Sağlık turizminin ekonomik boyutu yüksektir.
Pek çok hastanın sağlık hizmeti için gelişmekte olan ülkelere seyahat ettiğini göstermektedir.
Mesela çok sayıda hasta sağlık hizmeti için Hindistan'a,Tayland'a seyahat etmiştir.
İleri derecede sanayileşmiş ülkelerden gelen hastalar için, daha az gelişmiş ülkelerde tıbbi hizmetlere sahip olmanın birincil nedeni cazip derecede düşük maliyettir.
Bu tür maliyet bilincine sahip hastalar, daha rahat karşılayabilecekleri fiyatlarla hizmet almak için bu ülkelerdeki sağlık hizmetlerinin belirsizliklerini kabul etmeyi tercih ederler.
Sınırlı finansal kaynakları koruma ve evlerindeki sermayeyi koruma fırsatı, belirsizliklerini yatıştırır.
Mesela Amerika Birleşik Devletleri'nden sağlık turizmi marifeti ile gelen bir hastanın, sağlık sigortası olmayan veya yetersiz teminata sahip, seçmeli cerrahi bakım gerektiren orta sınıf bir yetişkin olma olasılığı yüksektir.
SAĞLIK HİZMETİNİN MALİYETİ
Buna benzer hastalar
"pahalı, tıbbi olarak gerekli operasyonlarla yoksullaşmaktan kaçan orta gelirli Amerikalılar..." olarak tanımlanmaktadır.
Sağlık turizmini sürdüren diğer grup ise kozmetik cerrahi, diş sorunları, tüp bebek, cinsiyet değiştirme ve sağlık sigortası tarafından karşılanmayan diğer tedavileri arayan kişilerdir.
Her iki grubun ortak özelliği, kaynaklarının düşük maliyetli sağlık turizmi destinasyonlarında sağlık hizmeti satın almaya yeterli olması ancak kendi ülkelerinde aynı hizmetlere rahatça sahip olmaları için yetersiz olmasıdır.
Bir başka sistemde ise;
Hükümet sağlık sisteminin hizmetlere erişimi kontrol ettiği ülkelerden gelen hastalar için, sağlık turizmi ile tıbbi bakımı seçmenin başlıca nedeni, uzun bekleme listeleriyle ilişkili gecikmeleri önlemektir.
Ulusal sağlık programları genellikle estetik cerrahi ve benzeri hizmetler için ödeme yapmaz; bu nedenle, bu işlemleri isteyen Kanada ve
İngiltere’den gelen hastalar,
Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen hastalarla aynı ekonomik nedenlerle sağlık turizmini tercih etmektedir.
Hastalar ayrıca kendi ülkelerinde yaygın olarak bulunmayan prosedürler için sağlık turizmi tıbbi destinasyonlarına seyahat ederler.
Örneğin, bir dizi sorundan herhangi biri için kök hücre tedavisi sanayileşmiş ülkelerde mevcut olmayabilir veya kısıtlı olabilir ancak sağlık turizmi pazarında çok daha fazla bulunabilir.
Bazı hastalar, özellikle plastik cerrahi, cinsiyet değiştirme işlemleri ve uyuşturucu rehabilitasyonu geçirenler, uzak bir ortamda mahremiyetlerinin ve gizliliklerinin korunacağından daha emin oldukları için tıbbi turizm destinasyonlarına gitmeyi tercih ederler.
Bazı hastalar egzotik yerlere seyahat etme ve uygun fiyatlı lüks ortamlarda tatil yapma fırsatı için yurtdışında tıbbi bakım alırlar.
Sağlık turizm acenteleri ve rehberler
"turizm" yönünü teşvik etseler de, seyahatin eğlence değeri karmaşık, ciddi tıbbi sorunları olan hastalar için giderek azalan bir öneme sahiptir.
Gelişmekte olan ülkelerdeki sağlık merkezlerin sağlık hizmetlerini ucuza sunabilmesinin birincil nedeni doğrudan ülkenin ekonomik durumuyla ilgilidir.
Gerçekten de, bir hedef ülkede tıbbi bakım için alınan fiyatlar genellikle o ülkenin kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılasıyla ilişkilidir ve bu da gelir seviyelerinin bir göstergesidir.
Buna göre, sağlık hizmetleri için alınan ücretler, hizmetlerin sağlandığı ekonomik kalkınma düzeyine uygundur.
Yurtdışı uygulayıcılar için düşük idari ve adli tıp giderleri de sağlık turizminde tıbbi bakımının karşılanabilirliğine katkıda bulunur.
Örneğin, Hindistan'daki bir cerrah için mesleki sorumluluk sigortası primi,
New York'taki bir cerrah için olandan çok düşüktür.
Türkiye’de hekimlerin mesleki sorumluluk sigortası kategorilere göre değişmektedir.