* 25 Yıl önceki yerel seçimde siyasetin nabzı, Batman’da bir başka atmıştı. İl oluşunun üzerinden dört yıl geçtikten sonra seçimin yapıldığı petrol şehrinde yerel yönetimde yeni bir dönem başlıyordu. Siyasette yeni yüzler aday olmuştu…

* Üçüncü dönem belediye başkanlığına aday olan eski ANAP’lı Ataullah Hamidi’nin rakipleri RP’den Salih Gök, DYP’den Faris Özdemir, SHP’den Nurettin Işık, DP’den Ekrem Direkçi, YDP’den Aydın Biçici, MHP’den Ali Can ve İP’ten Metin Aktaş’tı…

94’TE 63.500 SEÇMEN
27 Mart 1994 Yerel Seçimde Batman'ın il oluşunun üzerinden dört yıl gelmişti ama o çekişmeli seçimde şehir merkezinde seçmen sayısı da 63.500’e yükselmişti.

O seçimde 40.589 kişi sandık başına giderken, 14 bini aşkın seçmen ise oy kullanmamıştı.

Demokrat Parti’den Batman Belediye Başkan adayı olan Ekrem Direkçi’nin seçim sonrası ilginç bir değerlendirmesi vardı.

Direkçi, önemli bir ayrıntıya dikkat çekmişti; “Sandık başına gitmeyen seçmenler Batman’da birinci partidir…”

Aslında bu söz, seçimin özetiydi.

Çünkü o dönem seçimi 13.655 oyla kazanan Refah Partisi’nden Salih Gök, kıl payı farkla başkanlık koltuğuna oturmuştu.

Seçime bir ay kala gergin ortamı düşürmek için dönemin yöneticileri, belediye başkan adaylarını bir araya getirip özlenen bir tabloda oluşturmuşlardı.

94 SEÇİMLERİ HEYECAN GETİRMİŞTİ
Tam 25 yıl önce Batman’ın yerel seçiminde ayrı bir hava vardı.
O seçimlere renk katan eski politikacılardın Faris Özdemir, milletvekilliğinden önce yerel yönetime talipliydi.
Özdemir'in açık hava mitingleri, alanları dolduruyordu.
O tarihi Cumhuriyet Meydanında Özdemir, kalabalık kitleye tarihi bir konuşma yapmıştı; “Ağanız değil, hizmetkarınız olacağım. Belediye’nin gelir kaynakları boşa harcandı. Belediye hizmet özelliğini yitirdi. Maaş ödeyen bir kit konumunda kalmıştır…”

Üçüncü dönem Başkanlık yarışına giren eski ANAP’lı Ataullah Hamidi, ‘Hizmet vermedi’ diyen adaylara mitingde verdiği mesaj şöyleydi; “Üçüncü dönemdir adayıyım. Bugüne kadar oy ve para karşılığında kimseyi işe yerleştirmedim. Halkımdan aldığım güçle bir kez daha hizmete talip oldum.”

Refah Partisi adayı Salih Gök’e destek için mitinge katılan Necmettin Erbakan, Cumhuriyet meydanında coşkulu kalabalığa seslenmişti; “Tansu Çiller hayırlı bir iş yaptı. DYP’yi bitirdi. 28 Mart’ta DYP içinde kalan birkaç kişi bu kadını çiğ çiğ yiyecek. Bu kadın 28 Mart’ta gidecek. Siz bakmayın ‘ayrılmayacağım’ dediğine. Öyle ya da böyle gidecek. Ki göreceksiniz…”

SHP Başkan adayı Nurettin Işık, partiler üstü aday olduğunu açıkladığı mitinginde söylediklerinden belleklerde kalan birkaç kelime; “Aslı ve astarı olmayan hiçbir projeden söz etmem. Partiler üstü adayım. Üzerimde SHP gömleği var. Kendime ve çevreme güveniyorum…”

94 Seçimlerine uğur böceğini andıran aracıyla Batman’ın cadde ve sokaklarını turlayan YDP’li Aydın Biçici ise uğur böceğiyle kimseyle zarar vermeyeceklerini duyurmuştu. Bakın o renkli seçimden nasıl sonuç çıkmış…

KIL PAYI GÖK KAZANMIŞTI
Yine tartışmalı ve itirazlı bir seçim geride kalmıştı…

Ancak kıl payı da olsa Refah Partisi’nden merhum Salih Gök, 1994’ün Mart’ında Batman Belediye Başkanı seçilmişti.

İşte Başkan adaylarının aldıkları oylar; Salih Gök (RP): 13.655, Ataullah Hamidi (ANAP): 13.172, Faris Özdemir (DYP): 10.528, Nurettin Işık (SHP): 1.470, Aydın Biçici (YDP): 716, Ekrem Direkçi (DP): 612, Ali Can (MHP): 603. Metin Aktaş (İP): 124.

BELEDİYE’NİN KAPISINA
O TABELAYI ASTIRDI…
94 Seçiminde itirazların reddedilmesinin ardından Başkanlık koltuğuna oturan merhum Salih Gök, ‘Emanetimizi geri aldık’ demişti ve eklemişti; “Mutluyuz, çünkü davamız için seçimi kazandık. Biz emanetimizi geri aldık. Dürüstlükle sorunları çözeceğiz. Belediyenin de kapısına da en kısa sürede ‘Rüşvet alan da veren de melundur’ tabelası asacağız…”

DP adayı Direkçi o seçimi özetlemişti; “Kim ne derse desin, sandık başına gitmeyenler seçimin birinci partisidir. Refah Partisi taban oylarını koruyup, düşük katılımla seçimi kazandı. Kullanılmayan oylar RP’yi kazandırdı. ANAP ve DYP, bana göre beklenilen oyu aldı. SHP ise tamamen eridi.”

İşte çok konuşulan 94 seçiminde geride kalanları sizlerle paylaştık.