**Arada sırada da olsa Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, “Batman Üniversitesine Tıp Fakültesi şart” açıklaması yapıyor. Aylar öncesinden Batman Milletvekili Ataullah Hamidi de Üniversite’deki öğrenci sayısını artırabilmenin tek yolunun Tıp Fakültesinden geçtiğinin altını çizmişti.

**Batman, Tıp Fakültesini kaldırabilecek kapasitede. 5 Özel hastanenin olduğu Batman’da çevre illerdeki hasta potansiyeli göz önüne alındığında bu şehrin acilen Tıp Fakültesine gereksinim olduğu aşikardır.

BATMAN’DA POTANSİYEL VAR…
Evet, kim ne derse desin; Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş’u, Tıp Fakültesi projesinde yalnız bırakmamak gerekiyor.
Bu talep çok normal…
Şehir merkezi nüfusu yarım milyonu bulmuş.
İlçe ve beldelerle 600 bin nüfusa dayanan Batman, ‘Büyükşehir’ olmaya çok yakın.
Fakat gelin görün ki; bu şehrin Üniversitesi var ama ‘Tıp Fakültesi’ yok.
Şehrin yöneticileri, bir araya gelip Tıp Fakültesi konusunu masaya yatırmalı.
Yöneticiler, Ankara ile iyi bir diyalog ortamını bulursa; bu Fakülte er geç Batman’a gelir.
Milletvekili Ataullah Hamidi, uzun bir süre önce şehrin ihtiyaç duyduğu Tıp Fakültesi projesini ortaya attığında; ilk Rektör de bir gerçeği itiraf etmişti;
“İlk kez bir Milletvekilinin Batman için ihtiyaç duyduğu ciddi bir projeyi gündeme getirdiğinde şaşırmıştım. Milletvekilinin bu projesi desteklenmelidir. Çünkü Batman’da bu potansiyel var...”

HASTANE TEMELİ GECİKİYOR
Güney Raman çevre yolunda 80 dönümü yeni şehir Devlet Hastanesi için ayrılan arazideki hububat, bugün-yarın toplanacak ama bu alanın tahsis edildiği yeni hastane ihalesi ise bir türlü gerçekleşmedi.
Bu alanda mutlaka sağlık yatırımı gerçekleştirilmeli. O güzergaha yakın semtlerde oturanlar soruyor;
“Yeni hastane temelinin yakın bir sürede atılacağı söylendi ama maalesef şu ana kadar yeni hastane binasının ihalesi henüz gerçekleşmedi. Bu sağlık yatırımını acaba birileri mi engelliyor? Anlamış değiliz. Milletvekilimiz sayın Ataullah Hamidi’nin diğer sorunlardan çok yeni hastane projesi üzerinde çalıştığını da biliyoruz. 400 Yataklı yeni şehir hastanesi Batman’ın sağlık sorununu önemli ölçüde hafifletecektir.”
Güney Raman çevre yolunda arsası hazır ama bir türlü ihalesi gerçekleşmeyen yeni Şehir hastanesinin temeli ne zaman atılacak?
Sorunlara duyarlılığıyla bildiğimiz Milletvekili Ataullah Hamidi ve Vali Ahmet Deniz, 80 dönümlük arazinin tahsis edilmesi konusunda aylar öncesinde üzerlerine düşeni yapmışlardı ama uzun süredir bu yatırımın gerçekleşmemesi de düşündürtüyor.
*******        *****
EĞİTİME YATIRIM
Batman, bir süre önce TEOG-2’de büyük sıçrama yaptı.
79 öğrenci Batman’ın adını Türkiye birincisi olarak duyurdu.
O başarıyı hazmedemeyen birileri sosyal medyadan Batman’ı karalamaya çalıştıysa da tutmadı.
Yeni eğitim-öğretim döneminde bazı özel okullar da açılacak.
Özel okullara bir şekilde mutsuz edilen, rotasyonla yıllardır alışıp çalıştıkları okullarından alınan başarılı öğretmenlerde ne yazık ki gidiyor…
Gidenlerin bir bölümü geç emekliler.
Her birinin devlet okulları için kayıp olduğunu düşünüyoruz.
Peki özel okula gidemeyen çocukların hiç mi öğretmen şansı olmayacak?
Elbet daha emekliliği gelmemiş, başarılı gözde öğretmenler de var. Ancak böyle giderse onların da ilk emeklilik günü geldiğinde okullarını bırakacaklarını bilmekte fayda var.
Çünkü bazı eğitimciler mutsuz.
Umarız yeni eğitim-öğretim yılında da TEOG-2’de ciddi başarı gösteren bu şehrin çocukları, hak ettiği eğitim yuvalarının yolunu tutarlar…
*****               ******
DDY GAR’ININ AKIBETİ
Batman’ı ikiye bölen DDY Gar’ının şehir dışına çıkarılmasına yönelik bir çaba var şu günlerde.
Gar ve raylar, Güney Raman çevre yolu dışına çıkarsa; bu eski alanda yeni bir Batman doğacak.
Dönümlerce alan petrol şehrinin yeni bir yaşam alanı olacak.
1. Cadde esnafı, Akyürek ve çevredeki semt sakinlerinin bu konuda girişimleri var.
Yerel yönetimin de sık sık görüş aldığı ve toplantı düzenlediği birinci cadde esnafı, DDY Gar’ının şehir dışına çıkarılmasına yönelik projeyi hemen her platformda dile getiriyor.
Aslında Belediye, mimarlar, şehir plancıları ve peyzaj mimarlarıyla bir araya gelirse; o alana neler kazandırılacağını kamuoyuna duyurabilir.
Güneykent Mahallesinden Tilmerç’e kadar DDY rayların geçtiği o alanda; çocuk oyun alanları, sosyal mekanlar, dinlenme alanları, yeşil alanlar, park, yürüyüş ve bisiklet yolları da yapılabilir.
Şehir için hayati önem taşıyan bu projenin başkentte destek görmemesi için hiç bir neden yok.
Yeter ki bu alana; şehrimize yeni bir soluk getirecek, şehri bütünleştirecek, vatandaşlarımıza yeni bir yaşam alanı sağlayacak niteliklere yönelik proje hazırlayalım.
Kilometrelerce uzunluğundaki bu koridorda yeni bir Batman değil, en fazla yürüyüş yolu, yeşil alan ve bisiklet yolu kente kazandırılmalı.
Trafik sorununa da köklü çözüm olabilecek bu proje yabana atılmamalı.
DDY, maliyet nedeniyle demir yolunu belki şehir dışına çıkarmayabilir ama dönümlerce araziyi de bir şehre bağışlayabilir.
Yeter ki böyle projelerin takipçisi olalım…