Nihayet yeni Valimiz Ahmet Turhan’la kısa süreli de olsa bir arada bulunma imkânı bulabildik. ÖSS ve SBS’ de dereceye giren öğrencilerin ödül töreninde basınla yaptığı kısa sohbetinde yakından görme fırsatımız oldu.

            Öncelikle görebildiğimiz kadarıyla eğitimle yakından ilgili. Yaptığı kısa konuşmada Batman’ın eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve başarı sıralamasında daha üst seviyelere çıkarılması için gayret göstereceklerini ifade etti. Eğitimde can alıcı nokta olan “ulaşamadığımız her öğrenci bizim kaybımız dır” sözleriyle eğitimde hiçbir öğrencinin feda edilemeyeceğini vurgulamıştır.

            Sayın Valimiz eğitimde en önemli unsurun öğretmen olduğunu belirterek, başarının yakalanmasında öğretmenlerin payının yadsınamayacağını da belirtmiştir. Önümüzdeki dönemde öğretmenlere yönelik projelerinin olacağını da satı arasında dile getirmiştir. Bu noktada Batman’da yaşanan öğretmen sıkıntısını da sanırım Milli Eğitim yetkilileri kendilerine aktarmışlardır. Merkezdeki okullarımızda bile ders ücreti karşılığında çalışan öğretmenlerin sayısı yüzlerle ifade edilirken başarıyı yakalamak gerçekten bir mucizedir.

            Son günlerde gündemimizi meşgul eden Hedef 15 Projesi’ ne benzer projelerin uygulamaya konulacağını belirterek, eğitim için hiçbir harcamadan kaçınmayacaklarını ifade etmişlerdir.

            Burada bir parantez açarak, eğitimdeki başarının tek göstergesinin ülke genelinde yapılan sınavlarda üst sıralarda yer almaktan ibaret olmaması gerektiğini düşünüyorum. SBS ve ÖSS’ de sadece bir okula veya bir üniversiteye yerleşen adayları başarılı sayarsak diğer öğrencileri başarısız olarak göstermemiz gerekecek. Sınav odaklı eğitim sistemlerinde bu değerlendirme doğal olmakla birlikte, modern eğitim anlayışlarında bu ölçü pek geçerli değildir. Çünkü eğitim sistemimiz diğer alanlardaki başarıyı pek başarı olarak görmüyor. Örneğin, resim, müzik ve spor alanlarında başarılı olanları, ÖSS ve SBS’ de başarılı olanlar kadar önemsemiyoruz. Oysa her öğrencinin farklı bir zekâ türü olabilir ve o öğrenci farklı bir alanda başarılı olabilir. İşte burada eğitimde fırsat eşitsizliği ortaya çıkmaktadır. Fen ve Anadolu Liselerine giden öğrenciler en çok 30 kişilik sınıflarda eğitim görürken, genel lise ve diğer mesleki liselere giden öğrenciler 50 kişilik sınıflarda eğitim görmektedirler. Peki bu kadar kalabalık sınıflarda kaç öğrencinin başarılı olma şansı vardır? Nitekim istatistikler bizi haklı çıkarmaktadır.

             O halde sorun kaç öğrencinin sınavda başarılı olmasından ziyade aynı zamanda kaç öğrencinin de başarısız olduğudur. Başarısız öğrenciler eğitim sisteminin, sınav sisteminin, yetersiz dersliklerin ve olmayan öğretmenlerin ürünleri değil mi?

            Bizler sayın valimizden öncelikle derslik sorununa el atmalarını, öğrencilerimizi sabahın altı buçuğunda yarı uykulu olarak okulun yolunu tutmalarından ve ikili öğretim denilen ucubeden kurtarmaları için çaba sarf etmelerini rica edeceğiz. Özellikle kış aylarında varoş semtlerimizde sık sık elektrik kesintileri yaşanmakta ve genellikle sabahın ilk dersi ile akşamın son dersleri heba olmaktadır. Bu sorunlar, Batman’ın eğitimde karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardır.

            Sayın Valimiz eminim ki, Batman’ı ve Batmanlıları tanıdıkça sevecek ve Batman halkının sıcakkanlılığını ve samimiyetini çok beğenecektir.

            Devletin ve bürokrasinin şefkatli ve gülen yüzü olmanız dileğiyle, Batman’a hoş geldiniz diyorum Sayın Valim.