Bir aksilik olmazsa yarın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Batman’da olacak.

İki önemli Bakanı da Batman’da bekleyen bazı sorunlar var. Tekstil sektörüne destek bekleyen firmaların gözü Bakan Şimşek’te olacak. Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’ndan da beklentilerin başında İzmir ve Antalya’ya direkt uçak seferlerinin yapılması…

*Bir süredir Batman’a ‘program’ düzenleyen iki Bakan, petrolün başkentinde bir dizi temasta bulunacak. 2011 ile 2016 Yılları arasında ‘seçim bölgesi Batman’ olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlığı döneminde tekstil sektöründe neredeyse Denizli’nin tahtını Batman’a taşıyacaktı. Sadece bu sektörde değil, birçok alanda ‘farkında’lık yaratan Bakan Şimşek, 15 günde bir geldiği memleketine ayrı bir hava kazandırmıştı… 

GÖZLER İKİ BAKAN’DA 

Batman genel seçimlerden sonra ilk kez iki ‘Bakan’ı ağırlıyor. 

AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, bir süredir Batman’a davet etmeyi planladığı iki önemli Bakan, yarın aramızda.

Şehir merkezi nüfusu yarım milyonu bulan Batman, ilçeleriyle birlikte neredeyse 700 bin nüfusu zorluyor. 

Bu kadar hızla büyüyen bu şehirde; bazı sorunlar çözüm bekliyor.

‘Büyükşehir’ olma yolundaki Batman, 1950’li yılların başında kurulan Rafineri’nin geliştirilmemesi nedeniyle sanayiden yeterli düzeyde yararlanamamış. 

Son yıllarda bölgeye verilen teşviklerle ‘Batman Organize Sanayi Bölgesi’ kabuğuna sığmayan bir yatırım alanına dönüştü. 

Batman şimdi de 3 OSB’ye talipli.

Bu üç Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması için de Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun, Vali ve Belediye Başkanvekili Ekrem Canalp ile büyük bir çaba gösterdiğine de tanığız. 

2011 Yılında memleketi Batman’a ‘tekstil sektörünü’ getiren kuşkusuz Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ti.

Bakan Şimşek sayesinde 400’ü aşkın tekstil firmasında çalışanların sayısı 43 bini bulmuştu. 

Tekstil sektörü ‘istihdam’ için büyük bir alandı. 

Ancak son dönemlerde maliyetlerin artması, asgari ücretlerindeki yükseliş; tekstil firmalarının hesaplarını alt üst etti.

Şimdilerde 400 tekstil firmasından 100 atölye duruşta.

Birçok tekstil firması, artık ‘iş’i bırakmaya hazırlanıyor. 

Yine de umutlarını Bakan Mehmet Şimşek’e bağlayan bazı tekstil firmaları sahipleri anlatıyor; 

“Sayın Bakanımızın bize destek vereceğine inanıyoruz. Son yıllarda yaşanan enflasyon ile döviz kurunun arasında makas açıldığı için ‘fiyat’ tutturamıyoruz. Müşterilerimiz, maliyeti düşük ülkelere yöneldi. Enerji ve yakıta yüksek zam yansıtıldı. Enerji fiyatları son iki yılda 8 kat arttı, işçilik 4 kat arttı. Eğer iki ay sonra tekrardan asgari ücrete zam gelirse, işler tamamen durma noktasına gelecek.”

Batman Tekstil ve Sanayiciler Derneği Başkanı Halil Yaşar, piyasadaki durgunluğa rağmen Batman’a devasa bir yatırım yapmış. Yıl sonuna doğru da Ermi Mahallesi’nde 600 kişinin çalışacağı tekstil atölyesini hizmete açacak.

Yaşar, tekstil sektörü için kısa vadede yapılması gerekenleri de 10 madde halinde üst düzey yetkililere iletmiş. 

Ham maddeden vergi alınmaması gerektiğini de hatırlatan Başkan Yaşar, özetle şu mesajı veriyor;

“Vergiler düşürülmeli, işçi çalıştıran firmalara destek verilmeli, eleman başına 1000 ya da 1500 TL gibi bir destek sağlanılmalı, güneş enerjisi santrali mevzuatı değişmeli, 6’ncı bölge teşvik kapsamı daha da geliştirilmeli ve bu kapsama enerji de alınmalı.”

Özetle tekstilcilerin gözü bugün Bakan Şimşek’te.

NEDEN DİREKT İZMİR-ANTALYA SEFERLERİ YOK?

1958 Yılından beri yapımı tamamlanan Batman Havalimanında İstanbul’u ve Ankara  dışında direkt sefer yok.

Sefer yetersizliğini yaz yaza dilimizde tüy kalmadı. 

Uçak doluluk oranlarının yüzde 90’larda olduğu Batman, haftada iki ya da üç direkt seferlerin yapılmasını istediği İzmir ve Antalya’ya; komşu iller ‘ipotek’ koyunca ne yazık ki Batman, hep üvey evlat muamelesi gördü. 

Yılda ortalama 500 bini aşkın kişinin seyahat ettiği Batman Havalimanı, direk seferlerde Ankara ve İstanbul’la sınırlandırılmış. 

Yolcu kapasitesi yüksek Batman’ın seferlerini kapan Mardin, İzmir başta olmak üzere Batı’nın birçok şehrine direkt uçuşlar gerçekleştiriyor. 

Diyarbakır, bölgede en güzel uçuş seferleri almış.

Elazığ ve Şanlıurfa’yı anlatmaya gerek yok.

Batman’ın 64 yıllık havalimanında seferleri düştükçe düşmüş.

Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’ndan bir beklentimiz de İzmir ve Antalya’ya Batman’dan 2-3 direkt seferlerin yapılması.

Batmanlının kanayan sorunlarından biri de şehir giriş yolları.

Şehrin giriş yolları; tek şeritli kentlerden biri de belki de Batman’dır.

Batman’ı, komşu sınır il Mardin ile 125 kilometre mesafesini 65 kilometre düşürecek Batman-Mardin yol projesinin ne zamana gerçekleşeceğini Batmanlılar merak ediyor?

Yine Sason’u ‘çıkmaz sokak’tan kurtaracak Batman-Sason-Muş yolunun ne zaman biteceği de trafiğe açılacağı da meçhul.   

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bölgedeki ‘tarihi köprüleri turizme kazandırma’ projesi kapsamında ‘Perpıra Köprüsü’nün 10 ayağı dışındaki 40 ayağının daha gün yüzüne çıkarılması da Batmanlıları beklentisi.

Ulaştırma Bakanı sayın Uraloğlu’na taleplerimiz elbette fazla ama yılların biriktirdiği sorunlar bir hayli fazla. 

İl genelinde ne yazık ki ‘internet ağı’ yeterli değil. 

Bu şehrin internet ağının daha da geliştirilmesine ihtiyacı var.

Umarız, iki Bakan da bu şehrin sorunlarına ‘yeşil ışık’ yakar...

Sağlıkla kalın…