**Batman Çağdaş’ın sararan 33 yıllık arşivindeki haberleri okurlarımızla buluşturuyoruz. Batman’ı iyi bilen, iyi takip eden bir okurumuz yorumlamış. 30 yılı aşkındır sorunların değişmediğini, aynı sıkıntı ve çözülmeyen, çözüm önerileri bile aynı olduğunu söylüyor...

**Şehri ikiye bölen ve kanayan yara İluh deresinden tutun da birçok sorunun hep tartışılıp kapandığına dikkat çeken okurumuzun tespitlerine katılmamak elde değil. Neticede hep aynı patinaja devam ediliyor...

ŞEHRİN GÜNDEMİ
Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın 33 yıllık arşivindeki ilginç haberleri okurlarla buluşturuyoruz.
Yıllar önce bu şehrin gündeminde hangi sorun varsa, bugün benzer sorunlar tartışılıyor.
Şartların zorlanmasıyla bazı yatırımcı kuruluşlar üzerine düşeni yapar, kalanların bazıları bir kaç gün tartışılır ve konu kapanır. 
Netice hep aynı patinaja devam.
Şehrin manzarasına bakalım; 
'Son yıllarda Batman’da yeni projelerden kaçı hayata geçirildi?'
Yanıt gelir mi gelmez mi bilinmez ama bildiğimiz olumlu bir gelişmede var.
Batman Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesinin kurulması için ön ayak olundu. Araştırma-İhtisas Hastanesinin kurulması için çalışmalar devam ediyor.
Keşke benzer yeni projeleri bu sutünlara taşıyabilsek.
AK Parti Miletvekili Ataullah Hamidi ve İl Başkanı Diyaettin Uçar, gündeme getirdiği bu iki önemli yatırımın Batman için bir gereksinim olduğunu söylüyorlar. Nüfusu Batman’dan küçük illerde bile Tıp Fakültesi var. Şehir hastaneleri, 100 bin nüfusun altında olduğu Yozgat’ta bile hayata geçiriliyor.

OSB’Yİ BÜYÜTMEYİ HEDEFLEYEN VALİ
Vali Ahmet Deniz, mevcut organize sanayi bölgesinin 1.5 katı büyüklüğündeki 2000 dönüm ek arazinin yatırımcılara kazandırılmasına yönelik çalışmaları da son aşamada.
İkinci Organize Sanayi Bölgesi projesi maalesef bu şehre zaman kaybettirdi. Mevcut organize sanayinin genişletilmesine yönelik çalışmalar hızlandırılsaydı şu na dek birçok proje hayat bulurdu.
İyi niyetli yöneticilerin gayretleriyle Batman OSB büyüyor.
OSB’ye artık katma değeri yüksek firmalar adından söz ettiriyor.
Petrol şehri Batman, zamanında rafinerinin yan kolu olan petro-kimya tesislerinde diretseydi, belki de bugün petrol sektörleri çok daha iyi konumda olurdu.
Şehir büyüyor ama maalesef bazı sorunlar yerinde sayıyor.
İstesek de istemesek de gelişen dünyada ihtiyaçlar nedeniyle bazı değişiklikler olmak zorunda tıpkı çocuklarınızın büyümekte oldukları gibi. 

KISIR TARTIŞMALAR BİR ŞEY KAZANDIRMIYOR
Batman’ın yerel medyasında birçok konu benzer nitelikte.
Bir kısmı insan toplum ve sosyolojik yaklaşımları ön plana çıkarıyor. 
Önemli bir kısmı da geçmişteki bazı idarecilerin yanlış ve doğruları, çevre ve siyasilerin kısır tartışmaları gibi konuların ana temalar olduğu göze çarpıyor.
Batman’da son yıllarda hiç duymadığınız ancak Batman için gerçekten çok yararlı halkın refahını yükseltecek yaşam standardını artıracak hangi projeleri bazı yöneticiler gündeme getirdi?
Yerel medyaya böyle bir çalışma getiren oldu mu?
Farklı projelerle Batman'ın refah seviyesini yükseltten acaba kaç yönetici geldi, geçti burdan.
Gerçekten bir adım öne çıkan yöneticilerden bizde gerçekten güzel bir şeyler duyalım istiyoruz. Tıpkı halktan biri, fırsat bulup kahve ve vatandaşlar arasında dolaşan Vali Ahmet Deniz gibi kaç yönetici halkın nabzını tutabiliyor acaba?

NEDEN GÜNDEM DEĞİŞMEZ...
Batman’da yıllardır gündemin değişmemesinin nedeni nedir?
Bizce bunun en önemli sebeplerinden biri kendi işinde başarılı olanların idari görevlere talip olmamaları, diğeri ise farklı alanlardaki kişilerden ekip oluşturamamış olmalarıdır. 
Ünlü bir düşünürün tam da bizim içindir 'Akıllı bir idareci çevresinde kendinden daha akıllı 10 kişiyi tutabilendir' 
Aslında sıkıntılar ve çözümleri çok açık ve net. Yeter ki çözmek isteyelim. 
Çok basit bir mantık yürütelim. 
Elinize çözmek için herhangi problemi alalım. 
Yapılacak olan ilk iş bu alanla ilgili yetkilileri çağırıp bir toplantı yaparak çözüm yolu aramaktır. 
Ancak bazı yetkililer işlerini yapabilselerdi, bu zaten problem olmazdı. 

ÇIKAR YOL MEMLEKETE HİZMET...
Çıkar yol, yıllardır Batman gündeminde olup hiçbir çözüm getiremeyen, sizden menfaat bekleyen ekiplerden kurtularak gerçekten Batman için kafa yoran ve bundan menfaat beklemeyen idarecilikle hiçbir işi ve beklentisi olmayan sağlıklı ve özgür düşünebilen ekipler oluşturmaktır. 
Kaliteli iş istiyorsanız özgür düşünen insanlar bulmak zorundasınız. 
Bu aşamada yöneticilere büyük iş düşüyor. 
Bu tür insanlar asla size gelmezler. 
Gelseler de çevredeki bazı malum simaları aşamazlar. 
Bunları bulup fikirlerini değerlendirmek sizin işiniz. 
Eğer buna zaman bulamıyorsanız yapılacak ilk iş çevrenizdeki en yakın kişileri sorgulamaya başlamanız gerekiyor demektir.