Demokrasinin ve demokratik kültürün yerleşmesi ile çok yakındığımız ve her fırsatta yerden yere vurduğumuz feodalitenin biteceğini tahmin ediyorduk.
Ancak bu seçim sürecinde de gördük ki, ağalık ve şeyhlik kadar aşiret mantığı ile ayakta kalan feodalite daha bir güçlenerek hayatımızdaki yerini korumaya devam etmektedir. Birey olamamış, ayakları üzerinde durma olgunluğuna ulaşamamış, kendi başına karar verebilme, özgür düşünebilme gücünü elde edememiş bireyleri rahatlıkla etkisi altına alabilmektedir feodalite.
Demokrasinin savunucusu, geliştiricisi olması gereken siyasi partiler de bu yapıdan yararlanmakta, blok oy denilen oyları kazanmaya çalışmaktadırlar. Her gün gazete sayfalarında okuyoruz. Bilmem hangi aşiret hangi partiye destek verecek, bu aile şu partiyi seçimde destekleme kararı almış, gibi haberlerden geçilmiyor.
Peki gerçekten blok oy var mı? Bir ev reisi eşinin oyunu bile garantileyemezken, 3 bin, 5 bin oyu kim garanti edebilir? Bu kadar kişinin oyu bir kişinin cebinde mi ki, bu oyları garanti edebilsin? O halde bu olayda karşılıklı olarak birbirini kandırma mı var? Partiler kalabalıklarla işi götürmeye çalışırken, sözüm ona aşiret liderleri de kazanması muhtemel adaylar üzerinden hesap mı yapmaktadırlar.
Eğitim sisteminin yetiştirdiği bağımlı, özgüven yoksunu bireylerin oluşturduğu toplumdan başka ne beklenebilir ki. Bu şu demektir: Aşiretin başındaki kişinin benimsediği aday veya parti, o aşirete mensup kişilerin beklentilerine cevap vermezse bile bu kişiler, topluluğun verdiği karar gereği oyunu o partiye verecek. Aday veya partinin dünya görüşü, düşüncesi, hedefledikleri, geçmişteki başarıları hiç önemli değildir.
Bu demektir ki, ey birey sen kendi başına karar vermeye yetkili değilsin. Senin bu işlere aklın ermez. Sen en iyisi bu topluluğa tabi ol, onlar ne yaparsa sen de onu yap. Bireyleri özgür düşüncelerinden ve seçme haklarından alıkoymaktır bunun adı.
Diyeceksiniz ki, aynı köyden, aynı aşiretten olan insanlar toplanıp bir partiye destek oluyorlarsa bunda partilerin ne suçu var? Partilerin suçu olmayabilir, neticede hiçbir parti kapısına gelen oyları geri tepmez. Ancak bu tür haberlerin allanıp pullanarak basında yer alması bu alandaki gelişmelere kötü örnek olabilecek durumdadır.
Özgür yurttaşlar için demokrasinin koruyucusu olan siyasi partilerin daha aktif olmaları, insanları aşiret, ağa ve şeyhlerin baskısından kurtarmak için insanları bilinçlendirmeleri konusunda aktif olmaları gerektiği kanısındayım.
Next