Dünden devam

Saygıdeğer Okurlar, Batman Belediyesi’nin taziye evleri ile ilgili aldığı ve pratiğe geçirdiği güzel adıma dünkü yazımda işaret etmiştim.

Kent merkezinde bulunan 43 taziye evindeki tüm giderlerin belediye tarafından karşılanacak olmasını, özellikle yoksullarımız için son derece hayırlı ve olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

43 taziye evinin su ve elektrik giderlerinin belediye tarafından karışlanması doğaldı.

Ancak doğru olan tüm taziye evlerinin elektrik ve doğalgaz giderlerinin elektrik ve doğalgaz dağıtım ihalesini alan şirketlere ödettirilmesi, sözleşme yapılırken bunun bir madde olarak eklenmesidir. Bunu öneriyorum.

Taziyeleri olanların acılarını paylaşmaya gelenlere su ve çay ikramın yapılması yüksek maliyet getirmez. Dolayısıyla bunu belediyenin karşılamasına da gerek yoktu, üstlenmeleri en dip yoksullar için olumlu bir adım.

Belediye, ayrıca 43 taziye evinin temizlik hizmetlerini de yürütecek. Yüksek maliyete neden olan taziye yemekleridir.

Doğu ve Güneydoğu bölgeleri dışında kalan ülkemiz coğrafyasında genel olarak bizim gibi taziyeler yapılmıyor ve böylesi taziye evleri bulunmuyor.

**

**

Türkiye genelinde ortalama ölüm oranlarını veren resmi kurum TUİK’in 2019 yılı verileri var. Korona patlaması nedeniyle olacak son iki yılın verilerine ulaşamadım.

2019 yılı TUİK verilerinden kısa bir bilgi sunayım: “Bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızı, 2018 yılında binde 5,2 iken 2019 yılında binde 5,3 oldu. Diğer bir ifade ile 2019 yılında bin kişi başına 5,3 ölüm düştü. Kaba ölüm hızının en yüksek olduğu il 2019 yılında binde 9,9 ile Kastamonu oldu. Bu ili binde 9,3 ile Sinop, binde 8,9 ile Balıkesir, binde 8,6 ile Edirne izledi. Kaba ölüm hızının en düşük olduğu il ise binde 2,4 ile Şırnak oldu. Bu ili binde 2,7 ile Hakkari, binde 2,9 ile Van ve binde 3,1 ile Batman ve Şanlıurfa izledi.” https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Olum-ve-Olum-Nedeni-Istatistikleri-2019-33710

TÜİK Kurumsal - tuik.gov.tr

Türkiye'nin Bilgi Kaynağı. Loading... TÜİK Ana Sayfa Veri Portalı

data.tuik.gov.tr

Görüldüğü gibi Batman’da yüksek ölüm oranları yok, Türkiye’de bu açıdan iyi bir konumu var.

Belediye’ye devredilen 43 taziye evi sürekli dolu değil. Korona patlaması sürecinde neredeyse günde 15, belki 20 insanımızı kaybetmiştik.

Son günlerde günlük ölüm sayısının ortalama 3-4 olduğunu, hatta iki gün kent merkezinde hiç ölümün olmadığını öğrendim.

**

**

GÜNDE TEK ÖĞÜN, 100 YEMEK…

Günde ortalama 5 ölüm hadisesi gerçekleşse, 5 taziye evinde üçer günden 15 günlük yemek ve diğer ikram hizmetleri verilecek.

Vatandaşlardan edindiğim bilgilere göre tüm taziye evlerine günde tek öğün yemek hizmeti veriliyor.

Belediye, vefat edenlerin birinci derece yakınları olan aile fertleri ve taziyede sürekli kalanlar için 100 yemek veriyor.

Vefat edenlerin tümüne ulaşılıp yemek hizmetinin verileceği beyan ediliyor. Varlıklı aileler şayet ‘yemek istemeyiz’ derlerse, onlara 100 yemek gönderilmiyor.

Dönüşümlü olarak açık olan 5 taziye evinin olduğunu varsayarsak, bu 100 yemeğin çok büyük maliyet getirmeyeceğini düşünüyorum.

Çok fazla sayıda taziye evinin her gün açık olmayacağını düşünürsek, 100 akşam yemeğinin de verilmesini öneriyorum.

Bunun için gerekirse kaynak temin edilebilir. Acılı ailelerin yemek hizmetiyle fazla uğraşmaması için bu adımın atılması gerektiği görüşündeyim.

**

**

Değerli Okurlar, taziyelerle çok ilgili biri olmama rağmen, "Taziye yemekleri kaldırılsın" diye kampanya yürütmemiştim. Çünkü özel olarak pratik bulmuş, herkes tarafından tam uygulanan bir 'Taziye Yemeği' durumu söz konusu değildir...

Nice yoksul aile tanıyorum ki onlar 'Yemek Fabrikalarına' siparişler vermiyorlar, veremiyorlar...

Öyle bütün taziyelerde genel olarak yemek masaları donatılarak herkes buyur da edilmiyor, edemiyorlar. Çünkü öyle imkanları yok...

Nice taziyeler biliyorum ki, sadece taziye boyunca orada hazır bulunan yakınlarına, aile fertlerine ve çok uzaklardan gelenlere, o da genel olarak gizlice yemek verilen bölüme çağırarak yemek veriyorlar. Şüphesiz herkes gibi o yoksullar da taziyelerine gelen herkese yemek vermek istiyorlardır. Ancak ayaklarını yorganlarına göre uzatmak zorundadırlar...

Yemek temel bir ihtiyaçtır. Taziyeleri olanların da öğle ve akşam yemeklerini yemeleri gerekiyor. Son olarak yarın ki yazımın da konusu taziye evleri ve yemek hizmeti olacak. Taziye evleri yemek ve temizlik hizmeti ile kadrolu istihdam üzerinde de inşallah durmak istiyorum.

Devamı yarın