Aylardır tartışmaları ve sonuçları tartışılan Batman Sanayi ve Ticaret Odası seçimleri Pazar günü gerçekleştirildi ve üyelerini tercihleri doğrultusunda gruplardan başarılı çıkan ekipler yeni meclise seçildiler. Meclis oluştuktan sonra başkanını seçecek ardından yürütme ve oda başkanı görevi seçilen adaya verilecek. Bu aşamadan sonra da yeni oda başkanımız resmen görevini devralarak işe koyulacak.
Bu süreçte gazete sayfalarına verilen boy boy ilanlarda verilen sözlerin ne kadarının gerçekleşeceğini takip etmek de bizim görevlerimiz arasında olacaktır. Ancak bu yazımızda daha evvel de belirttiğimiz gibi bir analiz yapacağız.
Bilindiği gibi BATSO seçimleri bir meslek odası seçimi özelliği taşımaktadır. Oda üyelerinin değişik partilerden ve siyasal görüşlerden olması bu özelliği değiştirmez. Bu nedenle seçim yapılırken siyasal parti adayları değil kişiler önplana çıkar.
Bu yıl yapılan seçimi diğer seçimlerden ayıran önemli bir özellik vardı. O da bu seçime birçok grubun aday olmasıydı. Yıllarca Rahmetli Mehmet Teymur tarafından yönetilen oda bir ara dönem yaşadı ve bu durum yeni adayların ortaya çıkmasına neden oldu. Aslında çok adaylı seçimler demokratik olması açısından da önemlidir ve desteklenmelidir.
Oda seçimini önemli kılan diğer bir özellik ise önümüzdeki yıl yapılacak olan yerel seçimlerden önce yapılan ve bir anlamda da işaret gibi görülen bir seçim olmasıdır. Çünkü bu seçimde sermayenin rengi ortaya çıkıyor. Kimin kimi desteklediği veya destekleyebileceği kimin hangi tabanı ne kadar etkileyebildiği önemli bir veri haline geliyor.
BATSO  seçimlerinden önce ortaya çıkan gruplar arasındaki bazı grupların başarılı olamayacağı tahmin edilebilmekteydi. Yarış Yeşil, Beyaz, Turuncu gruplar arasında geçecekti ve iyi organize olan ekip seçimin de galibi olacaktı. Yeşil grubun başında aynı zamanda oda yönetimini elinde bulunduran Osman Nasıroğlu bulunmaktaydı ve bu avantajını kullanacağından etkili olacağı biliniyordu. Beyaz grup ise birleşmeden sonra Rahmetli Mehmet Teymur’un mirasına aday olan gruptu. Yıllarca bu odayı biz yönettik yine biz yöneteceğiz mantığı ile harekete geçtiler. Turuncu grubun gücü ise kişisel donanımlarından geliyordu. Grubun her bir adayı kendini kişilik ve bilgi açısından kabul ettiren insanlardan oluşmaktaydı. Bunların dışında kişisel olarak dikkat çeken bir isim de Eczacılar Odası Başkanı M.Emin Beyazdı.
Ancak bu değerlendirmelerin sonuçlanacağı bir dönemde ortaya yeni bir ittifak ortaya çıktı. Mor grup olarak ortaya çıkan ve kendilerine Demokratik Girişim Grubu diyen bu ittifak yapısı bileşenleri itibariyle en çok dikkat çeken grup oldu. Kimin kimi desteklediği meselesi de ortaya çıkınca ortalık karma karışık oldu. Bir yandan Belediye Başkan Yardımcılığı öncülüğünde bu grup desteklenirken odanın diğer bileşenleri buna karşı çıkarak odanın bağımsız olduğunu basına yansıttılar. Bu durum TMMOB üyeleri arasında bir çalkantıya da neden oldu. Sonuç olarak ortaya çıkan tabloya göre Mor grup demokratik kesimlerin temsilcisi olarak ortaya çıkmış oldu. Hem de çok iddialı olarak. Oysa daha evvel ki yazılarımızda da bu konu ile ilgili inceden inceye bazı hatırlatmalarda bulunmuş ve bu alanda demokrasi adını kullanarak ortaya çıkan ya da kendilerini yurtsever oy tabanına yakın gösterenlerin bugüne kadar başarı kazanmadıklarını hatırlatmıştık.
Sonuçta oda seçimleri yapıldı ve sonuçlar ortaya çıktı. İlk üç sırayı Beyaz, Yeşil ve Turuncu gruplar aldı. Mor grup tek bir grupta bile başarılı olamadığı gibi ilk üç sıranın yakınında bile bulunamadı. Birinci ile arasındaki fark aldığı oyların iki katından fazla oldu. Oldu olmasına ama biraz da yazık oldu sanırız.
Eğer değerler üzerinden seçimlere katılanlar varsa stratejilerini çok iyi yapmak durumunda olmalıdırlar. Kiminle ittifak yapacaklarını, nasıl yapacaklarını, neden yapacaklarını, nasıl izah edeceklerini ve hangi argümanları kullanacaklarını da bilmek durumunda olmalıdırlar. Lamı cimi yok bu işin. Demokratik yurtsever kesim olarak sunulan liste bu seçimleri kaybetti. Dileriz artık bu sonuçlardan bir ders çıkarılır ve daha büyük kayıplar söz konusu olmadan önlemler alınır yoksa herkesin kendi yoluna gideceği bir tablo ile karşı karşıya kalınması sürpriz olarak algılanmamalıdır. 593 oya karşılık alınan 284 oy durumu oldukça iyi yansıtıyor sanırız.
Not;Grupların aldıkları oy sayısı
1. GRUP Beyaz 210 Yeşil 197 Turuncu 145 Kırmızı 58 Mor 61
 2. GRUP Beyaz 105 Yeşil 56 Turuncu 48 Kırmızı 44 Mor 22
 3. GRUP Beyaz 96 Mor 88 Turuncu 67 Yeşil 53 Kırmızı 19
 4. GRUP Yeşil 75 Turuncu 39 Beyaz 22 Mor 10 Kırmızı 7
 5. GRUP Beyaz 106 Yeşil 77 Sarı 62 Mor 37 Turuncu 37 Kırmızı 22
 6. GRUP Yeşil 56 Turuncu 52 Mor 47 Kırmızı 15
 7. GRUP Beyaz 54 Yeşil 51 Turuncu 29 Mor 19 Kırmızı 9