Değerli Okurlar, kentimiz sakinlerinin tümünü ilgilendiren bir mesele hakkında bir kere daha yorum yapacağım. Bu kez yorum için iktidar Milletvekilimiz Sayın Ziver Özdemir ilham verdi…

Yıllardır zaten gündemden düşürmediğim bir sorundan söz ettiği için ‘iyi ki de gündeme getirdi’ diyerek bir değerlendirme yapmak istiyorum.

Her zaman yapıcı olduğumdan, bu değerlendirmemle aslında katkı sunarak, destek vereceğim. Tabi yapıcı eleştirilerimizin de dikkati alınmasında yarar var.

Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin bu kent yararına olan bir proje için bir buçuk yıl önce verdiği söze atıf yapan Milletvekili Özdemir, bunun için STK’ları göreve çağırdığını gözlemledim.

Vekilin bahsettiği sorun önemli, hem de çok önemli.

Bu kentin kanayan yaralarından birisi…

İluh Deresi gibi kanayan bir yara…

Hayvancılık projesi deniliyor ya, biz buna ‘Besicilik Sorunu’ diyoruz.

**

**

BAKAN PAKDEMİRLİ’NİN HATIRLATMASI…

Gazetemizde yer alan haberde, ‘Hayvancılık Organize Sanayi Projesi’nden söz edildiğini gözlemledim.

Önce haberi birlikte okuyalım: “Ak Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Hayvancılık OSB projesinin Batman için önemine dikkat çekti. 1.5 Yıl önce Batman’daki fuarda Hayvancılık OSB için söz veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile geçen hafta Batman’ın yeni imar konusunu görüşen Milletvekili Ziver Özdemir: “Bakan bey Hayvancılık OSB projesinin ne aşamada olduğunu sordu. Batman’daki STK’lar bu projeyi mutlaka hızlandırmalı” dedi. Göçerler Derneği Başkanı Emin Çelik ile görüşen Milletvekili Özdemir: “Batman’ın yeni imar planı kapsamında şimdi de Aydınkonak yer alıyor. Daha önce Belde ile Gap gibi semtlerde oturan besiciler şimdi de Aydınkonak’tan nereye gidecekleri meçhul. Bu nedenle Hayvancılık OSB’nin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bir süre önce Valimiz Hulusi Şahin ve Oda başkanlarının yer aldığı heyet, yer tespit çalışmalarına başlamıştı. Bir an önce bu proje için yer bulmalıyız ve hayvancılığın gelişmesi için bu projeyi hayata geçirmek zorundayız. Birçok il’in istediği proje konusunda Bakan bey bize söz vermişti. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz” dedi. Öte yandan Göçerler Derneği Başkanı Çelik ise büyükbaş ve küçükbaş besicilerin sorunlarına duyarlılık gösteren Milletvekili Özdemir’e teşekkür etti.”

Görüldüğü gibi haber önemli bir sorunumuzla ilgili, özeti şudur; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 1,5 yıl önce Hayvancılık OSB (organize Sanayi Bölgesi) için bir söz vermişler.

Aradan bir buçuk yıl geçtikten sonra Ziver Bey, Batman’ın imar sorunu ile ilgili olarak Bakan Pakdemirli ile görüşmeler yaparken, projenin akibeti hakkındaki soru Bakan’dan gelmiş;

“Bakan bey Hayvancılık OSB projesinin ne aşamada olduğunu sordu. Batman’daki STK’lar bu projeyi mutlaka hızlandırmalı.”

Sayın Pakdemirli’nin verdiği sözü unutmaması ve söz verdiği projeyi hatırlatması olumlu bir gelişme.

Bir buçuk yıl önce bir Bakanın destek sözü verdiği bir projenin takibinin de kendisi tarafından yapılmasının üzücü yanı da var tabi ki. Zira geçen zaman sürecinde bahse konu projenin sunum dosyası verilmesi gerekirken, Bakan’ın proje akibetini sorması fevkalade düşündürücüdür…

**

**

Öte yandan hangii STK’lar bu konudan haberdarlar diye bilgilenmek istiyoruz.

Zira çoğul ifadesi kullanarak bir STK’dan söz etmemişler.

Göçerler Derneği Başkanı Sayın Emin Çelik ile görüşmeler yapılması, ilk adım olarak önemli. Ancak bu kentin sağlık, eğitim ve üst yapısı ile ilgili olduğundan daha geniş katılımlı STK’larla istişarelerde bulunulması gerektiğine inanıyorum.

Sayın Milletvekilimiz, kent içindeki besicilerin dışında Aydınkonak’ın da yeni imar alanına girdiğine dikkat çekerek, çevreye yayılmış besiciler için de uygun yer arayışının olması gerektiğinin altını çizmiş.

Doğrudur, Aydınkonak çevresinde yaygın bir besicilik var.

Bu gerçeğe yıllardır dikkat çekiyorum.

Yıllar önce Batman Sol Sahil Sulama Kanalı’nı atıklarıyla tehdit eden Aydınkonak çevresindeki besicilere dikkat çekmiş, sorunu dönemin Batman Kent Konseyi gündemine taşımış, görsel sunumlar yapmış, alanda incelemelerde bulunmuş ve kanal temizliğini sağlamaya yönelik adımları belediye yönetimine attırmıştık.

Alt yapının, kanalizasyon sisteminin olmadığı çevrede çökertme havuzlarının yeterli olmayacağını dillendiren yazıları bu köşe dışında bir yerde kimse okumadı…

**

**

Şimdi o besiciler için de yer bulunmalı. Bunun için Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi projesi düşünülüyormuş.

Yine gazetemiz haberine göre Valimiz Sayın Hulusi Şahin’in, oda başkanlarının yer aldığı heyetle hayvancılık OSB için yer arayışında bulunduğunu görüyoruz.

Şahsen bu konuda bilgi sahibi değilim. Yer arayışında bulunulması da olumlu bir gelişmedir.

Demek ki böyle bir proje için kafa yorulmuş.

Milletvekili Özdemir’in sorunu gündeme taşıması, hızlandırılması için gerekçemiz olmalıdır.

Madem birçok ilin istediği bir projedir, elimizi çabuk tutmalıyız.

Yıllardır kafa yorduğum bu mesele ile ilgili söyleyeceklerim bitmedi, inşallah yarın ki yazımda da katkı sunacağım.

Devamı yarın