Batman ekonomisine katma değer katacak yeni organize sanayi bölgesindeki bir tesisin açılışındaydık. Elbette marka şehir olmak kolay değil. Hafta sonu Organize Sanayi Bölgesi’ndeydik. Batman’ın ilk iplik fabrikasını kuran iş insanı Erkan Uraz’ı, OSB Başkanvekili Vecdin Nasıroğlu’nu ve tesis müdürlüğü görevini üstlenen Metin Kara’yı dinledik...
Tabii ki Batman Organize Sanayi Bölgesi bugünlere kolay gelmedi. Son 30 yılda OSB kabuğunu çatlattı ve 200 işyeriyle Kıra Dağı eteğinde sanayi çarkının döndüğü yer oldu artık. Üzücü ki, Organize Sanayi Bölgelerinde Gaziantep, Diyarbakır ve Kahramanmaraş olamadık…
YEREL SANAYİNİN TAŞIYICI GÜÇLERİ
Üzücü ki OSB’lerde
Gaziantep,
Diyarbakır ve Kahramanmaraş olamadık.
Tabii ki bunun bir değil, birçok etkeni vardır.
Galiba en büyük etken, geçmişteki politikacıların ve yetkililerin altyapıyı hazırlamamaları.
Uteks iplik fabrikasında geçen hafta sonu test için çarklar dönmeye başladı.
İlmek ilmek işlenen iplik artık Batman’dan Avrupa’ya gidecek.
O tesisi Batman’a kazandıran iş insanı Erkan Uraz, 2022 yılının Haziran ayından bugüne kadar hep mücadele verdi.
Büyük sıkıntılar yaşadı, büyük badireler atlattı ama hayalindeki ilk iplik fabrikasını Batman’a kazandırdı.
Sağ olsun, var olsun; Denizli’nin tekstil duayeni, Denizlili Osman Aydınlı ağabeyimizle de görüşüyoruz.
Batman’a yıllar önce yaptığı Avrupa standartlarındaki Gama Tekstil, halen buradan ürünlerini Denizli’ye, oradan da Avrupa’ya taşıyor.
Egeli iş insanı Osman Aydınlı gibi tekstilin duayenlerinden birinin adresinin burada oluşu Batman için büyük bir şanstır.
Osman Abi’yle zaman zaman telefonla görüşüyoruz.
O görüşmelerde bir projesi olduğunu vurgulardı hep. O projenin ne olduğunu sorduğumda, “Hayalimdeki iplik fabrikasını Batman’a kazandırmak” derdi.

AYDINLI DÜŞÜNÜYORDU AMA…
Tekstilin duayeni Osmanlı Aydınlı ağabeyimizden önce iplik fabrikası projesini hayata geçiren isim Erkan Uraz oldu.
İş insanı Uraz büyük sıkıntılar yaşadı.
Ekonominin kırılgan olduğu bir dönemde, 1 buçuk milyar TL’lik, eski parayla bir buçuk katrilyon TL’lik devasa bir tesis Batman’a kazandırıldı.
Bu tesisi Batman’a kazandırmak her babayiğidin harcı değildi.
Hatta Kahramanmaraş depreminin ardından tesisi duruşa da geçmişti ama o yılmadı, mücadele etti.
Ve tesisi öyle veya böyle hayata geçirdi.
İplik fabrikasında deneme üretimine başlanmıştı ama enerjinin yetersizliği kafalarda soru işareti bırakıyordu.
Yüksek elektrik gücü gerektiren ve tam kapasiteyle çalışması gereken bu entegre tesislerin yarı kapasiteyle çalışması düşünülemez.
Çünkü şalteri açtığınızda devasa tesiste makineler senkronize çalışmak zorunda.
Ancak elektrikteki bir kesinti, o yatırımda milyarlarca liralık hasara yol açabilir.
SANAYİCİYE ALTYAPI LAZIM
Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Vecdin Nasıroğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Coşkun, iş insanı Erkan Uraz’ı ve tesisin başındaki Metin Kara’yı can kulağıyla dinliyordu.
Uraz ve Kara aynen şunları söylüyordu:
“Biz düşük kapasiteyle, yarı kapasiteyle çalışamayız. Eğer elektrikte dalgalanma olursa gördüğünüz tesisler duruşa geçer ve bize büyük bir fatura çıkarabilir. Elektrikteki bir dalgalanma sadece tesisimize değil, diğer tesislere de zarar verir.”
