batman Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Batman İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen bir çalışma ile ‘Çocuk İşçiliğine Hayır’ yürüyüşü düzenlendi. Batman’da 412 çocuğun işçi olarak çalıştığı tespit edilirken, çocuk işçiler, üzerinde ‘Çocuk İşçiliğine Hayır’ yazılı afiş ve tişörtlerle çocuk işçiliğine karşı yürüdüler. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocuk işçiler, çocukların çalıştırılmasına hayır demek için yürüdü. Batman Valiliği önünden başlayan ve Atatürk Parkı’nda son bulan yürüyüşte, çocuklar, çocuk işçilerin durumuna dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için broşürler dağıttı. Batman’da sokakta çalışan çocukların ne tür işler yaptığı bilgisinin de yer aldığı broşürlerde, sokakta dilendirilen, çalıştırılan ve çalışmaya mecbur bırakılan çocukların Alo 183 hattına bildirilmesi istendi. ‘Çocuk İşçiliğine Hayır’ yürüyüşüne katılan çocuk işçilere, Batman Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ile Batman Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından hediyeler verildi. Çocukların sokaklarda ya da iş alanlarında değil okullarda olması gerektiğinin altını çizen Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, çocuk haklarının gözetilmesi ve korunmasının herkesin görevi olduğunu, kendilerinin de çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerin katkılar sağlayacak çalışmalar içerisinde olduklarını belirtti.”

Bu etkinliği takdir ettim. Çocukların haklarının sadece bir boyutudur çocuk işçiliği…

Bu konuda Batman’da bir duyarlılık oluşturulmak istenmesi takdir edilecek bir gelişmedir. Çocuk haklarının gözetilmesi ve korunmasının herkesin görevi olduğuna işaret edilmesi bile küçümsenemez bir adımdır…

Çocuk işçiliği konusunda gerçekten Batman’ın kötü bir sicili bulunmaktadır. Köle düzeni diyerek karşı çıktığım bir meseleden söz ediyorum.

ÇOCUKLAR NAZENİN VARLIKLARDIR…

Çocuklar için değişmez bakış açım vardır;

Çocuklar, dünyanın hangi coğrafyasında yaşıyorlarsa yaşasınlar, sonuçta çocukturlar. Çocuklar masum ve nazenin varlıklardır.

Şefkate, merhamete ve sevgiye ihtiyacı bulunan çocuklar gerçeği açık iken, onlara yaşamı zehir etmemiz kadar büyük vebal olamaz diye düşünüyorum.

21. yüzyıla yelken açan dünya gemisine baktığımda, dünyanın her yanında çocukların büyük acılar yaşadıklarını gözlemliyorum.

Savaşların ağır faturasını en çok yetim ve öksüz kalan çocuklar ödemektedir…

Kıtlığı, açlığı, susuzluğu yaşayan çocuklar, insanlık ailesinin genel duyarsızlığının sonuçlarıdır…

Afrika’da açlıktan ölen çocuklar gerçeğine dünyanın seyirci kalmasına isyan etmek geliyor içimden…

Dünyanın neresinde olursa olsun, ağlayan, acı çeken bir çocuk gördüğümde, yüreğim dağdar olur…

Evet, Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi de vardır ve ülkemiz bu sözleşmenin altına imza atmıştır.

Nedir çocuk hakları diye sorulursa, herkesin ulaşabileceği google amca şöyle özetliyor: “Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.

Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde benimsenen sözleşme 2 Eylül 1990 tarihinde de yürürlüğe girmiştir.

Türkiye de dâhil olmak üzere yaklaşık 142 ülke sözleşmeyi imzalamış ya da onay ve katılma yoluyla taraf devlet durumuna gelmiştir.

Türkiye, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 2 Ekim 1995’te uygulamaya başlamıştır. Sözleşmeyle çocuk haklarının korunması amaçlanmış ve taraf devletlerin sözleşme maddelerine kesinlikle uymaları gerektiği hükme bağlanmıştır.”

Değerli Okurlar, çocuk hakları bir yazıya sığmayacak kadar önemlidir. O nedenle yarınki yazımda da inşallah bu mevzu üzerinde duracak, çocuk hakları sözleşmesine dikkat çekecek ve eli nasırlı çocuklar hakkındaki bakış açımı sunacağım.

Devamı yarın