*Çok gecikmiş olduğumuzun bilinciyle, gelecek için önemli bir uyarı olur diye ulaşım sorununu, tarihsel olarak kısaca yazmak istedik. Bilindiği gibi şehir planları kısa dönemler içeren planlar değil, aksine çok uzun sürede meydana gelecek değişimleri öngörerek yapılan planlamalardır. Bu genel planlama mantığının ışığında, Batman özeline bakalım…
*Batman’a hayat verecek yeni ticaret merkezleri kuruluyor. Batman’ın eski iş hanı, pasajlarının yerini artık şehir dışında modern iş merkezleri alıyor. Belki de şehir içinde kalan iş merkezleri ve pasajların yerine daha büyük ve çok katlı yeni AVM’ler yapılabilir. Bu konunun dikkate alınması gerektiğine inanıyoruz. Kolay olmadığını biliyoruz ama hep yazdığımız gibi şehrimizin cesur iş insanları vardır, belki de onlar ilk adımı atabilir…
BATMAN’IN NÜFUSU ARTIYOR
Bilindiği gibi ekonomik şehirler, ekonomide dış bükey eğriler yaratması nedeniyle; bu şehirlerin mutlaka büyüyüp, gelişeceğinin en büyük işaretidir.
Ülkemizdeki ilk ekonomik şehir Batman’dır.
Ereğli, Ergani, İskenderun gibi ekonomik kentlerimiz vardır ama onlar önceden yerleşim yeriydiler.
Bu anlamda Batman, ilk ve gerçek ekonomik şehirdir.
Tabi ki o zamanki koşullar ve yatırımlarda istihdam edilecek kitlenin aciliyeti gibi nedenlerden dolayı Batman’ın ileriye dönük bir şehir planı olmadı
Sonradan yapılan imar planları palyatif bir rahatlama sağladı, günümüze de bu öngörülmezliğin sıkıntıları yansıdı.
Sürekli uyararak, yeni yapılacak OSB ve hareket yaratacak yatırımlar henüz proje aşamasındayken ulaşım yollarının planlanması gerektiğini defalarca yazdık.
Yazdıklarımız, bazen etkin yöneticiler tarafından duyuldu ve onların girişimleri sayesinde kısa süreli de olsa, şehir biraz soluk aldı.
Şimdi basının kamusal yarar ilkesine dayanarak, aynı uyarıyı yapma gereği duyuyoruz!
Yapılacak 4 yeni OSB henüz proje aşamasındayken ulaşım ve bağlantı yollarının mutlaka planlanması gerek.
Aksi halde kaosu katlanarak büyüyecek.
Batman’ın kent merkezi nüfusu 500 bini geçti ve hızlı bir şekilde çoğalıyoruz.
Ne yazık ki geçmişten günümüze ilgili kurumlar ve yerel yönetimler ulaşım konusuna yönelik yeni projeleri geliştiremediler.
Batman’ın eski caddeleri daracık.
Eski yapılaşmanın olduğu Kısmet, Çarşı ve Şirinevler’de halen İtfaiye ve ambulansın giremediği sokaklar var.
Her zaman söylüyoruz; bu şehirde söz sahibi olmak isteyen etkin yöneticilerin öncelikle çözmeleri gereken konulardan biri de; “ulaşım”dır.
Konumuz ulaşım olunca, dün Milletvekili Emin Ekmen, sıklıkla gündeme getirdiğimiz ve gündemde tuttuğumuz uçak seferlerinin yetersizliği ve bilet fiyatlarının yüksekliğine dikkat çekmişti.
TBMM’deki bütçe görüşmelerinde Milletvekili Ekmen’in, vurgu yaptığı bu ayrıntı çok önemliydi;
“Batman hava limanı sadece Batman’a değil; Mardin, Bitlis, Silvan, Siirt ve Midyat’a da hizmet veriyor. Batman’dan sadece İstanbul ve Ankara’ya direkt uçuşlar var. Batmanlılar İzmir, Antalya ve Konya’ya çapraz uçuşlar istiyor.”
Batmanlıların, bu ulaşım sorunu tam 6 yıldır sürüyor…
İŞ MERKEZLERİ VE PASAJLARIN YERİNİ ALAN YAPILAR
Batman Çağdaş’ın sürmanşetinde dün dikkat çeken haber vardı;
“Bölgenin en büyük gıda merkezi Batman’da olacak.”
Batman Organize Sanayi’nin tam karşısında 221 dönümlük alanı kapsayan ‘Gıdacılar Toplu Ticaret Merkezi’ Doğu ve Güneydoğu’nun örnek alınacak en modern ticaret merkezi olacak.
Ticaret Merkezi’nin yöneticisi ve Başkanı Süleyman Emek’in örnek projeleri var.
171 İşyeri kapasiteli Sitenin alanını dolaşırken, bir anda Batman’ın o şehir merkezinde küçücük ve dar iş merkezleri ile pasajları gözümde canlandı.
Şimdilerde yarısı boş, terk edilmiş, izbe konumundaki 1’nci ve 2’nci caddedeki o iş merkezleri ve pasajlarda in cin top oynuyor.
İş dünyasının kalbi ise yeni istihdam odaklı ticaret merkezlerinde atıyor.
Batman’ın yeni ticaret merkezleri artık trafik yoğunluğunun olmadığı şehir dışındaki alanlarda.
Batman’ın çıkışında yine devasa bir ticaret merkezi de Batman çayı üzerindeki köprüye yakın bir yerde.
Batman’ın eski çarşı merkezindeki iş merkezleri ile pasajlarında da ticaret devam etsin ama çağın gerekliliğine ayak uydurmak için de yeni ticaret merkezlerine de ihtiyacı var Batman’ın.
Eski pasaj ve iş merkezlerinin, geçmişte ayak izlerimizin olduğu alanlardaki yerlerinde modern ve çağa uygun olarak yenilenmesi dileğiyle…
Sağlıcakla kalın