Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni şehir hastanelerinden 8’inin daha yapımının sürdüğünü açıkladı önceki gün grup toplantısında. O 8 hastane arasında petrol şehri Batman’ın yeni hastanesinin olup olmadığı merak konusu…

Uzun bir süredir hiç durmadan, bıktırırcasına bu önemli sağlık sorununu yazdık. Yetkili ve etkililere adeta yalvarıyoruz; “Bu şehrin her şeyden önce yeni bir şehir hastanesine ihtiyacı var...”


BÖLGE DEVLET HASTANESİ YETERSİZ
1996 Yılında yapımına başlanılan Bölge Devlet Hastanesinin açılışı 2009’da dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmıştı.
O dönemde de Sağlık Bakanı yine Recep Akdağ’dı.

Batman Valisi ise merhum Recep Kızılcık’tı. Mekanı cennet olsun, şimdi ki ‘hastane caddesi’ni bir gecede trafiğe açmıştı.
375 Yataklı Bölge Devlet Hastanesi 8 yıl önce açıldığında yer yerinden oynamıştı.
Eski bir proje olan ‘Batman Bölge Devlet hastanesi’ne Sağlık Bakanlığı ilavelerle yatak sayısını 375’e çıkarmıştı.
Batman’ın artık daha büyük bir hastaneye gereksinimi var.
Yıllardır yazıyor ve konuşuyoruz.
Batman’da şayet 5 özel hastane olmamış olsaydı; bu şehir sağlık alanında çok gerilerde olacaktı.
Bazı özel hastaneler var diye ‘yeni şehir’ hastanesinin bu kadar geciktirilmesine anlam vermiyoruz.
Neden yeni hastanenin ihalesi gerçekleşmiyor ve temeli atılmıyor?
Mevcut hastanenin haline bakın?
Poliklinikler tıka-basa dolu.
Hastalar nefes almakta zorlanıyor.
Yılda ortalama 1.5 milyon hastanın tedavi olduğu Batman’da; yeni şehir hastanesi için henüz çalışmanın başlatılmaması düşündürücü.


ŞEHİR HASTANESİ GECİKMEMELİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün partisinin grup toplantısında ülke genelinde 8 yeni şehir hastanesine dikkat çekiyordu. İktidarın son yıllarda sağlık sektörüne ciddi projeleri var. Her bir şehir hastanesi bir ‘ilçe’ büyüklüğünde.
Batmanlılar, haklı olarak ‘yeni şehir’ hastanesinin arsası Güney Raman çevre yolunda hazır olduğu halde; neden ihalesinin gerçekleşmediğini merak ediyor…
Trafik sorununun olmadığı o çevre yolu güzergahında 80 dönümü hazır olan bu önemli sağlık yatırımın gerçekleşmemesi Batman için bir kayıp.
Bakın, şehir merkezi nüfusu Batman’ın çok gerisinde olan ve ‘hastaneler şehri’ olarak bilinen Elazığ’da; 10 bin yatak kapasiteli hastanenin kaba inşaatı neredeyse bitecek. Batman’ın ‘yeni şehir’ hastanesinin ihalesi bile sonuçlanmış değil.
Mevcut ‘Bölge Devlet’ Hastanesinin haline bakın?
Artık, hasta potansiyelini kaldıramayacak durumda.
Özel hastanelerde olmazsa; buradan yüzlerce kişi komşu İl Diyarbakır’ın yolunu tutacak.
Batman’ın ‘yeni Şehir’ hastanesinin yapımı gecikiyor.
Bir kaç ay öncesinde ihalesi gündemde olan bu yatırımın; artık gerçekleşmesinin zamanı geldi, geçti.

ARAŞTIRMA-İHTİSAS HASTANESİ DE ŞART
Sağlık sorununu gündemimizdeyken, bu şehrin ‘Tıp Fakültesi’ ihtiyacı kadar Araştırma-İhtisas hastanesine de ihtiyacı var.
Bir kaç ay öncesinde AK Parti İl Başkanı Diyaeddin Uçar’la birlikte Başbakan Binali Yıldırım’a geniş bir dosya sunan Batman Milletvekili Ataullah Hamidi, Araştırma-İhtisas Hastanesinin de Batman’a açılmasını istemişti.
Araştırma İhtisas hastaneleri bir çok şehirde var.
Diyarbakır ve Van gibi illerde yıllar öncesinde kurulan Araştırma İhtisas Hastaneleri bir yerde Tıp Fakültelerinin altyapısını oluşturuyor.
Tıp Fakültesi kadar Batman’ın ihtiyaç duyduğu Araştırma-İhtisas Hastanesinin takipçisi olan Milletvekili Hamidi, bir gerçeğin altını çiziyor;
“Batman’da uzun süredir sağlık alanında arzu edilen yatırımlar gerçekleşmedi ama Tıp Fakültesi kadar şehrimize Araştırma-İhtisas Hastanesini de kazandırmalıyız. Sağlık anlamında Batman ciddi mesafe kat etmelidir. Mevcut sağlık kuruluşlarımız yetersiz kalıyor.”
Milletvekili Hamidi ve İl Başkanı Uçar, sağlık yönünde Batman’ın birkaç adım daha ilerlemesini istiyor.
Umarız bu şehir, yeni Şehir hastanesi, Tıp Fakültesi ve Araştırma-İhtisas Hastanesine kavuşur.