*Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Batman’da inşaat sektöründe artık konutlarda ‘Yatay Mimari’nin yaygınlaşacağı bir gerçek. Çok bloklu konutlardan kaçan kaçana. Daha çok tek katlı çiftlik tarzında ya da 4-5 katlı apartmanlar tercih ediliyor...

*Batman’da inşaatları süren konutlar arasında Em-Best konakları ‘yatay mimari’ özelliği taşıyor. Dün telefonumuzun ucunda bu konutları yapan yüklenici firma sahibi Faik Nasıroğlu vardı. Nasıroğlu; “İnşaatın temelinde kolonların patlamasını önleyen ‘fiber karbon’ kaplamayı yapıyoruz ve konutlardaki her aşamayı da kayıt altına alıyoruz” diyordu…

KONUTLARDA ASMA KAT YOK
Bugün köşemde Batman’da inşaat sektöründe yatay mimarinin yaygınlaşacağı ve yeni konut sürecinin nasıl başladığını içeren bir meseleyi işlemeye çalıştım.

Son dönemlerde ‘Batman’ dışında kiminin çiftlik evi, kiminin ise ‘yatay’ konutlara yönelik yeni bir yapılaşma dönemine girdiği şu günlerde; elbette inşaatları yeni yapılan konutlar da dikkatimizi çekiyor.

Bir kaç yıldır Batman’ın çevresindeki köylerin de birer ‘mahalle’ statüsüne dönüştüğü petrol şehrinde, yıllardır inşaat sektörü içinde olan tanınan bir simanın yaptığı ‘yatay mimari’ konutlar 5 katı geçmiyor.

Yakın arkadaşlarıyla birlikte Batman’da 80 daireyi kapsayan Em-Best konaklarını, Başaran kulesi ile Aydınkonak Mahallesi arasında yapan yüklenici firma sahibi Faik Nasıroğlu, deprem sonrası artık herkesin yatay mimariye yönelmesinin gerektiğinin altını çiziyordu.

“DEPREME DAYANIKLI KONUTLAR ŞART”
Bakın neler anlatıyor Nasıroğlu;

“Kahramanmaraş merkezli depremler herkese bir şeyi hatırlattı. Artık sağlam bina için her şeyi eksiksiz ve kuralları harfi harfine yerine getirmek gerekiyor. İnşaatlarda elbette kolon patlamasını önleyecek bir tedbir de fiber karbon kaplama yöntemidir. Bu uygulama, Hatay ve Kahramanmaraş gibi illerde ayakta kalan bazı binalarda görüldü. Yatay mimari olarak inşaatına başladığımız konakların üzerinde titizlikle duruyoruz. Her şeyden önce biz de asma kat yok. Ortası ve üstü dubleks olan konutlar, 190 metrekareyi buluyor ve bu konutların her aşamasını da kayıt altına alıp dosyalıyoruz.”

“ÇEVREYİ DE UNUTMUYORUZ…”
Depreme dayanıklı bu konakların içinde 5 bin metrekarelik ‘yeşil’ bir kuşağı var.

Yeni konutların yeşille iç içe olacağının da altını çizen Nasıroğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Yıllardır inşaat sektöründeyiz. Şehrimizin değerli yerinde arkadaşlarımızla bir araya gelip Batman'a yakışan özel bir ‘konak’ projesi hazırladık. 3 Blok halindeki toplam 80 daireyi kapsayacak konutları depreme dayanıklı olabilecek bir şekilde hazırlıyoruz. Öyle sıradan bir konut projesi hazırlamıyoruz. Her aşaması kayıt altına alınan bir çalışma başlattık. Biz, insanların depreme ve evinde rahat edeceği bir ortam oluşturmak için hiç bir şeyden kaçınmıyoruz. İddia ediyorum; Batman’da bugüne kadar bu sağlamlıkta temeli atılan konutların benzeri yoktur. Biz plan ve projemize güveniyoruz. Şehrimizin güzelliğini korumak adına da bu projeyi özene bezene yapıyoruz. 12 ay gibi bir sürede Em-Best konakların yapımı tamamlanacak ve burada oturan konut sahipleri de rahat ve güvenilir bir ortamda yaşamını sürdürebilecek. Özel İdare ve Belediye’nin Yapı Denetim uzmanları da konutlarımızı denetleyecektir…”

Bugün neden bu yazıyı yazdım derseniz; yatay mimari konut sürecinde artık herkesin Kahramanmaraş merkezli depremlerden ders çıkarıp, böyle örnek projelere yönelir diye umut ediyoruz.

Bu konakların temelini merak edenler Aydınkonak’a bir uğrayıp inşaatı süren bu konakların yapım aşamasındaki bu sürecin nasıl işlediğini de görebilir.

Sağlıkla kalın…