Batman’ın önemli üç kurumu…

Ülke kalkınmasında azımsanamayacak ekonomik katkıları var. Batman halkına iş imkânı bu sayede de esnafına dolayısıyla tüm Batman'a büyük ekonomik katkıları var. Peki sosyal yönden topluma ne kadar faydaları var? Diğer kurumlarla kıyaslandığında hiç de fena değil. Ama maalesef yeterli de değil...

 

Özellikle TPAO, geçmişle kıyaslandığında arada çok fark var. Yirmi yıl önce Batman'ın yüzde 60’ını oluşturan çocuklar ve gençler zamanlarının çoğunu TPAO sitesinde geçirirlerdi. Yazlık sinema, kapalı sinema, aşağı havuz, yukarı havuz, Petrolspor'un alt yapısında yüz elli sporcusu vardı... Batman halkının hayatına sosyal yaşam yönünden TPAO'nun büyük katkısı olmuştur. 25 Yıl önce TPAO'da bir toprak saha olmasına rağmen ülke futboluna sayısız sporcu kazandırdı.

 

Bugüne baktığımızda TPAO, zihniyeti toplumdan uzaklaşmak, halk ile muhatap olmamak için elinden geleni yapan bir görüntü sergiliyor. TPAO'nun çoğu yerinin özelleşmesi, 50 yıldır birçok insanın emeği olan kulübü, apar-topar elden çıkarması  kendilerinden aşağıda  gördükleri insanlardan kurtulup kendi kabuklarına çekilip,  rahatsız edilmeden kendi dünyalarını kurmanın gayretindeler. Her şeyden böyle uzaklaşma çabası icerisindeyken alt yapıyı  bırakmamalarının sebebi nedir acaba?

Değil ülke futbolunda dünya futbolunda ilk defa böyle bir durum olmalı… Üst tarafı ayrı yönetim, alt yapıyı ayrı yönetim idare ediyor.

Böyle saçmalık olur mu?

Oluyormuş…

Aklıma gelmiyor değil, Genel Müdürlük’ten her yıl Petrolspor'a ayrılan bir bütçe var , acaba onu kaybetmemek için mi alt yapıyı vermediler. Alt yapı kimde olursa olsun buranın gençlerine değer ama bu işi sanki göstermelik yapıyorlar gibi geliyor… Kış şartlarında okulları çocuklarla dolduğu, yoğun olduğu, dershanelerin olduğu dönemde futbol antremanları var. Yaz döneminde gündüzlerin uzun olduğu, çocukların ve gençlerin zamanlarının en çok olduğu zamanlarda antremanlar iptal. Futbol hocalarının görevlerine son… Çocuklarımızın en fazla gelişim göstereceği süreçte TPAO zihniyeti ne yapmak istiyor... ‘Bu ışıklandırmalı güzelim tesisleri yapmışlar desinler’ diye yaptık. ‘Hoca bulunduruyoruz’ diye hoca tutuyoruz. Hepsi göstermelik.

 

Bu analizi yapmadaki maksat…

Her şey ortada, 30 yıl önce bir toprak saha, nüfus 70 bin, karşılığında ülke futboluna sayısız sporcu yetiştiren bir kurum. Günümüze bakınca, doğal çim, ışıklandırmalı sentetik saha, nüfus 400 bin, son 10 yıldır elle tutulur bir futbolcu yok. İşin açıkçası TPAO'da sporla ilgililenen kesimin topluma bakışı toplumdan pek de beklentisi yok gibi. Ya da vizyonları dar. Açıkçası samimi gelmiyorlar... 

 

Hiç kimse de merak edip TPAO futbolda topluma ne verdi diye sormuyor. Zaten TPAO yetkililerin istediğide bu… Bize kimse karışmasın bu hayatın tadını biz, çocuklarımız ve çevremiz sürsün. Mehmet Yamaç'ın, Fikret Yöndem'in zihniyeti nerede, şimdi ki yönetimin nerede. Üç kurumumuzun Batman futboluna ve gençlerine verdikleri desteği güzel buluyorum ama yeterli görmüyorum. Bu hafta TPAO'yu ele aldık, haftaya TÜPRAŞ'ı, son hafta da TEİAŞ'ı ele alacağız.

Bu kurumlarımızın futbol kulüplerini bünyelerinde barındırmalarından dolayı tüm kurum müdürlerine teşekkür ederim. Burada amaç eleştirerek fikir sunarak, daha iyi ve daha güzel imkanları çocuklarımıza ve geleceğimize  sunmaktır. Amacımız; bundan daha iyisini yaptırabilir miyiz, bu kadar. İnsanların birbirlerine kıymadığı bir dünya arzusundayım.

Sağlıcakla kalın.