Aşılar, daha az kaynağa sahip ülkelerin kendilerini hastalıklardan korumalarına yardımcı olur.

Salgınlar orantısız bir şekilde daha fakir bölgeleri etkiler. Örneğin, Batı Afrika'daki 2014-2016 Ebola salgını bölgenin sağlık altyapısını harap etti. 2010'ların sonlarında bir Ebola aşısının geliştirilmesinden bu yana,  sonraki salgınlar nispeten önlendi.

MPOX

Hatırlayalım DSÖ'nün Ağustos ayında küresel bir halk sağlığı acil durumu ilan etmesine yol açan mevcut mpox salgını yalnızca son birkaç yılda kullanıma sunulanaşılarla yönetiliyor.

KORONAVİRÜS VE KOVİD

2019'un sonlarında,

Çin'in Wuhan kentinde tespit edilen yeni bir koronavirüs, son yüzyıldaki en büyük ve en ölümcül salgınlardan birini başlattığında,

herkes aynı çözüme baktı: bir aşı.

KOVİD AŞISI

KOVİD’in yıkımı, daha az gelişmiş sağlık sistemlerine sahip daha fakir ülkeleri özellikle sert vurdu ve daha zengin ülkelerde yetersiz hizmet alan ve düşük gelirli topluluklardaki insanlar daha yüksek hastalık, ölüm ve ekonomik zorluk oranları yaşadı.

Bir KOVİD aşısının en adil çözüm olacağı açıktı.

KOVİD aşılamasının dünya çapında 19,8 milyon ölümü önlediğini, bunların 7,4 milyonunun Covax   ülkelerinde olduğunu tahmin ediliyor.

AŞI ADALETİ

Kovid zamanında da yaşadık. Aşı dağıtımı tartışmalıydı.Aşı dozlarına erişimi olan daha zengin bir ülke,daha düşük gelirli ülkelerdeki daha yüksek risk altındaki kişiler için dozları alabilmek tartışmalı bir konuydu. Bu biraz da aşı milliyetçiliğidir ve aşı üreticileri ve ülkeleri sorgulatır hale getirdi.

Bu sorunlar çok fazla düşünceye ve çok fazla yeni arayışlara yol açtı.

Şimdiden gelecekteki pandemiler sırasında aşı eşitliğini iyileştirmeye odaklanma zamanı.

Afrika'nın aşı erişiminin olmaması ve kendi üretim kapasitesinin az olması nedeniyle, bu çabalar özellikle kıtanın aşı üretim kapasitesini artırmaya odaklandı.

Afrika, 2040 yılına kadar ihtiyaç duyduğu aşıların yüzde 60'ını üretme hedefi ile Afrika Aşı Üretimi Ortaklıkları'nı oluşturmak için diğer kuruluşlarla ortaklık kurdu.

TÜRKİYE bir an önce yeni Hıfzısıhhaları kurmalıdır.

 Aşıları en çok ihtiyaç duyan insanlara ulaştırmak hâlâ çok zorlu olacak. Sağlık çalışanları hiç aşılanmamış çocukları bulmalı ve aşılamalı.

Düşük gelirli ülkeler aşı için finansmanı elde etmeli ve bu süreci kolaylaştırmak için altyapıyı inşa etmeli.

İnsanları aşı farkındalığı konusunda eğitilmeli,

böylece korku erişime engel olmasın.Aşı karşıtlığı ve reddi bitsin