Geride kalan yerel seçimlerde AKP başarılı mı, başarısız mıydı?
Bana göre ne başarılı nede başarısızdı.
Neden mi?
Doğu ve Güneydoğu’da seçimi kaybetmişse bile HEP ve devamı olan partilerin, Doğu ve Güneydoğu’da Kürt sorunu ile ilgili politikalarından dolayı gelmiş geçmiş tüm partilerin sorunu olmuştu. Çünkü Kürt sorununa barışçıl bir çözüm yolu bulamayan tüm partiler, Doğu’da kaybedip eriyip gitmişlerdi. Dileriz ki, AKP’nin de akibeti aynı olmaz. Kürt sorununa barışçıl bir çözüm yolu bulur ve Türkiye’de Kürtlerin sevgisini kazanır. Çünkü Kürtler ve Türkler, kan ve gözyaşı istemiyor artık.
Şunu açıklıkla belirtmeliyim ki; yıllardır ülkemizde kangren haline gelen bu sorunu çözen hükümet tarihte olumlu yönde yerini alacaktır… Sayın Başbakan’ın da kabul ettiği gibi “Doğuda halk etnik kimliğine oy verdi” ve “bizde bu olanı göz önünde bulunduracağız” demesi sorunun çözümü ile ilgili önemli bir mesajdı.
AKP, neden başarısızdı?
Seçim arifesinde olmasına rağmen krize köklü bir çözüm bulamaması,
Bazı yerlerde yanlış aday seçimi. Örneğin; Şanlıurfa ve Adana gibi iller.
Kürt sorunu ile ilgili sert demeç ve söylemleri. Örneğin; “Ya sev ya terk et” benzeri sözler ve ‘pompalı vatandaşı’ savunması.
Seçimden önceki iddialı sözleri… Diyarbakır, Batman ve İzmir’i alacağız” demesi birer etken oldu.
Sayın Başbakan’ın, bu söylemleri başta Siirt ve Van gibi illerin kaybına neden etkenlerdi…
XXXX
Batıda az da olsa AKP neden geriledi?
Acaba TRT ŞEŞ açılımı söz konusu gerilemede rol oynadı mı? AKP ye oy veren milliyetçi kesimin tepkisine neden olmuş olabilir mi?..
Dahası CHP ve MHP nin yaptığı oy artışına TRT ŞEŞ katkı sağlamış mıdır? Yazımın başında yazdığım gibi AKP iki arada bir derede kalmıştır. Doğu’da yaptığı Kürt açılımları, Milliyetçi kesimin tepkisine neden oluyor. Kürt sorunu ile ilgili sert demeçlerinden dolayı Doğu’da oy kaybetmesine neden oluyor. AKP’nin işi gerçekten zor… Doğu ve Batı arasındaki bıçak sırtı keskin dengeyi sağlamanın bir yolunu bulmalıdır diye düşünüyorum. Tarih olmak isteyen Başbakan ve hükümet elini taşın altına koyup bu sorunu çözmelidir.
XXXX
Seçim çalışmaları boyuca daima sağduyulu olmayı elden bırakmayan AKP’nin Batman Belediye Başkan adayı işadamı Ziver Özdemir ve ailesi, Batman’da sevilen bir aile olmasına rağmen Kürt sorununa kayıtsız kaldıkları için seçimi kaybetmişlerdir. Bakın sayın Özdemir, Kürt sorunu ile ilgili yaptığı bir açıklamada neler söylüyor?
“Kürt sorunu el atanı yakıyor” diyen AKP’li Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü :
“Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’da, Kürt sorununa çözüm bulmaya çalıştı ama o gitti. Bazı politikacılar da Kürt sorununa çözüm bulmaya çalışınca yerinden oldu. Türkiye’nin en büyük sorunu olan Kürt sorununa el atan bu bedeli ödüyor. Zıt kutupların menfaat sağladıkları bu işe el atanın bedeli ağır oluyor. Kim ne derse desin son seçimde biz oy düşürmedik. Oy arttırdık. 22 Temmuz seçimlerinde Batman merkezinde aldığımız 37 bin oyu 47 bine çıkardık. Karşımızda kimlik siyaseti yapan bir parti vardı.”
Sayın Özdemir bu ağır konuya ne kadar güzel bir açıklık getirmiş. Demek ki artık AKP’lilerde bu gerçeğin farkında…
Next