Kuşkusuz geçen yıl Vali Ekrem Canalp ve Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun girişimiyle ‘Aydınkonak Trafo Merkezi’, Organize Sanayi Bölgesi’ne kazandırılmıştı. Ancak işin yüzde 90’ı tamamlanacağı sırada firma, işi bırakıp ortalıktan kaybolmuştu.
Şimdi bu trafo merkezinin ne zaman biteceği ve ne zaman devreye alınacağı meçhul.
İş dünyası artık devasa organize sanayi bölgesinde elektrik arzında aksaklıklar yaşanmasını istemiyor.
Organize Sanayi bölgesindeki bazı tesisler bol su istiyor.
Maalesef yangın vakalarında suyun ne kadar önemli bir gereksinim olduğunu anlatmaya gerek yok.
Yeni OSB’ler için Batman’da yeni organize sanayi bölgeleri planlanıyor.
Dört organize sanayi bölgesi yolda.
Yatırımcılara zaman zaman “Gelin, yer hazır.” diyoruz.
Fakat galiba unuttuğumuz bir şey var: Her şeyden önce yeni OSB’lerin altyapısını hazırlamamız gerekiyor.
Altyapısı tam anlamıyla bitmemiş herhangi bir tesiste sorun yaşanacağı ve bu sorunların kolayca çözülemeyeceği herkesin malumu.
Uteks İplik A.Ş. Fabrikasının başındaki tecrübeli tesis müdürü aslen Sivaslı ama yılları Kahramanmaraş’ta geçmiş. ‘Kahramanmaraş’ denince akla iplik üretimi gelir. Kahramanmaraş merkezli deprem büyük hasara yol açmıştı ama Maraş’taki tekstil sektörü, iplik ve yan sanayisinde faaliyet yürüten tüccarlar ve iş insanları memleketlerini terk etmemişlerdi.
BATMAN HIZLANMALI
Tekstilde tecrübeli usta Metin Kara anlatıyordu. Değerli Kara Usta’yı dinledik.
“Yatırımcının OSB’lerden beklentisi, elektrik başta olmak üzere altyapı sorunlarının çözümüdür. Enerji sorunu mutlaka ama mutlaka çözümlenmelidir. Nereden bakarsanız bakın, iki katrilyonluk bir yatırım olan bu proje hayata geçirildi. Bu yatırımı yapan değerli iş insanı Erkan Uraz’ı da yürekten kutluyoruz. Belki kendisine İç Anadolu’da çok iyi şartlar sunulmasına rağmen o, tercihini memleketi Batman’dan kullandı. Onu yürekten kutlamak lazım. Çünkü böyle tesisler şehrin katma değerini yüksek tutuyor. Bu tesisler şehre değer katan tesislerdir.”
OSB Başkan Vekili Vecdin Nasıroğlu da Batman’ın ilk iplik fabrikasının OSB’nin marka değerini daha da yükselttiğine dikkat çekti ve şunları söylüyordu:
“Hayalimizde böyle tesisleri de OSB’de görmek vardı. Bugün bu tesisi buraya kazandıran iş insanımız sayın Uraz’ı kutluyoruz. Tabii ki OSB’ye büyük bir tesis kazandırdı. Valimiz sayın Ekrem Canalp ve Milletvekili sayın Ferhat Nasıroğlu, Batman’da özellikle yatırımcının beklediği ikinci trafo merkezi için uğraş veriyorlar. Ne yazık ki yüklenici firmanın işi bitirmeden gitmesi tüm hesaplarımızı altüst etti. Mümkün olduğu kadar bu tesislerimize sahip çıkacağız, sorunları çözeceğiz.”
Batman 150 ve 200 yıllık şehirlerden değil.
Batman elbette bazı konularda geri kaldı ama artık hız alıp bölgedeki diğer illere yetişebilmesi için hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız diyoruz.
Yatırımcıya şehrimizde yatırım yapma çağrısı yapıyoruz ama yatırımcı geldiğinde enerji, su, yol ve diğer altyapı sorunlarıyla karşılaşmaması gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz.
Sağlıkla kalın, Batman Çağdaş’la kalın…
Next