*Batman’ın temelinde harcı olan ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı ile ikinci Belediye Başkanı Mustafa Ramanlı, bu şehirde hiçte kolay kolay unutulacak simalar değil. Bu şehir var oldukça; o güzel iki insanı hep hatırlayacak... 

*Babası ve ağabeyini yıllar önce kaybeden Ferhat Ramanlı, Eylül ayı geldi mi hüzünlenir ve dostlarının bir bir kendisini arayıp aile büyüklerini anmasına teşekkür etmeden duramıyor; “Eylül ayı geldi mi Raman ailesi için hazan ayı olur...”

EYLÜL ‘HAZAN’ AYIDIR
1955 Yılında Batman’ın ilk kurucu Belediye Başkanı Sait Ramanlı’dır. 

Ramanlı, 1955 yılında başladığı ve 1968 yılına kadar Belediye Başkanlığını yaptığı Batman’ın çok değerli simalarındandı. 

27 Mart 1960 darbesinde de görevinin bitimine kısa bir süre kala tutuklanıp Sivas Askeri Kışla’ya sürgüne götürülen Batman’ın ilk politikacılarındandır. Ramanlı, bir süre de Tatvan’da ev hapsinde tutulmuştur.

Bu şehrin İlk Belediye Başkanı Ramanlı, birçok sıkıntı ve zorluklara göğüs gerip iki dönemden sonra görevini bırakmıştır. O dönemlerin en iyi hukukçularından oğlu Mustafa Ramanlı’yı yerel yönetime aday göstermiş.  

1968 Yılında Batman Belediye Başkanı seçilen oğlu hukukçu Mustafa Ramanlı, 1977 yılına kadar yani 2 dönem kısıtlı imkanlarıyla ‘Petrol Kenti’nin temellerini atan saygın bir politikacıydı.

Bu şehrin ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı, 20 Eylül 1985 tarihinde yaşama veda etti. 

Büyük oğlu Mustafa Ramanlı ise 17 Eylül 2000 tarihinde hayata veda ediyor.

Kadere bakın…

Baba ile oğul arasındaki bağlılığa bakın… 

ESER BIRAKAN POLİTİKACILARDI

Baba ile oğul, bu kentin ilk Belediye Başkanlığını üstlenince; o küçücük şirin ‘Petrol Kasabası’nın sorunlarının çözümü için de gecelerini gündüzlerine katmışlar.

14 Haneli İluh’tan yarım milyonluk bir şehrin temelini yıllar öncesinden bu iki güzel sima atmış. 

O güzel insanları unutmak mümkün mü?

Batman Belediyesi’nin kurulduğu 1955 yılından 1977’ye kadar baba- oğlun yönettiği bu kentte; kısıtlı imkanlarla büyük hizmetleri hayata geçirilmiş.

Merhum Mustafa Ramanlı, siyasete veda ederken 11 Aralık 1977 tarihinde Batmanlılara duygusal bir veda mesajı vermiş:

“1688 Belediye’sinin olduğu ülkemizde, bütçe yönünden 38’nci sırayı alan Belediyemizin 39 İl Belediyesi’nden daha büyük olduğu söylenebilir. Sağlık durumumun el vermediği ve bundan böyle halefim tarafından yapılmasında zor olmayan bir hizmet olduğuna inancım sebebiyle Belediye Başkanlığından ayrılmayı uygun buldum. 4 dönemde yapılan seçimlerde ailemize ve şahsımıza Batmanlı hemşerilerimizin gösterdiği teveccüh ve itimattan dolayı şükranlarımı sunmayı bir borç biliyorum…”

Ramanlı 1989 yerel seçimlerinde Batman Belediyesine yeniden ‘Başkanlığa’ aday olmuştu. O seçime de iyi hazırlanmıştı ama maalesef o tartışmalı seçim sonrası bir daha da aktif politikaya girmemişti.

20 Eylül 1959 tarihi de yine Ramanlılar için acı bir gündü.

İstanbul Hukuk Fakültesinde okurken, 49’lar davasında Mustafa Ramanlı tutuklanmıştı. 

Babası ve ağabeyinin ölüm yıldönümünü unutmayan dostlarına teşekkür Ferhat Ramanlı, bakın Eylül ayını nasıl anlatıyor:

“Eylül ayı Ramanlı ailesi için hazan ayı... Eylül ayı mevsim olarak gösterdiği yaprak dökümü Ramanlı ailesi için de yerleri doldurulamayacak büyüklerimizi de bizden kopardı. 20 Eylül 1959’da ağabeyim Mustafa Ramanlı 49’lar davasında tutuklanmıştı. 20 Eylül 1985 tarihinde de babamın vefatı ve 17 Eylül 2000’de de ağabeyim ahirete intikal etti. Aile değerlerimiz ile birlikte tüm dostlarımızın ölmüşlerine de rahmet diliyorum...”

 Aradan yıllarda geçse de Batman’ın unutulmayan iki güzel simasını rahmet ve saygıyla anıyoruz…

Sağlıkla kalın…