Batman, Diyarbakır’dan sonra gerek eşsiz tarihi mirası gerekse de ‘kara altın’la birlikte ekonominin lokomotifiyle bölgenin önemli şehridir.
90’lı yıllardan sonra Batman OSB altyapısı kurulduğunda; iş dünyası bile 27 yıl gibi bir sürede bu alanının böyle büyüyeceğini tahmin edemezdi.
Hiç unutmuyorum; Batman eski Valilerinden İsa Parlak, dönemin BATSO Başkanı merhum Mehmet Teymur’la birlikte bir grup yatırımcıyı Mardin OSB’ye götürmüştü.
Mardin ile Kızıltepe arasındaki OSB’de ağırlanan Batmanlı yatırımcılar, arsa konusu başta olmak üzere bazı avantajlar sağlanması halinde Batman Organize Sanayi Bölgesinin büyüyeceğinin altını çizmişti.
Aradan yıllar geçti.
Dönemin Valileri, bürokratları; yatırımcılara gösterdiği kolaylıkla Batman OSB büyüdükçe büyüdü.
Marka firmalar, Batman OSB’de yatırıma yöneldi.
Ege’nin tekstil duayeni Denizlili Osman Aydınlı’nın Gamateks’i, Batmanlı işadamı Necat Nasıroğlu’nun meyve suyu fabrikası OSB’yi gözde hale getirdi.
Evet, kenti yaşatan içinde yaşayan insanlardır.
Batman, modern bir sanayi kenti olabilecek kapasitede.
Batman OSB’nin içinde yapılandırılan meslek okulu ile eleman konusunda yaşanan eksikliğin giderilmesi mümkün olacaktır.
Bu sayede hem gençler, eğitimlerini aldıkları alanda çalışma fırsatına sahip olacak hem de sanayide donanımlı ve ehil insanların katılmasıyla hata oranı azalacak, nitelikli üretim artacak.
Batman’ı modern bir sanayi kenti yapmanın en temel şartı üretime, istihdama ve altyapıya ne kadar yatırım yapıyorsak, çevreyi korumak, insanı geliştirmek için de bir o kadar yatırım yapılmalıdır.
Kısacası; Batman çevreyi koruyan, istihdamı artıran, sanayisiyle üretime katkı sunan, modern kimliğiyle marka bir kent olabilmesi için de herkes üzerine düşeni yapmalıdır...