Batman Çevre Gönüllüleri Derneği kuruluşundan bu yana 10 yıl geçti. Batman gibi hızlı gelişen ve göçlerle demografik yapısı çabuk evrilen bir şehirde çevre sorunlarını dile getirmek, bu amaçla mücadele etmek zor olsa gerek.
Bütün bu zorluklara, çevreci olduğunu söyledikleri halde çevre katliamını seyreden, tatlı kâr uğruna her şeye kıyabilen bir toplum yapısına rağmen bu görevi yürütmek için sabır ve sebat gereklidir. Bu sabrı, bu fedakârlığı ve azmi 6. Genel kurul kongresinde tekrar başkan seçilen Hasan Argünağa ve yönetim kurulu üyelerinde görmek mümkündür. Kendilerine yeni dönemde başarılar diler ve daha etkin çalışmalar gerçekleştirmelerini bekliyoruz.
Çevre konusu toplumun bütün bireylerini yakından ilgilendiren bir sorundur. Bu havayı soluyan, bu yollarda yürüyen, yemek yiyen ve su içen herkesi ilgilendiren bir konudur çevre. Çevre konusu, sadece Çevre Gönüllülerine bırakılmayacak kadar hassastır. Çevreyi kirletme konusunda bu kadar hoyrat olan bir toplumda çevreyi korumak da bir o kadar zordur. Elindeki çöpü, pet şişeyi rahatlıkla yere atabilen, çocuğunun bezini sokağa fırlatan, kömür sobasının cürufunu yol kenarına dökebilen, çöplerini çöp poşetine atma zahmetine bulunmayan bir toplumda çevreye duyarlı olmak insanı dert küpü yapar.
Bununla beraber yasal mevzuatı uygulamayan yerel yönetimler, yetersiz denetimler, yasaları kendilerinden yana yontan çok bilmişler. Çevre bilinci uyandırmak için kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, STK’lar, okullar ve halk ele ele vermelidir. Çevreye duyarlılık geliştirilmeli, vatandaş otokontrolünü kendisi yapmalıdır. Sokağına dökülen çöpe duyarsız kalan bir vatandaşın, çevre kirliliğinden şikâyet etmeye hakkı var mıdır? Elini tuttuğu çocuğunun elindeki çöpü rahatlıkla yere atmasına ses çıkarmayan bir anne-babanın çocuğuna çevre bilincini öğretmesini bekleyebilir misiniz?
Çevre Gönüllüleri Derneği kısıtlı bütçesine, aidatlarını zamanında ödemeyen üyelerine rağmen yoluna devam etmektedir. Termik Santral, Tüpraş’ın saldığı kötü kokular, TPAO’nun atıkları, İluh Deresinin temizlenmesi ve ıslahı, gürültü kirliliği, tehlikeli atıkların toprağı kirletmesinin önüne geçilmesi, okullarda çevre bilinci uyandırılması için yapılan seminer çalışmaları ve diğer bir çok konu Çevre Gönüllüleri Derneği’nin faaliyetleri arasındadır.
AK Parti Milletvekilleri Mehmet Emin Ekmen ile Ahmet İnal, eski il Başkanı Ziver Özdemir, çiçeği burnunda il başkanı Murat Güneştekin ve bir çok davetli bu kongreye katılarak çevreye olan duyarlılıklarını sergilediler. Ayrıca Batman Gazetesi ve Başyazarı Nizametin İzgi ile gazetemiz sahibi ve Başyazarı Arif Aslan’da kongreye katılarak bir kez daha çevreye ve çevrecilere sahip çıktıklarını göstermiş oldular.
Şahsımın da üye olduğu Çevre Gönüllüleri Derneği’nin bir diğer güzel yönü de bütün her siyasi düşünce ve fikirden insanların ortak payda da yani çevre duyarlılığı konusunda bir araya gelebildikleri bir ortam oluşturmasıdır.
Şimdiye kadar her türlü şaibeden, siyasi ve maddi kirlilikten uzak kalarak faaliyetlerini sürdüren derneğin, yeni dönem de daha kapsamlı çalışmalar yapacağına, bu şehirde yaşayan herkesin Çevre Gönüllüleri Derneği’ne üye olmadan da çevre gönüllüsü olmasına katkı sunacağı dilek ve temennisiyle başarılar dilerim.
Next